Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΒΑΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2000

ΒΑΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2000

 663 νεκροί μέσα στη δεκαετία
Πόσοι έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας, πόσοι εκτός και πόσοι τραυματίστηκαν

 Συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με το βαρύ φόρο αίματος που καταβάλλει το αστυνομικό σώμα στον καθημερινό αγώνα για την εφαρμογή των νόμων και τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το συνδικαλιστικό έντυπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), προκειμένου να αναδείξει το έντονο πρόβλημα που δημιουργείται από την ελλιπή θωράκιση του αστυνομικού λειτουργήματος.
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Ως τραγική επιβεβαίωση δε της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., μέσα στο Σαββατοκύριακο ήλθε η αυτοκτονία εν ώρα υπηρεσίας 27χρονου αστυφύλακα με το υπηρεσιακό του όπλο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σε κοινή ανακοίνωση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) οι συνδικαλιστές να εκφράσουν την ανησυχία και το πλήθος ερωτημάτων που εγείρονται σχετικά με το κατά πόσον εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών, εάν λειτουργούν οι υγειονομικές επιτροπές και για το εάν η ηγεσία του Σώματος σκοπεύει να υιοθετήσει το θεσμό του ιατρού εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του συνδικαλιστικού εντύπου, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή 2000-2010, καταγράφηκαν 663 θάνατοι εν ενεργεία αστυνομικών από διάφορα αίτια και, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δύο αστυνομικοί, ενώ κάθε μήνα το Σώμα πενθεί το χαμό τριών έως και τεσσάρων ενστόλων που φεύγουν πρόωρα από τη ζωή εξαιτίας ασθενειών ή άλλων αιτίων.

Επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον
Έτσι οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η αστυνομική οικογένεια και για το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως και τη νέα δεκαετία ο αστυνομικός θα κληθεί και πάλι να θυσιαστεί στο βωμό του καθήκοντος, μέσα σε ένα άγριο και άκρως επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, και ενώ ουδείς ασχολείται προληπτικά και μακροπρόθεσμα με τη θωράκιση του λειτουργήματός τους.

Τις τελευταίες εξάλλου ημέρες του 2010, παρά τα όσα έχουν γίνει, δύο αξιωματικοί στη Βόνιτσα διέτρεξαν θανάσιμο κίνδυνο στην προσπάθειά τους να αφοπλίσουν έναν επικίνδυνο ομηροκράτη, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού οι συνάδελφοί τους είδαν σοκαρισμένοι το διοικητή τους να αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο γραφείο του. 

Την ίδια περίοδο, όπως καυτηριάζουν οι συνδικαλιστές, «μεγαλουργεί και πάλι ο παραλογισμός, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους συναδέλφους» στην Κερατέα Αττικής, ενώ τονίζουν ότι «οι απειλές των τρομοκρατών για νέες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και για κανέναν».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, την περίοδο 2000-2010 έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχιμη αστυνόμευση δώδεκα αστυνομικοί, ενώ την ίδια περίοδο τραυματίστηκαν συνολικά 2.633 συνάδελφοι. 

Από τους 1.937 χαμηλόβαθμους τραυματισθέντες, 225 άτομα παίρνουν το επίδομα των 100 ευρώ λόγω του τραυματισμού τους, ενώ το ίδιο επίδομα λαμβάνουν 9 εκ των 216 τραυματισθέντων ειδικών φρουρών και ένας από τους 294 συνοριακούς φύλακες.

Προκειμένου να αναδείξουν την τραγικότητα της κατάστασης προσθέτουν και τα θύματα των τροχαίων, αφού την περίοδο 2000-2010 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 166 συνάδελφοι, από τους οποίους οι 11 τη στιγμή που βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας.

Συνολικά, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, την τελευταία δεκαετία έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην ενεργό υπηρεσία του Σώματος από οποιανδήποτε αιτία (δολοφονίες εκτός υπηρεσίας, ασθένειες, ατυχήματα στην υπηρεσία ή εκτός αυτής, αυτοκτονίες, αιφνίδιοι θάνατοι κ.λπ.) 663 αστυνομικοί.

Η πολιτεία, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει ακόμα εξοπλίσει τον ένστολο πολίτη με τα απαιτούμενα επαγγελματικά εφόδια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως είναι χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος να αναζητήσει και να χαράξει ένα νέο αγωνιστικό πλαίσιο δράσης με στόχο τη θωράκιση των συναδέλφων τους.

«Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των συναδέλφων είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται με την ψυχρή στατιστική», τονίζεται στο έντυπο, όπου υπενθυμίζεται ότι με αγώνες πέτυχαν την αναπροσαρμογή στο τριπλάσιο του επιδόματος των 100 ευρώ που παίρνουν όσοι κάνουν υπηρεσία γραφείου λόγω τραυματισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: