Ήταν Οκτώβριος του 2015 (μόλις λίγες εβδομάδες πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi από τουρκικά πυρά στη Συρία) όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα τη στρατηγική του (Türk Deniz Kuvvetleri Stratejisi):
ένα ντοκουμέντο 52 σελίδων συνοδευόμενο από χάρτες με εκτενείς αναφορές σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο (με τον 28ο Μεσημβρινό νοτίως της Ρόδου να παρουσιάζεται τότε ως όριο των τουρκικών διεκδικήσεων). «Ισχυροί στη θάλασσα, Ασφαλείς στην πατρίδα.
Παρόντες στη θάλασσα, Σημαίνοντες στον κόσμο», ήταν η φράση που αναγραφόταν τότε υπό μορφή συνθήματος στην πρώτη σελίδα εκείνης της έκθεσης… φανερώνοντας διαθέσεις.
Σχεδόν τρεισήμισι χρόνια μετά, οι διαθέσεις έρχονται πια να αποκτήσουν υπόσταση μέσα από μια «γιγαντιαία πρόβα πολέμου σε τρεις θάλασσες» όπως χαρακτηρίζεται η διακλαδική (κυρίως αεροναυτική) στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα ‘19» που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο το διάστημα από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 8 Μαρτίου.
Ξεκινώντας από σήμερα (27 Φεβρουαρίου) και για τις επόμενες περίπου 10 ημέρες, 102 σκάφη (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, αποβατικά, πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής κ.α.) αναμένεται να πάρουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, συνεπικουρούμενα από πεζοναύτες και δυνάμεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (20 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα).
Φρεγάτες και κορβέτες αναμένεται, πιο συγκεκριμένα, να αποπλεύσουν «οπλισμένες και ετοιμοπόλεμες» από τις ναυτικές βάσεις Γκιολτζούκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, για να πάρουν σε ασκήσεις στο πλαίσιο των οποίων πρόκειται να δοκιμαστούν και εγχώριας τουρκικής κατασκευής «όπλα» όπως είναι για παράδειγμα το μη-επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 (όπου… Μπαϊρακτάρ ο σύζυγος της μικρότερης σε ηλικία κόρης του Ερντογάν), τα ελικόπτερα ATAK, οι πύραυλοι Cirit και Mizrak-U ή Umtas κ.α.
Το CNNTürk κάνει λόγο για μια «γιγαντιαία πρόβα πολέμου» αναφερόμενο στη «Γαλάζια Πατρίδα ‘19», η οποία παράλληλα διαφημίζεται και ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στα τουρκικά χρονικά, πράγμα που μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.
Για πολλούς εντός της Τουρκίας, τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκινούν σήμερα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα και ως «απόδειξη» ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να ανασυνταχθούν, απαλλαγμένες πια από «γκιουλενιστές», επιστρέφοντας σε επίπεδο «κραταιό» μετά το «σοκ» του πραξικοπήματος του 2016 και τις χιλιάδες διώξεις-αποστρατεύσεις που το διαδέχθηκαν.
Η χρονική στιγμή διεξαγωγής των εν λόγω γυμνασίων πάντως μόνο τυχαία δεν είναι καθώς εκείνα πραγματοποιούνται μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες τουρκικές δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου (που αναμένεται όμως να λάβουν χώρα υπό το βάρος σοβαρών προβλημάτων στην τουρκική οικονομία) αλλά και μόλις λίγα 24ωρα προτού η αμερικανική ExxonMobil ανακοινώσει (την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου) τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρητικές έρευνες στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο ίδιος ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan» στα τουρκικά) έρχεται να αποτυπώσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε μια θαλάσσια έκταση συνολικά 462.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων σε Αιγαίο, Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο, επεκτείνοντας κατά τρόπο πειρατικό τα «σύνορα της τουρκικής καρδιάς» βαθιά μέσα σε παρακείμενες υφαλοκρηπίδες και αλλότριες ΑΟΖ.
Για την ηγεσία άλλωστε του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όπως σημειώνεται και στη στρατηγική του που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 2015 (Türk Deniz Kuvvetleri Stratejisi), καθορισμένα όρια δικαιοδοσίας υπάρχουν «μόνο» στον Εύξεινο Πόντο, όχι στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπερ σημαίνει ότι η Άγκυρα έχει το πεδίο «ελεύθερο» (στον κόσμο της) για να επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί… ακόμη και δια της ισχύος.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αντιμετωπίζεται άλλωστε ως «σημαντικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη όπου η Τουρκία έχει συμφέροντα», όπως σημειώνεται επίσης σε εκείνη τη στρατηγική του 2015.
Με τη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα ‘19» ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έρχεται ουσιαστικά να επαναθέσει δια της ισχύος όσα έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη το περασμένο διάστημα κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν:
ότι δηλαδή τίποτα (καμία εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Άγκυρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, το καθεστώς Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι πρόκειται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε δικές του γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όντας πλέον «οπλισμένο» όχι με ένα αλλά με δύο πλωτά γεωτρύπανα.
Το Deep Sea Metro I, δίδυμο αδελφάκι του «Πορθητή» (πρώην Deep Sea Metro II) βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στη θάλασσα του Μαρμαρά για το απαραίτητο… λίφτινγκ (επισκευές, εργασίες συντήρησης κ.α.), προκειμένου να βγει εν συνεχεία «ανανεωμένο» στα ανοιχτά της Κύπρου για απόπειρες γεωτρήσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2019.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στην περίπτωση του «Πορθητή» το λίφτινγκ είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει κάποια επιτυχημένη γεώτρηση στη Μεσόγειο. Από την άλλη βέβαια, δεν χρειάζεται να χτυπήσει φλέβα φυσικού αερίου μια γεώτρηση για να αποδειχθεί πολύτιμη ως όπλο στα χέρια της Τουρκίας.
Και μόνο η προσπάθεια αρκεί για να εκτοξεύσει την ένταση, ειδικά στα νερά πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία άλλωστε η Άγκυρα επιλέγει να αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα».
Πηγή: hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου