Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ιστορική ομιλία Βούτσιτς: «Θα ισοπεδώσω τους Κοσοβάρους εάν σκοτώσουν Σέρβους»

«Δεν θα γονατίσω μπροστά σε Κροάτες & Αλβανούς»

Χωρίς ίχνος υπερβολής, αυτήν την περίοδο η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια κρίνεται από «εύθραυστη» έως λίαν επικίνδυνη για δύο κυρίως λόγους:
 
Α. Λόγω της μετακίνησης από Συρία «Βαλκάνιων» τζιχαντιστών σε Κόσοβο-Βοσνία και αλλού.

Β. Λόγω του σχεδίου δημιουργίας της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στην περιοχή.  

Περιοχές που μπορούν να δώσουν έναυσμα για την πρόκληση πολεμικής έκρηξης είναι αρκετές, αλλά η πιο επικίνδυνη είναι η Κοιλάδα του Πρέσεβο στην νότια Σερβία.    

Μόλις σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις δήλωσε για το θέμα του Κοσυφοπεδίου: «Οι Αλβανοί θέλουν  πλήρη εδραίωση του κράτους τους που ίδρυσαν το 2008, ενώ η Ευρώπη και η Αμερική σπεύδουν για λύση».
 
 
Στο πρωινό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Πρώτον», μεταξύ άλλων,  ο ίδιος μίλησε για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου ρίχνοντας μια «ρουκέτα».

«Ξέρω για κάποιους ήρωες που υποτίθεται ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να πάρουμε το Κόσοβο, αλλά δεν είναι σε θέση να σταθούν έξω σε θερμοκρασία μείον ένα βαθμό Κελσίου», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στην κριτική που του ασκούν κάποιοι εντός χώρας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.
 
Ο Σέρβος ηγέτης είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί στις συναντήσεις που είχαν όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο, δίνουν πάντα προσοχή στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο.

Ερωτηθείς ο Σέρβος πρόεδρος, είπε ότι «δεν αποκλείει τον πόλεμο και την δολοφονία Σέρβων στο Κόσοβο». «Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε.»
 
Επίσης ο Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να γονατίσει και να ζητήσει συγνώμη για τη «σφαγή» της Klecka.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιλόικο Πάντιτς από το κόμμα «Ένωση της Σερβίας», είχε ζητήσει  από τον Πρόεδρο της Σερβίας να γονατίσει και να ζητήσει συγχώρεση για την «σφαγή» αυτή.

Ο Βούτσιτς απάντησε ότι «αυτό το μέλος της αντιπολίτευσης επιδιώκει να γονατίσει μπροστά σε Κροάτες, Βόσνιους και Αλβανούς. Δεν θα το κάνω ποτέ αν δεν είναι αναγκαίο για τον λαό μας».

Την ίδια στιγμή τα «τύμπανα της Βαλκανικής άνοιξης» βαράνε στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και ακούγονται ως λίαν επικίνδυνα.

«Οι πολίτες θέλουν την κοιλάδα του Πρέσεβο να προσκολληθεί στο Κοσσυφοπέδιο», αναφέρει ο  τοπικός τύπος μετά από δημοσκόπηση βρετανικού πανεπιστημίου.

«Η λίμνη Ujmani θα πρέπει να παραμείνει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και το ορυχείο της Trepca θα πρέπει να παραμείνει και αυτό μέρος του Κοσσυφοπεδίου», δηλώνει ο καθηγητής της Οξφόρδης  Anthony Heath, επισημαίνοντας την υλοποίηση  έρευνας για το θέμα αυτό.

Η έρευνα που διεξήγαγε βρετανικό πανεπιστήμιο είχε στόχο να εντοπιστούν οι αντιλήψεις και οι στάσεις των πολιτών σχετικά με τα σενάρια για το θέμα του Πρέσεβο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Αυτό λέει πολλά για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Βρετανός ανέφερε ότι η πρώτη ομάδα ευρημάτων δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου αντιτίθεται στη διακοπή του διαλόγου.

«Η δεύτερη σειρά διαπιστώσεων επικεντρώνεται στις κόκκινες γραμμές του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με το τελικό στάδιο του διαλόγου.

Η λίμνη Ujmani πρέπει να παραμείνει στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.
Το ορυχείο της Trepça θα πρέπει να παραμείνει μέρος του Κοσσυφοπεδίου, η κοιλάδα Πρέσεβο θα πρέπει να ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που υποστηρίζει  το 69% των Αλβανών έναντι του 0% του σερβικού δείγματος.

Η κοιλάδα Πρέσεβο θα πρέπει να παραμείνει στη Σερβία (13% των Αλβανών, σε σύγκριση με το 84% των Σέρβων).

Το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο (Ζβετσάν, Ζουμπίν Ποτόκ και μέρος του Λεποσάβιτς) δεν θα πρέπει να ενταχθούν στην Σέρβία, υποστηρίζει το 91% των Αλβανών έναντι του 10% των Σέρβων», σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πληθυσμός της Σερβίας και της Αλβανίας «ομιλούν» με διαφορετικές φωνές  από την άποψη των κόκκινων γραμμών, αλλά υπάρχει μια σύγκλιση για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ετοιμάζεται η δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» από τις ΗΠΑ για να περάσουν στην συνέχεια στα Βαλκάνια όλοι οι αγωγοί από μια άκρως ελεγχόμενη περιοχή, με την Σερβία να έχει «πέσει στο καναβάτσο» των εξελίξεων.

Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει ο Πούτιν και αποστέλλει 3.000 Ρώσους «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Σερβία, μαζί με πολεμικό υλικό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει της Ουάσιγκτον σε αυτήν την χώρα.

Το όλο σκηνικό όμως ακριβώς λόγω του αυξανόμενου αλβανικού εθνικισμού θα εκραγεί κάποια στιγμή, σε οποιαδήποτε περιοχή που θα  έρθουν σε σύγκρουση αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα, όπως στο Πρέσεβο για παράδειγμα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: