ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Θριαμβευτική υποδοχή Ερντογάν με «ραμπιά» στο Σουδάν.
Αναβιώνεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκάθαρα πλέον με την παραχώρηση του νησιού Suakan στην Ερυθρά Θάλασσα στο οποίο θα δημιουργηθεί τουρκική στρατιωτική βάση και την υπογραφή 13 συμφωνιών σε όλους τους τομείς.

Ο Ερντογάν πήρε το «κλειδί» για την πύλη της Αφρικής αναφέρουν έγκυρες πηγές καθώς το Suakan έχει τεράστια οικονομική, εμπορική και στρατιωτική σημασία.

Στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί και ρωσική συνεπώς υπάρχει κοινό σχέδιο κυριαρχίας και εξοβελισμού άλλων δυνάμεων. 

Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το λιμάνι ήταν η έδρα του οθωμανικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας , από  το οποίο ο Οθωμανός διοικητής έλεγχε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα.

Έξω φρενών είναι η  Αίγυπτος, το Ισραήλ , οι ΗΠΑ και οι  χώρες του Κόλπου με το Σουδάν το οποίο κάτω από άκρα μυστικότητα  πριν από έξι μήνες, έδωσε άδεια να δημιουργηθεί τουρκική στρατιωτική βάση στο νησί Suakan στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά με την ρωσική με σκοπό να ελέγξουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η δημιουργία της βάσης ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Χαρτούμ.
Ο Τούρκος και ο Σουδανός πρόεδρος επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο νησί μαζί με τα ιστορικά τζαμιά Hanafi και Shafi’ite.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Πήγαμε στο νησί αυτό για λίγο, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την παλιά του δόξα. Υπάρχει επίσης ένα παράρτημα στη συμφωνία μας, το οποίο  θα εφαρμόσω».

Το Suakan είναι το παλαιότερο λιμάνι του Σουδάν και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαμετακόμιση επιβατών και εμπορευμάτων στη Τζέντα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του Σουδάν μετά το κύριο λιμάνι , το οποίο βρίσκεται 60 χλμ. Βόρεια.
Δείτε εδώ την θριαμβευτική υποδοχή Ρ.Τ.Ερντογάν
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι, στο Χαρτούμ πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Hulosi Akar, του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Σουδάν Σ. Μουσταφά και του ΑΓΕΕΔ του Κατάρ Ghanim Saleh Al-Ghanim.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών του Ερντογάν για την ασφάλεια της περιοχής .
Εν τω μεταξύ, αποστέλλονται ενισχύσεις στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Όπως ήταν φυσικό η  Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ είναι ενάντια στο σχέδιο αυτό.
Με την κατασκευή της στρατιωτικής βάσης οι Τούρκοι θα αναπτύξουν σοβαρές υποδομές  στην περιοχή του Bab el-Mandaba, πολύ κοντά στις στρατιωτικές βάσεις  των ΗΑΕ.

Εν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός Τύπος ξεκίνησε μια μεγάλη η αντι-Σουδανική και αντιτουρκική εκστρατεία δείχνοντας ότι οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας τραβάνε στα άκρα παρά το κοινό «φίλο» που είναι η Ρωσία.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Osama Kamal επιτέθηκε ανελέητα στον πρεσβευτή του  Σουδάν στο Κάιρο Abdelmahmuda Abdel Hamid για το θέμα αυτό με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Ο Σουδανός πρέσβης προσβλήθηκε  από τον αιγυπτιακό Τύπο και  περιέγραψε  τους δημοσιογράφους της χώρας ως «γκάνγκστερ και μ@λ$κ&ς».
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος  τόνισε ότι «η Αίγυπτος δεν πρόκειται να σιωπήσει όταν μια τουρκική στρατιωτική βάση υλοποιείται  200 χιλιόμετρα από τα σύνορά της» προμηνύοντας θύελλες ανάμεσα στην δύο χώρες.


Ως γνωστόν όμως και η Μόσχα  έχει συμφωνήσει με το Σουδάν για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ μαχητικά Su-35 (ξεκίνησαν οι παραδόσεις στο Σουδάν) θα είναι πλέον μια ανάσα από Σ.Αραβία και Ισραήλ πλαγιοκοπώντας τις δύο χώρες.
Colpo–grosso από Β.Πούτιν στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ με την δημιουργία ναυτικής βάσης σε ακτή του Σουδάν βάζοντας «πόδι» στην Ερυθρά θάλασσα μετά τον  έλεγχο του Σουέζ. Aκολουθεί Ινδικός Ωκεανός.

Η Ερυθρά θάλασσα είναι στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο, κατά διεύθυνση Β.ΒΔ. – Ν.ΝΑ. Ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του κόλπου του Άντεν και με τη Μεσόγειο με τη διώρυγα του Σουέζ.

Το γεωπολιτικό σκηνικό στον πλανήτη αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και Ρωσία-Κίνα μεταβάλλονται πλέον σε κυρίαρχους «παίκτες» όλων των θαλάσσιων διαδρομών σε ένα τεράστιο «τρίγωνο» από την Αρκτική- Α.Μεσόγειο μέχρι την θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Η Μόσχα απλώνει τα «δίχτυα της» πλέον και στην αφρικανική ήπειρο δείχνοντας ότι η γεωπολιτική σύγκρουση με την δύση εισέρχεται σε άλλες διαστάσεις .
Υπενθυμίζουμε ότι και η Κίνα διαθέτει ήδη ναυτική βάση στο Τζιμπουτί ενώ ετοιμάζει και μία ακόμη πιθανόν στο Ιράν θέτοντας σε κλοιό την δύση στην ευρύτερη περιοχή.

Εδώ όμως μετά την τουρκική κίνηση έχουμε την σφοδρή αντίδραση της Αιγύπτου και ειδικά του προέδρου Αλ Σίσι ο οποίος με τόσους τζιχαντιστές στο Σινά και με μια τουρκική βάση στην «πλάτη του» πιθανόν αντιδράσει βίαια στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν που παλεύει να τον ανατρέψει τόσο καιρό.