Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώνει συνομιλίες Ε.Βενιζέλου με Μ.Δημήτριεφ για BMP-3HEL (ανανέωση)


Ανανέωση 15.55): Με μία λακωνική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε το πρωινό δημοσίευμα του defencenet.gr για την συνάντηση του Ε.Βενιζέλου με τον Μ.Δημήτριεφ. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:  
"Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Mikhail Dmitriyev, με τον οποίο και συζήτησε θέματα διμερούς αμυντικού ενδιαφέροντος. Τον κ. Dmitriyev συνόδευε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, κ. Vladimir Chkhikvishvili και υπηρεσιακοί παράγοντες".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Μία κρίσιμη συνάντηση, καθοριστική για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 

Συναντώνται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ισχυρός άνδρας των ρωσικών εξοπλισμών, στενός συνεργάτης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Μιχαήλ Δημήτριεφ, υφυπουργός-επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του defencenet.gr από το ΥΠΕΘΑ. 

Ο Μ.Δημήτριεφ κομίζει και προσωπικό μήνυμα του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ο Μ.Δημήτριεφ μετά την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των 4 LPD πλοίων αποβάσεων και διοίκησης Mistral, παρουσία του προέδρου Ν.Σαρκοζί, βρίσκεται από το πρωί στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι-αστραπή όπου ήρθε για να ξεκαθαριστεί το θέμα της διακrτικής συμφωνίας για τα 420+30 BMP-3HEL, που έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο του 2008. 

Το κλίμα στην ρωσική πλευρά δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα «Έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της και πλέον τίθεται θέμα παραβίασης της συμφωνίας με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα και δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης η οποία είναι έτοιμη από τον Ιούνιο του 2009».

Αναγνωρίζουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρακαι για τον λόγο αυτό οι πιέσεις τους μέχρι στιγμής δεν ήταν αφόρητες, αλλά όταν πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα υποβρύχια Type 214, όπου δόθηκαν στους Γερμανούς συνολικά ανταλλάγματα 750 εκατ. ευρώ ενώ πριν από επτά μήνες οι Γερμανοί τους έδιναν δωρεάν τα δύο υποβρύχια, αποφάσισαν να σκληρύνουν την θέση τους. 

Το περιεχόμενο του μηνύματος που κομίζει σήμερα ο Μ.Δημήτριεφ από τον πρόεδρο Πούτιν είναι «Σεβασμό της υπογραφής σας».

Δεν έχουν πειστεί από αυτά που είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχθες στη Βουλή, για τον απλό λόγο ότι τα έχει ξαναπεί και δεν έχει πράξει τίποτα. αναγνωρίζουν βέβαι ότι μία τέτοια απόφαση υπερβαίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για τον λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν επενδυτικό πακέτο στην Ελάδα.

Το γεγονός ότι τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΛΑΟΣ προχθες στη Βουλή ζήτησαν από τον Ε.Βενιζέλο "να σεβαστεί τις ελληνικές δεσμεύσεις και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των σχέσεων μας με την Ρωσία", θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Ε.Βενιζέλο, αν ήθελε να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Από πλευράς Βενιζέλου και του ειιδικού διαπραγματευτή, πρέσβη Γ.Χρονόπουλου, θα επιχειρηθεί για άλλη μια φορά να «πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα» με αναφορά στην «συμφωνία-πλαίσιο για τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις», αλλά επειδή η συγκεκριμένη δικαιολογία μάλλον δεν πρόκειται να πείσει, τότε είναι θα τεθεί το θέμα του συνολικού τιμήματος της προμήθειας, έστω και αν υπάρξει χρηματοδότηση από ρωσικής πλευράς κατά το γαλλικό πρότυπο των φρεγατών.

Δηλαδή θα υπάρξει πρόταση μείωσης του συνολικού κόστους, κάτω από το 1,2 δισεκατομμύρια δραχμές, έστω και με «σπάσιμο» της προμήθειας σε δύο μέρη. Φυσικά εκκρεμεί και το θέμα της βολής αποδοχής των S-300PMU1, όπου και εδώ ο Ε.Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι «Θα γίνει άμεσα» από την περασμένη άνοιξη και δεν έχει γίνει, της FOS των ZUBR κλπ. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Αν η ρωσική πλευρά πέσει πάλι επάνω σε "τοίχο",
τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: