Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Η έναρξη εργασιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συζήτηση Αποστολάκη με Ακάρ

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και… συμπάθεια ίσως θα μπορούσε ν’ αποτελεί τον τίτλο για το πρώτο τετ α τετ Αποστολάκη Ακάρ στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.


Οι δυο τέως Αρχηγοί και νυν υπουργοί, όπως έχει φανεί τόσο από τις φωτογραφίες όσο και από τα πλάνα που αποδεσμεύτηκαν μέσα από τη διμερή συνάντηση συναντήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, δείχνοντας προς όλους την παλαιά τους γνωριμία.


Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ευάγγελο Αποστολάκη μπροστά τις κάμερες, πως χαίρεται πολύ για τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε ο Έλληνας υπουργός κι αυτό το μεταφέρει κι εκ μέρους του Έθνους του επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να δουλέψουν μαζί για τα προβλήματα που υπάρχουν.


Από την πλευρά του, ο κος.
Αποστολάκης ευχαρίστησε τον ομόλογό του και συμπλήρωσε ότι κι αυτός επιθυμεί πως πρέπει να βρεθεί λύση για πολλά θέματα.


Την ώρα που η Άγκυρα προσπάθησε να δυναμιτίσει το κλίμα, λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας μέσω των δηλώσεων της εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει στον ομόλογό του, πως οι δυο χώρες οφείλουν ν’ αναθερμάνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία με σιωπηρή πρωτοβουλία της Τουρκίας εδώ και χρόνια έχουν πέσει στο κενό.


Η συνάντηση των δυο υπουργών στις Βρυξέλλες έρχεται στην σκιά του τετ α τετ Τσίπρα- Ερντογάν κατά το οποίο συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της έντασης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, κάτι που ξεκινά από την Άγκυρα με τις δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις.


Πάντως σημαντική και με ξεχωριστή βαρύτητα μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο τετ α τετ Αποστολάκη- Σεκερίνσκα που έγινε νωρίς το απόγευμα καθώς ο Έλληνας υπουργός θέλει εξ αρχής να τραβήξει προς το μέρος της Ελληνικής πλευράς αρχικά την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, οι οποίες από σήμερα μπαίνουν σε μια νέα, Νατοϊκή εποχή η οποία φυσικά έχει πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται άμεσα αποτελέσματα κάτι που μπορεί να πετύχει με τη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Έλληνας υπουργός μετά το τέλος των συναντήσεων που είχε αναφέρθηκε αρχικά στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κο. Stoltenberg τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.

Σ’ ότι αφορά την συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό άμυνας, ο κος. 


Αποστολάκης σημείωσε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ του 1988, επιπροσθέτως οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον συναντήσεις αντιπροσωπειών των δυο χωρών με σκοπό να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ευάγγελος Αποστολάκης στη συνάντησή του με την υπουργό άμυνας των Σκοπίων, έθεσε θέμα για το άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλη αναβάθμιση του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μέσα από την απαραίτητη «τυποποίηση» του ΝΑΤΟ.


Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε προς την ομόλογό του πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να συνδράμουν σε ότι χρειάζεται ο στρατός της γειτονικής χώρας ώστε να προχωρήσει με ταχύς ρυθμούς η προσαρμογή τους στα δεδομένα της Συμμαχίας.

Πηγή:hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: