Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Συνταξιοδοτικό Ειδικών Κατηγοριών:Η σιωπή των Αρχηγών τους κρατάει στα 25 χρόνια.

Επιμένει να μην αλλάξει τίποτα στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες υπηρεσίες,όπως για παράδειγμα οι πιλότοι,οι ναρκαλιευτές ,οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων κ.λ.π., ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αστέριου Ροντούλη,ο κ.Βενιζέλος επικαλέστηκε και πάλι τη σιωπή των Γενικών Επιτελείων –εννοώντας προφανώς τους αρχηγούς τους- όταν βρισκόταν υπό σύνταξη το νομοσχέδιο που ρύθμιζε αυτά τα ζητήματα. 


Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο “τα σχετικά άρθρα του νόμου 3865/2010 συζητήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισής του τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή.

Πέραν τούτου, επί του καθορισμού του απαιτούμενου προς θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνου και του συνυπολογισμού επιπλέον πλασματικών ετών υπηρεσίας, δεν εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις στη διεργασία που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου σε διαβούλευση που έγινε με τα Γενικά Επιτελεία, καθώς το δικαίωμα αποστρατείας των εν λόγω στρατιωτικών ασκείται κατά κανόνα πολύ μετά τα 25 έτη υπηρεσίας”, υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος.

Το θέμα της συνταξιοδότησης των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές κατηγορίες είχε θέσει ο ΣΥΣΜΕΔ με έγγραφό του. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα ,τα οποία χρησιμοποίησε και ο ερωτών βουλευτής οι υπερστούντες σε ειδικές κατηγορίες στρατιωτικοί δεν πρέπει να εξομοιώνονται με τους υπόλοιπους διότι:

* Η  εργασία που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας οι παραπάνω στρατιωτικοί είναι άκρώς επικίνδυνη για την προσωπική τους ασφάλεια σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι καθημερινά εργάζονται σε συνθήκες πολεμικής περιόδου.

* Η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε την κατασκευή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, η χρήση των οποίων, όμως, επιφέρει σοβαρές καταπονήσεις στον χειριστή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της προσωπικής του υγείας.

* Ο εξαναγκασμός παραμονής στην υπηρεσία για επιπλέον χρόνια θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο ασφαλείας που πρέπει να διατηρείται σε υψηλό βαθμό λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και του υψηλότατου οικονομικού κόστους που θα επιφέρει, τυχόν, λανθασμένος χειρισμός των πανάκριβων μηχανημάτων που χειρίζονται.


Ο βουλευτής που κατέθεσε την ερώτηση είχε υποβάλει και μία πρόταση σε περίπτωση αρνητικής απάντησης.


Να δίδεται εναλλακτικά η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και πέντε ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μόνον για τις ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών, έτσι ώστε αθροιστικά να συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία που απαιτείται. 

Απάντηση όμως δεν πήρε γι΄ αυτή τη πρόταση.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: