Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Διέλυσε την κυβέρνηση ο Μουμπάρακ-Στους δρόμους τα τανκς

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...
Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του σε μία σύνοδο που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και πολύ γρήγορα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί έπειτα από τις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα.

"Πηγαίνουμε τώρα για μία συνάντηση, η οποία θα αρχίσει σε μία ώρα, για την παραίτηση", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μάχντι Ράντι.

"Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Όμως ό,τι καταλαβαίνω από τον πρόεδρο (στην ομιλία του) είναι πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα σήμερα", είπε.

Την διάλυση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας πριν από λίγη ώρα, προσθέτοντας ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα στην ημέρα.

Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές της εβδομάδας, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. 

Ωστόσο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε, με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.

"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.


Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο.

Λέγοντας ότι υπάρχει μια "λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος", σημείωσε ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες "είναι σε θέση" να διαδηλώνουν.

Τα φώτα της διεθνούς ειδησεογραφίας είναι στραμμένα στις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Οι αιματηρές συμπλοκές έλαβαν χώρα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Χθες το απόγευμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος και επικεφαλής του στρατού Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις εντολές του και ξεχύθηκαν στους δρόμους, προσπαθώντας να ανέβουν πάνω στα άρματα που επιχείρησαν να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τότε ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών σκορπώντας τον θάνατο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.100 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο, ενώ έχουν γίνει πάνω από 1.000 συλλήψεις. 

Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή. 

Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. 

Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι.

Τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Στη διαδήλωση που έλαβε χώρα νωρίτερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, απαιτώντας την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου, ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση.

«Φύγε, φύγε» τραγουδούσαν ρυθμικά οι διαδηλωτές, καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ ενώπιον του στρατού ο οποίος ήταν παραταγμένος στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση.

"Ειρηνικά, ειρηνικά" φώναζαν.

Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και κάτοχος βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όταν επέστρεψε από την διαδήλωση όπου τον κατάβρεξαν οι αστυνομικοί και τον παγίδευσαν σε ένα τζαμί ρίχνοντας δακρυγόνα.

Οι αστυνομικοί που φύλαγαν το σπίτι του σε προάστιο του Καΐρου του ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να βγει.

Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της πόλης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Χθες διακόπηκε στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ίντερνετ, σύμφωνα με δηλώσεις χρηστών και όσων διέμεναν σε ξενοδοχεία.

Στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών του Μουμπάρακ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του, να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για το λαό του.

"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού", δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

"Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι Αιγυπτιακές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών", τόνισε ο Ομπάμα.

"Ο Αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια", πρόσθεσε.

"Σ'αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. . . αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου".

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι είπε στον Μουμπάρακ ότι έχει την "ευθύνη" να δώσει "νόημα στα λόγια του".
Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε χθες Παρασκευή να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. 

Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.

"Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού", είπε ο Γκιμπς.

"Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν την βοήθεια που παρέχουμε, και αυτό εξετάζουμε", πρόσθεσε.

"Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν", είπε ο Γκιμπς ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για να αποφύγει ενδεχόμενη διακοπή της αμερικάνικης βοήθειας.
 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: