Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Η αναταραχή στην Αίγυπτο είναι μετασεισμός της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν"


Ο "μετασεισμός" της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 στο Ιράν σείει τώρα την Αίγυπτο και άλλα αραβικά κράτη, δήλωσε ανώτερος αγιατολάχ στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη.

"Λέω σ' αυτούς (τους δυτικούς ηγέτες) που εξακολουθούν να μην θέλουν να δουν την πραγματικότητα, ότι ο πολιτικός άξονας της νέας Μέσης Ανατολής θα είναι σύντομα η ισλαμική διακυβέρνηση και μια δημοκρατία βασισμένη στη θρησκεία", δήλωσε ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί.


"Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ιορδανία και την Υεμένη είναι εμπνευσμένες από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν και οι χώρες αυτές σείονται ντε φάκτο από το μετασεισμό της Ιρανικής Επανάστασης", πρόσθεσε ο υπερσυντηρητικός ιερωμένος.


Ο αγιατολάχ δήλωσε ότι η εποχή των "υποστηριζόμενων από τη Δύση δικτατόρων" στον αραβικό κόσμο έχει παρέλθει και ο λαός έχει βγει στους δρόμους με το σύνθημα "Ο Θεός είναι μεγάλος", για το οποίο ο Χαταμί λέει πως αντανακλά την ισλαμική φύση των διαμαρτυριών.


Η ιρανική κυβέρνηση έχει αντιδράσει διπλωματικά στις πολιτικές αναταραχές στον αραβικό κόσμο και έχει ζητήσει αυτοσυγκράτηση και να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού.


Ωστόσο η κάλυψη των διαδηλώσεων από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνει σαφώς ότι το Ιράν υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες σε αρκετά αραβικά κράτη, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο.


Η Τεχεράνη θεωρούσε ανέκαθεν πως η Αίγυπτος είναι η χώρα που πρωτοστάτησε στην αραβική συμβιβαστική στάση έναντι του Ισραήλ και είναι οργισμένη με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ επειδή απέρριψε τις πρόσφατες προσπάθειες του Ιράν να αποκαταστήσουν οι δύο χώρες πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: