Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σε ετοιμότητα ο Στόλος: Το ΠΝ θα καταγράφει κάθε τουρκική κίνηση

Ποια νέα οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα στην «Γαλάζια Πατρίδα»

Εκπαιδευτικός οργασμός για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), αφού σε διάστημα τριών ημερών πραγματοποίησε ισάριθμες ασκήσεις στις ελληνικές και κυπριακές θάλασσες.
 
Συγκεκριμένα, το διάστημα 18-22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/19», στις θάλασσες του Σαρωνικού, του Παγασητικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη συμμετοχή αρματαγωγών, κανονιοφόρου, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς.

Ο «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ, σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις στις θάλασσες του Σαρωνικού, του Μυρτώου Πελάγους και του κεντρικού Αιγαίου με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, πλοίων γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και σκάφους της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Τέλος, στις 22 Φεβρουαρίου, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» συμμετείχε στην τριμερή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, με την ονομασία «SAREX CYP-EGY-GRC 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ενώ από Αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε το πλοίο διάσωσης «ELARESH».

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα εγγύς πλατφορμών εξόρυξης, Έρευνα και Διάσωση και Αεροδιακομιδές τραυματιών».

Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.
 
 
Έτσι λοιπόν, το ΠΝ στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα, πως θα πρέπει να προσέξει την κάθε κίνησή της με Γαλάζια Πατρίδα

Ο Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο στο πλαίσιο ασκήσεων, αλλά αρκετές από τις συμμετέχουσες μονάδες επιφανείας όπως και υποβρύχια, δεν θα πάρουν τη ρότα της επιστροφής και θα παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα σε σημεία κλειδιά που θα τους επιτρέπεται από εκεί να σπεύσουν σε περιοχές που πιθανό να θελήσουν οι Τουρκικές δυνάμεις να προκαλέσουν.

Σε πολλές νησιωτικές περιοχές οι δυνάμεις φρούρησης έχουν ενισχυθεί αρκετές μέρες τώρα, ενώ και μονάδες επιφανείας θ’ αγκιστρωθούν κοντά σε νησιά ή νησίδες για να είναι οι δυνάμεις που θ’ αντικρούσουν την τουρκική παραβατικότητα, εφόσον αυτή υπάρξει.

Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, οι κανονιοφόροι θα επιτηρούν και θα καταγράφουν τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου.
 
Τα επιτελικά σχέδια έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και πολλά σήματα έχουν φύγει από τον Στόλο εδώ και μέρες προς τα πλοία επιφανείας και τους κυβερνήτες, να παίρνουν σαφείς εντολές από την ηγεσία, για το πώς πρέπει να κινηθούν και που να βρεθούν.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Ενημέρωση για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά την Τετάρτη στην Τουρκία, παρείχε ο αντιναύαρχος, Γιάνκι Μπαγτζίογλου, προς τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η ενημέρωση δόθηκε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στη Νικομήδεια, από όπου θα ξεκινήσουν αρκετά από τα πολεμικά πλοία που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

-Στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει και θα κατευθύνει την άσκηση, θα βρίσκονται 165 άτομα.

-Η κορβέτα «Αντιγόνη» (Μπουργκάζ Αντά) θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

-Στην άσκηση θα λάβουν μέρος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, τα οποία θα χειριστεί το πολεμικό ναυτικό.

-Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT (Τζιρίτ). Αντίστοιχα, σε διαφορετικά μέτωπα θα χρησιμοποιηθούν και κάποια άλλα νέα συστήματα και όπλα.

-Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλ. στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

-Ο στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.

-Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες.

-Θα συμμετάσχουν, κάτι που σπάνια γίνεται, αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης.

-Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης. Συνολικά 103 πλοία.

-Επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

-Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις εξής ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο:

Ερεγλί Μαύρης Θάλασσας
Ουμούργερί
Γκιολτζούκ
Ερντέκ
Δαρδανέλια
Φότσα
Ακσάζ
Αλεξανδρέττα
-Από τις 27 έως τις 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας, για αντι-αεροπορικό πόλεμο, για υποβρύχιο πόλεμο, για πόλεμο κατά ναρκών, για ηλεκτρονικό πόλεμο και εκπαίδευση ετοιμότητας σε επιχείρηση στη θάλασσα, πυροβολισμούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών από πολεμικά πλοία κλπ.

-Από τις 2-5 Μαρτίου θα εκτελεστούν επιχειρήσεις με σενάρια κρίσης και πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

-Και από 6-8 Μαρτίου θα διεξαχθεί η επιχείρηση με την ‘επονομασία «Ο Στόλος μας αγκαλιάζει το λαό μας», κατά την οποία 68 πλοία θα επισκεφτούν 33 λιμάνια της χώρας από την Τραπεζούντα μέχρι την Αλεξανδρέττα, καλύπτοντας τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: