Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Σκάκι Στρατηγών με ανθρώπινα πιόνια στη Συρία και η αγωνία της Αθήνας για την τουρκική επέμβαση

Στη φωτογραφία οι Στρατηγοί των δύο μεγάλων δυνάμεων.
Ο Αμερικανός Ντάντφορντ και ο Ρώσος Γκερασίμοφ.
Οι δυο τους “παίζουν σκάκι” στην “σκακιέρα” της Συρίας, με πιόνια ανθρώπους…


Κερδισμένη της παρτίδας μέχρι στιγμής η Τουρκία η οποία κάνει αυτό που επιθυμεί: εξοντώνει ανενόχλητη τους Κούρδους της βόρειας Συρίας οι οποίοι μάταια αναμένουν βοήθεια από τους Αμερικανούς που μέχρι πρόσφατα τους εξόπλιζαν και τους στήριζαν.

Έχουν αφεθεί τελείως απροστάτευτοι στην τουρκική μανία που βρήκε την χρυσή ευκαιρία για να εκδηλωθεί.
Οι Τούρκοι γνωστοί “σιγουρατζήδες” έβαλαν πόδι στη Συρία έχοντας εξασφαλίσει ότι όλα τα ρωσικά αντιαεροπορικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι …κλειστά.
Αυτό φαίνεται ότι το ΄χει εξασφαλίσει ο Στρατηγός Γκερασίμοφ.
Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν χωρίς καμία απειλή για να πλήξουν στόχους.

Στο έδαφος οι Τούρκοι συναντούν αντίσταση από τους Κούρδους που μάχονται πεισματικά, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν μόνοι να αντέξουν την στρατιωτική πίεση της Άγκυρας.

Όλα αυτά δεν αφήνουν διόλου αδιάφορη την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, που δικαιολογημένα ανησυχεί.

Το “πράσινο φως” που φαίνεται να έχει δοθεί στον Ερντογάν για τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία ενδέχεται να τον αποθρασύνει, εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.
Ο στριμωγμένος Ερντογάν φαίνεται ότι βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την αμερικανική αμηχανία για τη διαχείριση της κατάστασης και τις ρωσικές φιλοδοξίες.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται “διχασμένοι” με τον ΥΠΕΞ Τίλερσον να δηλώνει ότι δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση και τον ΥΠΑΜ Ματίς να λέει ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί . Οι Ρώσοι δίνουν στην “σύμμαχο” Τουρκία, αυτό που τόσο επίμονα ήθελαν εμποδίζοντας ακόμη και τον Άσαντ να αντιδράσει.

Αν η Τουρκία του Ερντογάν “καθαρίσει το παιχνίδι” στην βόρεια Συρία, δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να στρέψει το ενδιαφέρον του προς το Αιγαίο, με τονωμένο ηθικό και συμπεριφορά “τέντι-μπόϊ” που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Μέχρι πριν μερικά 24ωρα ο Ερντογάν ήταν “στριμωγμένος” στη γωνία. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως οι “μεγάλοι” θα τον άφηναν να κάνει ανενόχλητος την επιχείρηση στη Συρία. Αυτή η εξέλιξη που λογικά προβληματίζει την Αθήνα, αποδεικνύει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην περιοχή μας όπου τίποτα και κανείς δεν είναι δεδομένος και σίγουρος.

Οι θεωρίες “συνωμοσίας”, τα “ξανθά γένη” και τα “ορθόδοξα τόξα” είναι πολύ ωραία δημοσιογραφικά αναγνώσματα, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που συχνά αλλάζουν. Ανάλογα με τα σχέδια των “μεγάλων του κόσμου”.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: