Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής τα πρώτα τουρκικά F-35 - Οδεύουν προς Τουρκία εξοπλισμένα με υπερ-πύραυλο αέρος-αέρος

Το πρώτο τουρκικό stealth μαχητικό F-35 βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin και ξεκινά δοκιμαστικές πτήσεις, λίγο πριν την παράδοσή του τον ερχόμενο Απρίλιο στην τουρκική Αεροπορία. Πιθανότατα θα παραδοθεί μαζί με ένα δεύτερο F-35, οπότε ίσως επιμηκυνθεί ο χρόνος παράδοσης μέχρι τον Μάϊο.


Τα πρώτα μαχητικά μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στο έδαφος των ΗΠΑ, θα πετάξουν για την Τουρκία μαζί με αριθμό πιλότων (4) που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στον τύπο. Μέχρι τα μέσα του 2019 θα έχουν παραληφθεί 4 μαχητικά και μέχρι το τέλος του 2020, ο συνολικός αριθμός θα ανέρχεται σε 10.

Ισως όμως η πιο ανησυχητική είδηση έρχεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε πριν τρεις ημέρες για την πώληση της πλέον προηγμένος έκδοσης του πυραύλου αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς ΑΙΜ-120D.
 
Πρόκειται για γενικό συμβόλαιο αξίας 634 εκ. δολλαρίων που αντέθηκε στη Raytheon, για άγνωστο αριθμό βλημάτων AMRAAM της παρτίδας (Lot) 31 που αναφέρεται στην έκδοση ΑΙΜ-120D ή AIM-120C-8.

Βάσει της ανακοίνωσης το συμβόλαιο περιλαμβάνει και πωλήσεις αξίας 219 εκ. δολλαρίων σε δέκα ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση αυτό αφορά 50 βλήματα αέρος-αέρος για την τουρκική Αεροπορία τα οποία έχουν πολύ πιο αυξημένη αξιοπιστία, αλλά το κυριότερο ακτίνα δράσης κατά 50% αυξημένη σε σχέση με τον AIM-120C-7 Πολεμικής Αεροπορίας.

Θα αποτελέσουν το βασικό οπλικό φορτίο για τα F-35 και θα εκμεταλλεύεται την τεράστια ακτίνα εντοπισμού του ραντάρ AESA ΑPG-81, των 250 χλμ.

Υπολογίζεται ότι η ακτίνα δράσης θα ξεπερνά τα 120 χλμ. και θα μπορεί να καταρρίπτει τα ελληνικά μαχητικά, πριν ακόμα θέσουν τα τουρκικά F-35 (θεωρητικά πάνταα, γιατί είναι μάλλον αδύνατον να τα "δουν" πριν από τα 40 χλμ. ακόμα και τα AESA ραντάρ) σε παραμέτρους βολής.

Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον Ιανουάριο του 2020 και ο πύραυλος, σύμφωνα με την Raytheon, σε συνδυασμό με το ραντάρ του αεροσκάφους θα έχει πιθανότητες επιτυχίας άνω του 85%





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: