Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η Τουρκία έκανε τα 35 και κάτι πλοία 120 για τη Γαλάζια Πατρίδα: Ξεκινούν οι απειλές του Ταγίπ

Εκατόν είκοσι (120) μονάδες επιφανείας ανακοίνωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας πως θα πάρουν μέρος στην «Γαλάζια Πατρίδα» που ξεκίνησε εδώ και λίγες ώρες.


Έως τώρα οι μονάδες που φαίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων που έχουν εκδώσει «sub notes», είναι κατά προσέγγιση 43 σ’ έναν maximum αριθμό.

Αν η Άγκυρα- έλεγαν στελέχη από το ΠΝ- συμπεριλαμβάνει τα βοηθητικά πλοία τύπου Παράκτιων Περιπολικών ή και ρυμουλκών, τότε να βάλουμε κι άλλα δέκα; Να φτάσουμε στις 53 μονάδες επιφανείας ως την απόλυτη κορυφή; Άρα ποιος λέει ψέματα σ’ αυτή την περίπτωση;

Τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, τα μάτια των πληρωμάτων στο ανατολικό Αιγαίο που δίνουν αναφορές για τις αναπτύξεις των πλοίων ή μήπως τα καθοδηγούμενα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή το τακτικό βάθος αυτής της άσκησης αν δεν αναπτυχθούν οι δυνάμεις.
Μην ξεχνάμε πως είναι μόλις η πρώτη μέρα.

Σίγουρα πάντως εκείνοι που θ’ ασκηθούν σκληρά, ίσως ενταχθούν και στις επιχειρησιακές ομάδες, είναι οι συνάδελφοι από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, οι οποίοι όπως γίνεται γνωστό στο Ελληνικό πεντάγωνο, ετοιμάζουν ένα show άνευ προηγουμένου, ακόμη και με live συνδέσεις πάνω από πλοία του Τουρκικού στόλου κατά τη διάρκεια ασκήσεων, κάτι που για τα Ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο, σίγουρα θεωρείται απαγορευτικό .

Οι αναλυτές στα επιτελεία που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, σημειώνουν επιπλέον πως σίγουρα δεν θα δούμε μια άσκηση η οποία δημιουργεί σχηματικά μια δεξιόστροφη παρένθεση και θα περιλαμβάνει τη Μαύρη θάλασσα, όλο το μήκος του Αιγαίου και ένα τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου κοντά και γύρω από την Κύπρο.

Τόσες λίγες μονάδες επιφανείας σίγουρα δεν θα είναι ικανές να προχωρήσουν σε συνδυαστικά σενάρια σ’ ένα ευρύ μήκος αλλά θα στοχοποιούν διάφορες περιοχές για να τραβήξουν τα βλέμματα.

Παράλληλα οι αναφορές του Τούρκου προέδρου περί Γαλάζιας Πατρίδας και των υπουργών του, που έδειχναν σε χάρτες ακόμη και την Κρήτη ως περιοχές διεκδικήσεων, τονίζοντας πως επιφυλάσσονται για την μεγάλη τους άσκηση, που θα ξετυλίξουν τα σχέδιά τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως σκοπός τους είναι να προσεγγίσουν ακόμη κι αυτές τις περιοχές.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται από τις έως τώρα αναφορές.
Η πιο κοντινή περιοχή ασκήσεων που έχει δηλώσει η Τουρκία πως θα υπάρχουν ναυτικές της μονάδες είναι δυτικά της Ρόδου και Βόρεια της Καρπάθου.

Στη θαλάσσια αυτή περιοχή, είναι πολύ λίγες οι μονάδες που θα κινηθούν και δεν πρόκειται να εξέλθουν από αυτή την περιοχή για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Μετά τη Γαλάζια πατρίδα τα ΜΟΕ στο τραπέζι Πάντως η Άγκυρα μέσω της συγκεκριμένης άσκησης, όπως λένε κύκλοι από το υπουργείο άμυνας, θα δώσει «εξετάσεις» για το αν θα ενεργοποιηθούν οι ομάδες εργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για τις συζητήσεις.

Ίσως εντοπιστούν οι δίαυλοι οι οποίοι θα αναθερμάνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Εξετάσεις συμπεριφοράς θα δώσει επίσης η Άγκυρα και για το αν θα ενεργοποιηθεί η πρόσκληση του Χουλουσί Ακάρ προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Επιπλέον εκτός των εξετάσεων, η Ελληνική πλευρά θα περιμένει και τη μέρα «Διακεκριμένων επισκεπτών» κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει, μιλώντας προς χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σ’ ένα εθνικιστικό κρεσέντο κι εκεί θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα της άσκησης και της ισχύς που φάνηκε μέσω των ΜΜΕ, ώστε η ομιλία του να μην μείνει μόνο εντός του στρατεύματος αλλά να διατυμπανιστεί σ’ όλη την Τουρκία, από τη στιγμή που ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται.

Οι κόκκινες γραμμές είναι πολλές για την Ελληνική πλευρά, εξηγούσαν ανώτατες πηγές ενημέρωσης,  η οποία έχει και σύνεση και μνημειώδη ίσως υπομονή, ανεχόμενη καθημερινές προκλήσεις τις οποίες καταγράφει.

Εκεί που χρειάζεται, μακριά από τα ΜΜΕ, απαντά σ’ αυτές τις ενέργειες. Πράξεις που θέλουν να τύχουν ενός επικοινωνιακού εγχειρήματος με κύριο στόχο να δημιουργήσουν τόσο σημειολογικό όσο και ψυχολογικό αντίκτυπο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν και στη ναυτική ισχύ του Ελληνικού Στόλου ο οποίος παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και δεν είναι λίγα, στέκεται αυτή τη στιγμή ικανός απέναντι στις όποιες ενέργειες τυχόν γίνουν, στο πλαίσιο μιας άσκησης η οποία δεν είναι τελικά τίποτα περισσότερο από μια μεγάλη διακλαδική δραστηριότητα,.


Οι Τούρκοι επιτελείς θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν που υστερεί το στράτευμά τους ελέω των χιλιάδων διώξεων και φυλακίσεων του καθεστώτος Ερντογάν.

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: