Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την εγκατάσταση ενός σταθμού ραντάρ στην Τουρκία ή στην Βουλγαρία βρίσκεται το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει έτοιμη για να ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική ασπίδα στη νότια Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει την άμυνα στην περιφέρεια εν όψει της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης «από το Ιράν», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση η Ελλάδα γλυτώνει την εμπλοκή της σε αυτό το άκρως αμφισβητούμενο σχέδιο.
Αντίθετα η πιθανότητα εγκατάστασης ραντάρ στην Τουρκία, μέχρι στιγμής ήταν άγνωστη και οπωσδήποτε δημιουργεί απορίες δεδομένου της φιλοϊρανικής στάσης που τηρεί η Άγκυρα.
Η εγκατάσταση του ραντάρ θα καταστήσει εφικτή την ενεργοποίηση της πρώτης "φάσης" της ασπίδας μέσα στο 2011.
Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε ένα από τα σχέδια για την δημιουργία αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούσε ο προκάτοχός του Τζωρτζ Μπους και περιελάμβανε την εγκατάσταση ραντάρ στην Τσεχία και ακόμη δέκα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων ΤΗΑΑD στην Πολωνία έως το 2013.
Το σχέδιο συνάντησε την σθεναρή ανίσταση της Μόσχας η οποία τόνιζε ότι "πρόκειται περί απειλής έξω από την πόρτα της", παρά το ότι η Ουάσινγκτον επέμενε ότι στόχος της ήταν να αποτρέψει επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχει ακόμη ένα εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία της νότιας Ευρώπης από πυραυλικές επιθέσεις το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Ε.Δ. των ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με το Ισραήλ και άλλες χώρες στον Περσικό Κόλπο για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της αντιπυραυλικής τους άμυνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα ραντάρ στο Ισραήλ το 2008 και εξετάζουν την εγκατάσταση ακόμη ενός σε άλλη αραβική χώρα στην περιοχή του Κόλπου.
Τα ραντάρ αυτά υποτίθεται ότι θα προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκτοξεύσεων πυραύλων από το Ιράν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου