Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος:Ο στρατός απρόθυμος να χτυπήσει!Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει.








Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

Ο ήχος από τις ερπύστριες σκέπαζε τους σποραδικούς πυροβολισμούς που ακούγονταν από διάφορα σημεία της πόλης. ‘Εχοντας στο μυαλό τις πληροφορίες που είχαν φθάσει από το Κάϊρο, για το πυρ που είχαν ανοίξει τεθωρακισμένα του στρατού εναντίον του πλήθους ,πλησίασα στο παράθυρο για να δω.


Ο τρομακτικός ήχος από τις ερπύστριες κόπασε για λίγο. Δυνατά χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού ακούστηκαν.


Σκύβοντας από το μπαλκόνι μου είδα με έκπληξη αλλά και ανακούφιση έναν στρατιώτη που μάλλον είχε βγει μέσα από ένα άρμα μάχης να έχει δώσει το χέρι του σ΄ έναν από τους πολλούς διαδηλωτές που βρίσκονταν στο δρόμο,αγνοώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και στον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε ο Μουμπάρακ.

Ο διαδηλωτής αγκάλιασε το στρατιώτη κι εκείνος αναποκρίθηκε κάπως αμήχανα είναι η αλήθεια,αλλά ήταν αρκετό αυτό για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα του μικρού πλήθους που λίγα λεπτά αργότερα χαιρετούσε τους ένστολους συμπολίτες και άρχισε να κατευθύνεται προς τη κεντρική λεωφόρο της Αλεξάνδρειας. 

Η εικόνα που αντίκρυσα ήταν συγκλονιστική και δεν ταίριαζε καθόλου με τη ψυχρή αλλά και ψύχραιμη τηλεοπτική παρουσία του προέδρου Μουμπάρακ,ο οποίος ούτε δέκα λεπτά πριν δω αυτή τη σκηνή αδελφοσύνης ,είχε ολοκληρώσει το διάγγελμά του στον αιγυπτακό λαό. 


«Δεν αποχωρώ», «η ελευθερία από το χάος απέχουν πολύ λίγο», «έδωσα εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης», «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με διάλογο κι όχι με χάος», είπε ο Πρόεδρος Μουμπάρακ» δείχνοντας ή τέλος πάντων θέλοντας να δείξει ότι ελέγχει τη κατάσταση. 

Ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση αν και ρευστή ,δεν είναι όπως υπολογίζει η αιγυπτιακή εξουσία. 


Οι δυνάμεις του στρατού δείχνουν απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία εναντίον των εξεγερμένων πολιτών.


Οι πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους,όπως έγινε στο Κάϊρο ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η εξαίρεση στο κανόνα. 

Στην Αλεξάνδρεια όπου βρίσκομαι, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα,έχουν βγει στους δρόμους της πόλης,αλλά τα πληρώματά τους συνομιλούν με τους διαδηλωτές. 

«Ο στρατός δεν πρόκειται να μας χτυπήσει. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αιγύπτου»,λέει ένας γείτονας. 

Αν ο στρατός δεν αποτελέσει τη «σιδερένια γροθιά» του κράτους, πως θα τιθασεύσει τη λαϊκή οργή;

Όλοι πια πιστεύουν ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει και αποδίδουν τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική παρουσία του Προέδρου σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης.

Στην Αλεξάνδρεια,το κυβερνείο παραδόθηκε στις φλόγες. Δύο αστυνομικά τμήματα γλίτωσαν τη πυρπόληση,αλλά όχι και τη λεηλασία. 


Κάποιοι μπήκαν και πήραν όπλα και αυτό είναι μία επικίνδυνη εξέλιξη καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν αυτοί που τα πήραν είναι διαδηλωτές ή απλοί πλιατσικοκολόγοι που όλη νύχτα,λένε οι πληροφορίες «χτυπούσαν» σε διάφορα μαγαζιά της πόλης.

Και η μέρα που ξημέρωσε θα είναι μία μέρα αγωνίας για τους αιγύπτιους αλλά και για όλους εμάς τους «ξένους» που ζούμε σ΄ αυτή την πάντα φιλόξενη πόλη του Καβάφη. Μια πόλη που δεν ήταν συνηθισμένη στις εικόνες και τους ήχους της βίας. 


Οι Έλληνες παραμένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας,αποκλεισμένοι από τα «σύγχρονα» μέσα επικοινωνίας,ελπίζοντας ότι η Αλεξάνδρεια ,αλλά και όλη η Αίγυπτος θα ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της.


Ωστόσο όλοι φοβόμαστε ότι αυτή η ελπίδα μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για γίνει πραγματικότητα.

*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

 OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια: