Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, στη Wikileaks!

Απόρρητο έγγραφο στο οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, έφερε στο φως η ιστοσελίδα Wikileaks.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ομολογεί στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτραντ Μποτ ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις πτήσεις γιατί δεν ελέγχει τον στρατό και συγκεκριμένα τους τούρκους στρατηγούς!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, αυτό αποκαλύπτεται σε τηλεγράφημα της τουρκικής πρεσβείας στη Χάγη, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2004, το οποίο καταγράφει και την ενόχληση του ολλανδού υπουργού από αυτήν την παραδοχή του Ερντογάν.

Η τότε προεδρεύουσα της Ε.Ε Ολλανδία, είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν προκειμένου να τερματιστούν οι πτήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γινόταν τον ίδιο μήνα. Στη σύνοδο εκείνη είχε δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ένωση.

Όπως ανέφερε στο σχετικό αίτημά της, η συνέχιση των παραβιάσεων θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην παραχώρηση του καθεστώτος. 

Ο Ερντογάν είχε αναγκαστεί τότε να παραδεχτεί ότι "οι στρατηγοί είναι εκτός του ελέγχου του στο θέμα των παραβιάσεων".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: