Σερβία και Κόσοβο φέρονταν εντελώς λανθασμένα από τον γερμανικό τύπο να οδεύουν προς μια νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών, σύμφωνα με πηγές ***του αλβανικού τύπου, στο Κόσοβο με τη συνδρομή ΗΠΑ, Γαλλίας και ΕΕ.
 
Η όλη διαδικασία όχι μόνο δεν είναι σε φάση επεξεργασίας από τα επιτελεία των ειδικών σε Σερβία και Κόσοβο, αλλά την έχουν απορρίψει σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, καταρχήν οι Σέρβοι, ενώ «κλωτσάνε¨και οι Κοσοβάροι.

Η συμφωνία δημιουργεί κράτη και πόλεις μορφώματα τύπου «Βοσνίας» και παραδίδει τα κλειδιά κρίσιμων περιοχών και υποδομών στις ΗΠΑ.

***Η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι αντέδρασε όμως σφοδρά σε  γερμανικό άρθρο σε σχέση με την υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία δεν έχει επιτευχθεί.

«Οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχής εάν μια συνολική συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπογραφεί μέσα στο 2019, αλλά δεν προεξοφλούν τίποτα ακόμη», αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92.
 
 

Η πλήρης ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.

«Οι ΗΠΑ θα χαρούν να δουν μια συνολική συμφωνία να υπογράφεται μέσα στο 2019, αλλά ο διάλογος πρέπει πρώτα να συνεχιστεί.

Οι ΗΠΑ δεν συνταγογραφούν ούτε περιγράφουν πώς θα πρέπει να εξεταστεί η συμφωνία, αλλά εκτιμούν  ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν δεκτά τα άρθρα από Κοσσυφοπέδιο και Σερβία για να επέλθει ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει η γραπτή δήλωση από την πρεσβεία με την ευκαιρία του γερμανικού άρθρου ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποδεχθούν την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Η αμερικανική πρεσβεία τόνισε ότι «παραμένουν συνεχείς οι προσπάθειες για να εκελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της ΕΕ και να αναζητηθούν πιθανές λύσεις, καθώς και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των δύο πλευρών.

Αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την δημοσίευση του άρθρου από γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, περί δήθεν επίτευξης και υπογραφής συμφωνίας Κοσόβου και Σερβίας τον Ιούνιο. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Την ίδια στιγμή, καθόλου τυχαία, η Ρωσία δημιουργεί μία ακόμη αερομεταφερόμενη μεραρχία ως μέρος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV) με τομέα ευθύνης τη ΝΑ Ευρώπη, ***σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.
 
Αυτό ανακοινώθηκε από τον διοικητή των αερομεταφερόμενων δυνάμεων στρατηγό Αντρέι Σερντιούκοφ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κόκκινο Αστέρι», που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Τώρα, οι Δυνάμεις αυτές θα αποτελούνται από 5 μεραρχίες που η κάθε μία θα περιλαμβάνει τέσσερις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες και μία ταξιαρχία πυροβολικού.

Η νέα μεραρχία θα έχει χώρο ευθύνης – ουσιαστικά – τα Βαλκάνια και την βάση Νις στην Σερβία.

Το αποκαλούμενο «αερομεταφερόμενο πεζικό» της Ρωσίας αποτελεί την κύρια δύναμη πυρός σε περίπτωση «εξωτερικών» στρατιωτικών αποστολών.

«Η δύναμη της μάχης των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων πλέον θα περιλαμβάνει πέντε μεραρχίες, που αποτελούνται από τέσσερις ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών και μια ταξιαρχία πυροβολικού, σχηματισμούς και στρατιωτικές μονάδες υποστήριξης, καθώς και στρατιωτικές σχολές», δήλωσε ο Σερντιούκοφ.

Σημείωσε ότι η δημιουργία μιας μεραρχίας «νέου τύπου» προβλέπεται ως μέρος των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, οι οποίες σε βάρος της κινητής συνιστώσας και των αυξημένων δυνατοτήτων μάχης θα λάβουν ποιοτικά διαφορετικές δυνατότητες.

Οι Ρώσοι ακούν για συμφωνίες στα Βαλκάνια και δημιουργούν νέες μεραρχίες αλεξιπτωτιστών, σίγουρα κάτι γνωρίζουν παραπάνω για το τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή όπου μεγαλούργησε το ΝΑΤΟ και τώρα θέλει να περατώσει ότι ξεκίνησε με τον πόλεμο του 1999.

Μερικά από τα κύρια βασικά σημεία του προτεινόμενου σχεδίου συμφωνίας είναι τα εξής:
1.Τα συμβαλλόμενα μέρη φέρεται να έχουν συμφωνήσει καταρχήν σε ένα επίσημο έγγραφο 22 σημείων υπό αμερικανική διαμεσολάβηση και την βοήθεια της Ρωσίας και της Γαλλίας, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων «Preseva jone.com».

2.Ποια είναι αυτά τα σημεία:

3.Κατά την ολοκλήρωση της έκδοσης της παρούσας συμφωνίας θα υπογραφεί συνθήκη καλής γειτονίας και φιλίας ανάμεσα στα δύο μέρη!

4.Τόσο τα νέα (Κόσοβο) όσο και τα παλαιά σύνορα (Σερβία) αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

5.Για την Σερβία αφορά το δυτικό όριο μεταξύ των δύο κρατών σε ολόκληρη την διαμήκη συνοριακή γραμμή της λίμνης Ujman / Gazivod. Επίσης το ίδιο ισχύει για το τμήμα του Zubin Potok μέχρι τα σημερινά σύνορα. Από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου τη συνοριακή γραμμή: Vitkovigje – Μπρνιάκ – Rezallë – Κόβατς – Zubin Potok.

6.Η Σερβία δεν πρέπει να υπερβεί το έδαφος που οριοθετεί η γραμμή Zubin Potok – Zupçe – Ζβετσάν – Zheronicë – Banjskë – Vuce – Λεποσάβιτς – Zemanicë.

7.Η Μιτρόβιτσα αποκτά την ιδιότητα της «ελεύθερης πόλης» με ένα χρονοδιάγραμμα 35 ετών, και όχι περισσότερο από 99 χρόνια που περιλαμβάνει τα όρια των περιοχών: Zemanicë – Dren – Cerajë – Maxhera – Stari Trg – Bajgora – Kqik – Koshutova – Zupçe.

8.Διαχειριστής / Πρόεδρος της πόλης θα είναι: ένας Σέρβος και ένας Αλβανός εναλλάξ με 5ετή θητεία, ορισμένος από το ΣΑ του ΟΗΕ. Η πόλη θα έχει επίσης το δικό της κοινοβούλιο με 50 μέλη, (μισούς Αλβανούς , μισούς Σέρβους) και πέντε αλλοδαπούς που θα ορίζονται από τον ΟΗΕ. Επίσης η πόλη θα έχει δικό της προϋπολογισμό, αστυνομία, δελτία ταυτότητας και διαβατήρια, ενώ ο στρατός του ΝΑΤΟ θα διατηρεί την ασφάλεια. Το νόμισμα που θα χρησιμοποιείται θα είναι ΕΥΡΩ.

9.ΜΠΟΥΪΑΝΟΒΑΤΣ θα έχει ειδικό καθεστώς  για 35 χρόνια, και όχι περισσότερο από 99 χρόνια και θα ορίζεται από την γραμμή : Bozhinjevc – Zhuzeljic – Srpska Kuca – Davidovac – Ristovac – Karadnik – Rakovac – Trnovac – Konçul – Lucane – Nesalce – Borovats – Somolice.

10.Η πόλη θα έχει ένα Προεδρείο με 3 μέλη, ένα Κοινοβούλιο με 30 μέλη ( μισοί Αλβανοί-μισοί Σέρβοι) και 3 διορισμένους ξένους. Η αστυνομία θα υπακούει στα 3 ξένα μέλη, ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτείται από τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την ΕΕ αναλογικά.
Τα επιτρεπόμενα νομίσματα θα είναι EURO και Δηνάριο.
Οι ταυτότητες και τα διαβατήρια θα έχουν τα σύμβολα της ΕΕ, αλλά  οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.
Η πόλη θα έχει  επίσης  κατάσταση «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ».

11.Το Πρέσεβο εισέρχεται εξ ολοκλήρου στο Κοσσυφοπέδιο και θα οριοθετηθεί από την συνοριακή γραμμή: Slavujevc – Ljanik – Svinjishte – Sebr – Kustice – Klenika – Trejak – Bogdanovac – Somolicë – Letovica.

12.Η στρατιωτική βάση «Kanata» στην περιοχή CEPOTIN θα γίνει βάση των ΗΠΑ, αλλά θα υπηρετούν σε αυτή περίπου 1.700 στρατιώτες, από τους οποίους το 50 τοις εκατό θα είναι Σέρβοι και 50 τοις εκατό Αλβανοί με καθήκοντα εποπτείας και συμβουλευτικό χαρακτήρα.(Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ποτέ μιας και ομιλεί για αμερικανική βάση εντός σερβικού εδάφους) 

13.Ο διάδρομος 10 για 15 χρόνια προστατεύεται από το ΝΑΤΟ και θα είναι ελεύθερος για όλα τα μέρη.

14.Η Σερβία με χρηματοδότηση της ΕΕ δημιουργεί νέο διάδρομο που θα ακολουθεί την γραμμή Davidovac – Ristovac – Krsevice – Klinoc – Sv.Petka – Klenika – Starac προς Pelince .

15.Η Medvedja ως περιοχή παραμένει κάτω από σερβική κυριαρχία με κάποια χωριά. Στο Κοσσυφοπέδιο προσαρτώνται τα χωριά: Vrapče, Svirce, Sijarina, Στάρα Μπάνια, Marovc, Tupale, Kapiti.

16.Τα δύο μέρη δεν θα έχουν αξιώσεις για αποζημιώσεις σε περίπτωση πολέμου.

17.Το ορυχείο της Trepca λαμβάνει ειδικό καθεστώς, με τη δημιουργία  κοινοπραξίας από αμερικανικές – Γαλλικές και ρωσικές και κινεζικές εταιρείες για 99 χρόνια. Από εκεί ένα ποσοστό των κερδών θα δίδεται ως εξής: 15% στη Μιτρόβιτσα, 35% στη Σερβία και 50% στον προϋπολογισμό του Κοσσυφοπεδίου.

18.Ujmani / Gazivoda περιέρχονται στην κυριότητα κοινής σερβο-αλβανικής διοίκησης σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι επενδύσεις και η τεχνική διαχείριση παρέχονται σε αγγλική και γερμανική εταιρεία για 99 χρόνια.

19.Η ισχύς μοιράζεται σε ποσοστό 75% έως 25% για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ενώ θα υπάρχει Αμερικανική, αυστριακή και γερμανική διοίκηση. Άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

20.Η εκκλησία του Pec και Ντετσάνης θα λάβει καθεστώς (EX-PATRIA).
Η εκκλησία του Prizren και η Μονή της Γρατσάνιτσας θα λάβουν το ίδιο καθεστώς στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
Οι υπόλοιπες εκκλησίες θα παραμένουν χωρίς καθεστώς.
Θα συγκροτηθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά μόνο ως ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κυβέρνηση.

21.Όλες οι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ των δύο κρατών θα ενσωματωθούν σε ένα πέρασμα.

22.Η Σερβία αποκτά καθεστώς κράτους μέλους της ΕΕ εντός του 2021-2022 και το Κοσσυφοπέδιο εντός του 2030.

23.Η Σερβία επωφελείται από ένα σχέδιο Marshall με επενδύσεις 3,5 δισ. Ευρώ για σύγχρονες υποδομές και στρατηγικές επενδύσεις.

Το Κοσσυφοπέδιο επωφελείται από ένα ίδιο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,2 δισ.

24.Και οι δύο χώρες μέσα σε 10 χρόνια υποχρεούται να αφαιρέσουν από τα σχολικά βιβλία ρατσιστικές και υποτιμητικές ορολογίες που θα προσβάλουν τις δύο πλευρές.

25.Οι συντάξεις και οι ασφαλίσεις των πολιτών θα αναγνωρίζονται από τις δύο πλευρές ανεξαρτήτως των αντίστοιχων δικαιωμάτων τους και στα δύο κράτη.

26.Η συμφωνία αυτή διασφαλίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν άλλα τρία ζητήματα στις διαπραγματεύσεις:
Α. Όλα τα σημεία της συμφωνίας πρέπει να εκπνεύσουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2019.
Β. Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί την περίοδο 28 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου 2019.
Γ. Έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019, τα κοινοβούλια των δύο κρατών ΘΑ επικυρώσουν και τροποποιήσουν τα συντάγματά τους.
Η πλήρης εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2019.

Πρόκειται για μια συμφωνία που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, προς το παρόν, αλλάζει τον χάρτη των Βαλκανίων και την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση.

Ενώ ακόμα και σε περίπτωση που γίνονταν αποδεκτή είναι απίθανο να εφαρμοστεί στην πράξη.