Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Βγάζουν το όνομα του Στρατηγού Καβράκου από το Στρατόπεδο της ΣΜΥ

 Η Βάρκιζα εκδικείται 74 χρόνια μετά

Tελικά ενδίδει στις πιέσεις της αριστεράς το Γενικό Επιτελείο Στρατού και θα μετονομάσει το στρατόπεδο στα Τρίκαλα όπου στεγάζεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Το στρατόπεδο φέρει σήμερα το όνομα του αντιστρατήγου εκ Τρικάλων Χρήστου Καβράκου.

Το όνομα είχε δώσει η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Το ζήτημα της ονομασίας του στρατοπέδου ανακινήθηκε το 2007 από την τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη με ερώτησή της.

Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι το όνομα του στρατηγού Χρήστου Καβράκου πληροί όλες τις προϋποθέσεις της Γενικής Διαταγής περί «Ονομασίας και Μετονομασίας Στρατοπέδων», όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Στην απάντηση επισυνάπτεται εκτενές βιογραφικό του στρατηγού.

Η απόφαση μετονομασίας ανακοινώθηκε μέσω της απαντήσεως που δόθηκε σε μία επιστολή που εστάλη στις 7 Φεβρουαρίου 2019 στο ΓΕΣ, από τον Σύλλογο Εργαζομένων- Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας-Ιονικής Ενότητας. Αίτημά τους να μετονομαστεί το στρατόπεδο.

Στην απάντησή του το ΓΕΣ αναφέρει ότι «έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Στρατιωτική Υπηρεσία προκειμένου να μετονομαστεί το στρατόπεδο».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δηλαδή υποχωρεί στις αιτιάσεις ενός, κάποιου, συλλόγου εργαζομένων, που δεν έχουν καμία σχέση με το στράτευμα για ποιο όνομα θα έχει ένα στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις μετονομασία στρατοπέδου μπορεί να γίνει μόνον εάν διαπιστωθεί ότι, εκείνος του οποίου το όνομα φέρει το στρατόπεδο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις της σχετικής Διαταγής, τότε ο Στρατοπεδάρχης υποβάλλει ιεραρχικά την σχετική αλληλογραφία.

Τι άλλαξε σήμερα;
Μήπως ο στρατηγός Καβράκος δεν πολέμησε, μήπως δεν τιμήθηκε με μετάλλια ανδρείας ή μήπως δεν καταγόταν από τα Τρίκαλα;

Τίποτε από όλα αυτά.
Απλά η Αριστερά, διαχρονικά, συκοφαντεί όσους στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδιά της!

Η λάσπη της Αριστεράς

Συκοφαντούν τον Καβράκο σαν δοσίλογο γιατί στις 27 Απριλίου 1941 ως στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών, μαζί με τον Δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά υπέγραψαν την παράδοση της πόλης στον γερμανικό στρατό.

Μία εβδομάδα όμως νωρίτερα, στις 20 Απριλίου ο στρατηγός Τσολάκογλου είχε υπογράψει την συνθηκολόγηση της Ελλάδος κοντά στο Μέτσοβο.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Καβράκος;
Με την στάση του απέτρεψε την αιχμαλωσία Ελλήνων στρατιωτών και πολιτών οι οποίοι στην συνέχεια θα στέλνονταν σε διάφορες χώρες της κατεχόμενης Ευρώπης, για αναγκαστική εργασία σε εργοστάσια.

Τον κατηγορούν, ψευδώς επίσης, ότι με την συμμετοχή του στην Επιτροπή Σιτηρών συνεργαζόταν με μαυραγορίτες.
Ακριβώς το αντίθετο.

Με τις πράξεις του ο Καβράκος εμπόδιζε τους μαυραγορίτες και τους κομμουνιστές, όσο ήταν δυνατόν, να οδηγήσουν στην πείνα και την λιμοκτονία τον Ελληνικό λαό.

Του προσάπτουν επίσης ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1925 εστάλη στα Τρίκαλα για να αντιμετωπίσει τους εξεγερμένους αγρότες της Αριστεράς στο λεγόμενο «Τρικαλινό Κιλελέρ».

Παραλείπουν όμως να αναφέρουν ότι τότε πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στις συμπλοκές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 25.

Τοπικές εφημερίδες της εποχής (Θάρρος) δημοσιεύουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η εξέγερση δεν ήταν αγροτική, αλλά κατευθύνονταν από το κομμουνιστικό κόμμα σύμφωνα με εντολές του Λένιν.

Ο στρατηγός Καβράκος συνελήφθη από την δολοφονική πολιτοφυλακή του ΚΚΕ, την ΟΠΛΑ, κατά την διάρκεια των «Δεκεμβριανών» και δολοφονήθηκε μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Στην εκστρατεία για την αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου «Χρήστος Καβράκος» δυστυχώς συμμετείχαν και ανώτεροι αξιωματικοί εν αποστρατεία, όπως ο υποναύαρχος ε.α. του Οικονομικού Νικόλαος Γκόγκος, ο οποίος ζητά να αλλάξει το όνομα σε κάτι άλλο…

Ακολούθησε η πρόταση υπουργών και βουλευτών να μετονομαστεί σε στρατόπεδο «Στέφανου Σαράφη»....

Ο παρασημοφορημένος στρατηγός Καβράκος

Ο στρατηγός Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα την 1η Ιανουαρίου 1882. Κατετάγη στον στρατό ως εθελοντής και εισήλθε στην Σχολή Μονίμων Αξιωματικών με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού.

Ως διοικητής του 1ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος και ως Επιτελάρχης της 1ης Μεραρχίας έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Διετέλεσε το 1924 διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας και από το 1924-1933 του 5ου Συντάγματος Τρικάλων.

Διετέλεσε Διευθυντής του 1ου γραφείου του ΓΕΣ και υπαρχηγός του ΓΕΣ την περίοδο 1935-1936. Το 1936 διορίστηκε Φρούραρχος Αθηνών.

Την περίοδο 1938-1940 ήταν Διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας. Το 1941 τον βρίσκει Στρατιωτικό Διοικητή Αθηνών.

Αποστρατεύτηκε το 1942 λόγω ηλικίας με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Είχε πλούσια πολεμική δράση για την οποία είχε τιμηθεί την περίοδο 1914-1936 με δέκα (10) Παράσημα, Αριστεία Ανδρείας και Πολεμικούς Σταυρούς.

Ποιός όμως ήταν ο Σαράφης
Ο Στέφανος Σαράφης γεννήθηκε και αυτός στα Τρίκαλα το 1890.
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ήταν αντιμοναρχικός και είχε συμμετοχή στα κινήματα που οργάνωναν τότε οι βενιζελικοί αξιωματικοί.

Το 1935 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό κίνημα της 1ης Μαρτίου των βενιζελικών.

Μετά την αποτυχία του κινήματος συνελήφθη και το Στρατοδικείο που συνήλθε στην Σχολή Χωροφυλακής και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και καθαίρεση.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με την χορήγηση αμνηστίας επανήλθε στο στράτευμα με τον βαθμό του συνταγματάρχη, που κατείχε πριν την καθαίρεσή του.

Μετά την κατάρρευση του μετώπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σαράφης αποπειράθηκε να συγκροτήσει αντιστασιακές ομάδες.

Οι κομμουνιστές, που θεωρούσαν εχθρό τους όποιον δεν ήταν δικός τους, αφόπλισαν την ομάδα του και τον αιχμαλώτισαν.

Τότε στην σύντομη αιχμαλωσία του από τον ΕΛΑΣ ο Σαράφης δέχτηκε να προσχωρήσει σε αυτόν και μάλιστα να αναλάβει και ηγετικά καθήκοντα.

Ο Σαράφης και οι άνδρες του οι οποίοι επίσης είχαν αιχμαλωτιστεί απειλήθηκαν με την ποινή του θανάτου αν δεν εντάσσονταν στον ΕΛΑΣ.

Ο Βρετανός ταξίαρχος, σύνδεσμος Έντυ Μάγιερς, μόλις πληροφορήθηκε τον αφοπλισμό και τη αιχμαλωσία μεσολάβησε και οι όμηροι των κομμουνιστών αφέθησαν ελεύθεροι.

Ανέλαβε οικειοθελώς τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Αρχηγού του ΕΛΑΣ, με τον σφαγέα Άρη Βελουχιώτη σαν Γενικό Καπετάνιο και τον Ανδρέα Τζήμα ή Σαμαρινιώτη ως Πολιτικό Εκπρόσωπο του ΕΑΜ.

Έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις καταστροφές και το παιδομάζωμα που διενήργησαν οι συμμορίτες το 1946-49. Καυστικότερος είναι ο Γεώργιος Κάρταλης, Πολιτικός Αρχηγός της ΕΚΚΑ, που στο Συνέδριο του Λιβάνου είπε στον Σαράφη: «Ανηγορεύθης αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ δι’ εμπτυσμού».

Αυτού του ανθρώπου, που φυσικά ήταν απότακτος συνταγματάρχης του 1935 και όχι στρατηγός, θέλουν κάποιοι να δώσουν το όνομα του στο στρατόπεδο της ΣΜΥ στα Τρίκαλα.

Η δικαιολογία είναι ότι κατάγεται από την πόλη των Τρικάλων δεν ευσταθεί, και ο Τσιτσάνης άλλωστε από τα Τρίκαλα κατάγεται τι μπορεί να σημαίνει αυτό;


Τι ζητούν οι απόφοιτοι της ΣΜΥ

Την πρότασή του για την μετονομασία του στρατοπέδου «Χρήστος Καβράκος» κατέθεσε προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο «Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΜΥ».

Ζητούν αν προχωρήσουν σε μετονομασία το νέο όνομα να είναι: «Στρατόπεδο Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών» στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η ψυχή της σχολής είναι όλοι οι απόφοιτοί της και η συγκεκριμένη πρόταση τους αντιπροσωπεύει όλους. Επίσης θα δώσει τέλος, όπως λένε, στην διαμάχη της τοπικής κοινωνίας και θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Μία πρόταση από αυτούς, που εκ των πραγμάτων δικαιούνται να έχουν λόγο και όχι κάποιων συνταξιούχων μίας τράπεζας που ενοχλήθηκε η αριστεροφροσύνη τους.
Θα εισακουστεί ή θα έχουμε έναν ακόμη «ήρωα» από το πουθενά;...


 www.elkosmos.gr

© www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: