Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στην Βρετανία, ανακοίνωσε  ότι « άγριες συγκρούσεις συνεχίζονται ιδιαίτερα στο βορρά και νοτιοδυτικά της Αφρίν».
Εκτός από το πυροβολικό και τις αεροπορικές επιδρομές, τα τουρκικά χερσαία στρατεύματα  και οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Άγκυρα έχουν περάσει πέρα ​​από τα σύνορα μερικά χιλιόμετρα στο έδαφος της Συρίας, καταλαμβάνοντας αρκετά χωριά, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από έντονες ανταλλαγές, οι δυνάμεις της Τουρκίας ανέλαβαν τον έλεγχο του λόφου του Barsaya, ενός βασικού στρατηγικού σημείου στην περιοχή της Αφρίν.


Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι 25 αντάρτες και 26 Κούρδοι μαχητές έχουν  σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις μάχες.
Ένας Τούρκος Λοχίας πεζικού  σκοτώθηκε τη Δευτέρα , τρίτη ημέρα της επίθεσης, και φέρεται να είναι ο πρώτος Τούρκος  στρατιωτικός που σκοτώθηκε στην επιχείρηση.

Ο Λοχίας Musa Ozalkan, 30 ετών, μεταφέρθηκε  την Τρίτη και κηδεύτηκε με πλήρεις τιμές σε τελετή στην οποία συμμετείχε η τουρκική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν.

«Θα κερδίσουμε και θα επιτύχουμε τη νίκη σε αυτή την επιχείρηση μαζί με τον λαό μας, μαζί με τον ελεύθερο συριακό στρατό», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία, την οποία ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα  ενέχει κινδύνους για την Τουρκία.

Η επίθεση των Τούρκων κατά του YPG είναι επίσης δύσκολη και «γεμάτη» με διπλωματικές ευαισθησίες από τις δυτικές πρωτεύουσες που ανησυχούν ιδιαίτερα ότι θα ξεφύγει η κατάσταση από τον κύριο σκοπό που είναι η  εξάλειψη των τζιχαντιστών .

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις με εκείνες που έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ .
Ωστόσο, η Άγκυρα εξέφρασε την αντίθεση της , υποστηρίζοντας ότι το YPG είναι το μέρος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που διεξάγει  μια αιματηρή εξέγερση  κατά του τουρκικού κράτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τη Δευτέρα για την εντατικοποίηση της επίθεσης της Τουρκίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, αλλά δεν καταδίκασε ή απαίτησε τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης.

Κρίσιμη είναι και η άποψη της Ρωσίας, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ διαθέτει και  εγκάρδια σχέση με το YPG, αλλά συνεργάζεται επίσης με την Τουρκία για να τερματίσει τον επταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη Μόσχα.
Ωστόσο, πολλοί αμυντικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα είχε προχωρήσει ποτέ με την επίθεση χωρίς την ευλογία του Κρεμλίνου.