Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ «Μακεδόνες της Αλβανίας»



«Η Γη και οι Άνθρωποι», είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που οργανώνει, στις 28 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Μουσείο της Σόφιας, η βουλγαρική μειονότητα της Αλβανίας (ή, σύμφωνα με την σκοπιανή διατύπωση «οι Μακεδόνες της Αλβανίας»).


Σκοπός και στόχος της έκθεσης είναι, όπως υποστηρίζουν, να παρουσιάσουν τις βουλγαρικές ρίζες των κατοίκων της περιοχής.



Βασικός διοργανωτής της εκδήλωσης είναι το σωματείο  «Νασέντσι - „Нашенци», χορηγοί είναι το αναφερόμενο μουσείο και το βουλγαρικό εθνικό κίνημα VMRO.

 

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο φουντώνουν οι διαφωνίες μεταξύ Βουλγάρων και Σκοπιανών για τους κατοίκους των περιοχών της Πρέσπας (μεγάλης και μικρής) που το κάθε κράτος με την σειρά του διεκδικεί για λογαριασμό του.


Επί Ελευθέριου Βενιζέλου τα χωριά αυτά είχαν δοθεί ως δώρο της χώρας μας στην τότε κυβέρνηση της Σερβίας. Από τότε Βούλγαροι και Σκοπιανοί διεκδικούν την πατρότητα των κατοίκων, και όλο και περισσότερο έρχονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Αλβανίας, ως δύο ξένοι στην ίδια χώρα.



Οι Σκοπιανοί έχουν προχωρήσει περισσότερο στην προπαγάνδα και τελευταία θέλησαν να ανοίξουν σε περιοχές μέχρι και την Κορυτσά φροντιστήρια - σχολεία όπου και θα διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα.



Οι Αλβανικές αρχές, όμως, απαγόρευσαν την λειτουργία τους. Τελευταία δραστηριοποιούνται και οι Βούλγαροι και μάλιστα προτρέπουν τους κατ' αυτούς βουλγαρικούς πληθυσμούς να δηλώσουν σαν εθνότητα την βουλγαρική στην απογραφή που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο.



Τέλος να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά η αλβανική κυβέρνηση στο απογραφικό δελτίο δεν περιλαμβάνει αναφορές σε καμία εθνότητα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: