Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΕΔ: Κινήσεις τουρκικών πλοίων σε Χίο, Ρόδο

Το ΠΝ παρακολουθεί κάθε κίνηση

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο σήμερα, πρώτη μέρα της μεγάλης διακλαδικής τους ασκήσεως με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι σχετικώς αναμενόμενο από την ελληνική πλευρά που βρίσκεται σε μία αυξημένη ετοιμότητα, όπως είναι φυσικό, δια παν ενδεχόμενο.
 
Πιο συγκεκριμένα, στις σημερινές προκλήσεις των Τούρκων στον αέρα, και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 2 σχηματισμoί, από τους οποίους ένα «ζευγάρι» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, και άλλη μία τετράδα μαχητικών του ιδίου τύπου, καθώς και 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία 2 F-16 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 38 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στις περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Από τις προαναφερθείσες 38 παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι 29 σημειώθηκαν από τα 3 αεροσκάφη CN-235 και οι υπόλοιπες 9 από τους σχηματισμούς των F-16.

Επίσης σημειώθηκαν 5 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της Ελληνικής αεραμύνης, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.

«Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.
Που βρίσκονται οι δυνάμεις της Τουρκίας
 
Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες επιφανείας του Τουρκικού στόλου, το ίδιο και στο Κεντρικό που οι περισσότερες είναι κοντά στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, όπως υπολόγιζαν από την αρχή ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, παρατηρείται από νωρίς νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία αναπτύσσεται προς το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου και προς την Αν. Μεσόγειο.

Είναι άλλωστε τα σημεία που ο Χουλουσί Ακάρ επέμεινε πολύ μέσω των χαρτών που έδειχνε και ονομάτιζε ως Γαλάζια Πατρίδα, όπως και την Κρήτη που προς στιγμή δεν έχουν σε καμία περίπτωση πλησιάσει οι τουρκικές δυνάμεις.

Επιπλέον στελέχη του ΠΝ σημείωναν πως ο Αίολος δεν είναι σύμμαχος αυτές τις πρώτες ώρες για την Τουρκική άσκηση μιας και ο κυματισμός ξεπερνά τα δυο μέτρα, με τα μποφόρ να φτάνουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο τα πέντε και στο Νοτιοανατολικό να ξεπερνούν τα έξι, αναφέρει το hellasjournal.

Τα 103 πλοία που είναι περίπου 37
 
Κορυφώνεται το ρεσιτάλ προπαγάνδας της Άγκυρας για την πρεμιέρα της αεροναυτικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, η αυλαία της οποίας ανοίγει αύριο.

Ο επικεφαλής της “Mavi Vatan”, όπως είναι η τουρκική της ονομασία, αντιναύαρχος, Γιάνκι Μπαγτζίογλου, επικεφαλής της διακλαδικής άσκησης στο briefing που έκανε, στους διοικητές των μονάδων που θα λάβουν μέρος, έκανε την τρίχα τριχιά αναφορικά με τα αριθμητικά μεγέθη της άσκησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση της Νικομήδειας, συνολικά στη “Γαλάζια Πατρίδα” θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πολεμικά πλοία.

Αναλυτικότερα τα πλοία που θα λάβουν μέρος σύμφωνα με την τουρκική μονταζιέρα είναι:
13 φρεγάτες,
9 κορβέτες,
16 καταδρομικά,
7 υποβρύχια,
7 ναρκαλιευτικά,
17 πλοία υποστήριξης,
14 σκάφη της ακτοφυλακής,
22 πλοία εξόδου,
1 πλοίο εκπαίδευσης.

Επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις εξής ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο:
Ερεγλί Μαύρης Θάλασσας
Ουμούργερί
Γκιολτζούκ
Ερντέκ
Δαρδανέλια
Φότσα
Ακσάζ
Αλεξανδρέττα

Στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει την άσκηση θα βρίσκονται 165 άτομα.

Η κορβέτα “Αντιγόνη” θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, τα οποία θα χειριστεί το πολεμικό ναυτικό.

Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT (τζιρίτ).

Αντίστοιχα, σε διαφορετικά μέτωπα θα χρησιμοποιηθούν και κάποια άλλα νέα συστήματα και όπλα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλ. στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.

Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες και αυτό γιατί οπως επεξηγήθηκε γιατί εκτός από την “Αντιγόνη”, θα συμμετάσχουν-κάτι που σπάνια σύμφωνα με τον επικεφαλής της άσκησης γίνεται- αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης.

Επίσης από τις 27 έως τις 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας.

H αλήθεια των αριθμών όμως είναι διαφορετική. Κατά πληροφορίες από τους διαύλους πληροφοριών που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης η συνολική δύναμη που θα αναπτυχθεί δεν θα ξεπεράσει τις 37 μονάδες.
Αυτό φυσικά δεν μεταφράζεται σε αλλαγή του επιπέδου ετοιμότητας.
Αντίθετα θα υπάρχει η προβλεπόμενη, διακριτική αλλά στενή παρακολούθηση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: