Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέα επίθεση των εθνομηδενιστών μέσω του ΣΚΑΙ

311210-skai

Ρεπούση, Δραγώνα και τώρα Αλαφούζος
Mια νέα τηλεοπτική σειρά οκτώ ντοκιμαντέρ προαναγγέλλει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, που συνοδεύεται από την έκδοση σχετικού βιβλίου.

Τίτλος της σειράς και του βιβλίου είναι «1821- η γέννηση ενός έθνους» ή «1821- η γέννηση ενός έθνους κράτους». Η απόσταση από τους δύο τίτλους δεν είναι μεγάλη, εφ' όσον πρόκειται για το νέο ελληνικό κράτος. 

Όλο το παιχνίδι παίζεται γύρω από την λέξη «έθνος». 

Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο γνωστός καθηγητής Θάνος Βερέμης, του οποίου οι απόψεις έχουν προκαλέσει συχνά αντιδράσεις.

Ο Θάνος Βερέμης είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο οποίο είναι γραμματέας ο δημοσιογράφος διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, από τους κύριους συντελεστές της εκπομπής «Νέοι Φάκελλοι» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Έτσι λοιπόν έχει το πλέγμα των σχέσεων. Παρουσιαστής της σειράς θα είναι ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, που έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό ΝΙΤΡΟ και μίλησε για τη σειρά. 

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Θάνος Βερέμης ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας και είχε προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα με ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενος ότι οι Τούρκοι δεν διέπραξαν γενοκτονία και, αν κάποιος διέπραξε, ήταν οι Έλληνες εναντίον των Τούρκων. 

Με άλλα λόγια ανήκει στη χορεία των εθνομηδενιστών. 

Σύμφωνα με αυτούς, δεν υπάρχει έθνος Ελλήνων, αλλά οι κάτοικοι αυτού του τόπου τον 19ο αιώνα αποφάσισαν να λέγονται Έλληνες. 

Αυτή η άποψη δεν έχει εκφραστεί μόνον μέσα από το βιβλίο της Θάλειας Δραγώνα «Τι είναι η πατρίδα μας;». 

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Ευάγγελος Κωφός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Βήμα», που γράφει:

«Το νεοελληνικό έθνος είναι προϊόν μιας ιστορικής μετάλλαξης. Δεν θα υπήρχαμε σαν έθνος, αν δεν είχε γίνει μέσα στο 19ο αιώνα με υβριδική αναγέννηση» («Βήμα Ιδεών», 7 Δεκεμβρίου 2007). 

Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Ευ. Κωφός συμμετείχε σε forum του ΝΑΤΟ και η εισήγησή του για την λύση του Μακεδονικού προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την Παμμακεδονική Ομοσπονδία, αν και είναι Μακεδόνας ο ίδιος.

Ο ΣΚΑΪ αναπαράγει τον εθνομηδενισμό
Μέσα σε αυτό το κλίμα εθνομηδενισμού, φαίνεται να κινείται η νέα σειρά και το βιβλίο του ΣΚΑΪ. Ήδη από τα διαφημιστικά της εκπομπής και του βιβλίου αυτό διαφαίνεται. Είτε ιδρύθηκε ένα κράτος- έθνος είτε ένα έθνος, είναι ακριβώς το ίδιο. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ΣΚΑΪ, ραδιόφωνο ή τηλεόραση, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς και η Θάλεια Δραγώνα και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο παρουσιαστής της σειράς, αλλά εκλεκτός συνεργάτης είναι και ο Θάνος Βερέμης, όπως τότε με τους 100 μεγάλους Έλληνες.

Επίσης ο Αλέξης Παπαχελάς έχει συμμετάσχει σε σύνοδο της Λέσχης Μπίντελμπεργκ, ενώ ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, περιλαμβάνεται και ο Γιώργος Δαυίδ της Coca-Cola. 

Όμως αν κάποιες συνεντεύξεις σε εφημερίδες ή η έκδοση κάποιων βιβλίων αμφισβήτησης της ελληνικότητας των σημερινών Ελλήνων δεν εξασφαλίζει πλατειά διάδοση, μία τηλεοπτική εκπομπή ασφαλώς προσφέρει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Με άλλα λόγια κλείνει με την τηλεοπτική παραγωγή μία επίθεση εναντίον της εθνικής καταγωγής των Ελλήνων. 

Το δυστύχημα είναι ότι τόσο ο Πέτρος Τατσόπουλος, όσο και ο Ευάγγελος Κωφός έχουν τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και ευγενικός χορηγός για την παραγωγή της σειράς είναι η Εθνική Τράπεζα. 

Ήδη έχουν εκδοθεί πέντε τόμοι της σειράς των βιβλίων. 

Η μεγάλη διαστρέβλωση της ιστορίας ξεκινά από τις πληροφορίες για το ‘21, που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του σταθμού. 

Γράφουν εκεί: 

«Η σειρά επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του '21, ερευνώντας επίσης εάν πραγματικά η Τουρκοκρατία ήταν μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές της κοινωνίας, οι οποίες ευνόησαν τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους». 

Το ότι η "γονιμοποιός δύναμη" της Τουρκοκρατίας θα συνέβαλε στη δημιουργία της πατρίδας μας, είναι πέρα και από τη φαντασία μας. Αλλά οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ.

Η πρόκληση μια συνέντευξης
Η πρώτη φορά που έδωσε συνέντευξη για τη σειρά ο παρουσιαστής της, ήταν τον περασμένο Αύγουστο στον ΣΚΑΪ. Δυστυχώς, το αναρτημένο βίντεο της συνέντευξης δεν ανοίγει. 

Όμως στο σημείωμα δίπλα, ο Πέτρος Τατσόπουλος φέρεται να δηλώνει: «Δεν θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω σε μια παραγωγή φουστανέλας». 

Το τι ακριβώς εννοεί με τη φουστανέλα, δεν αποσαφηνίζεται. 

Ίσως να εννοεί ότι οι Έλληνες δεν ξεσηκώθηκαν από την αγάπη τους για την ελευθερία (άποψη της φουστανέλας), αλλά εξ αιτίας της αύξησης των φόρων και ότι μέχρι τότε ήταν ευχαριστημένοι από τον σουλτάνο (σύγχρονη και «αντικειμενική» αντίληψη), όπως δήλωσε σε άλλη του συνέντευξη στο περιοδικό ΝΙΤΡΟ. 

Αλλά στη συνέντευξη αυτή, θέλει ακόμα πιο σύγχρονο τον Κολοκοτρώνη και όχι τον ήρωα «γέρο του Μοριά» της φουστανέλας. 

Για το λόγο αυτό μας παραπέμπει στο σήμερα, ισχυριζόμενος αστήρικτα ότι έφαγε τα λεφτά από το επαναστατικό δάνειο. 

Εκεί όμως που έρχεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τον Βερέμη, τον Κωφό, την Δραγώνα και τους άλλους εθνομηδενιστές είναι στη δήλωσή του: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, διαλέγεις να γίνεις... 

Αυτό που σήμερα είναι η εθνική μας ταυτότητα, είναι κάτι που εν πολλοίς κατασκευάστηκε από προϋπάρχοντα στοιχεία. 

Το ελληνικό κράτος ήταν μια πανσπερμία ανθρώπων, γενών, ιδεών, γλωσσών, που έπρεπε να μπουν σε ένα καλούπι για να φτιάξουν το ελληνικό έθνος».

Ίσως μπερδεύει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ ή κάνει μια αναγωγή στη σύνθεση των πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Πράγματι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσε μία πανσπερμία λαών που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Αλλά εδώ στον τόπο μας, αυτό δεν υπήρξε, είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει.

Ήλθαν οι σύγχρονες έρευνες του DNA των Ελλήνων που απέδειξε ότι είμαστε 99,5% λευκή υποκαυκάσια φυλή χωρίς προσμίξεις σλαβικές ή άλλες από την Μ. Ανατολή. Αλλά δεν φαίνεται να τους απασχολούν παραγωγούς και συντελεστές της σειράς οι επιστημονικές έρευνες. 

Διαστρέφουν για άλλη μια φορά την ιστορία, ισχυριζόμενοι ότι η ιδέα του ελληνικού έθνους διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα κυρίως από τον Κοραή και τους άλλους διαφωτιστές. Λησμονούν τον Πλήθωνα που έλεγε «Έλληνες αεί εσμεν...».

Ότι η δημιουργία ενός νέου ελληνικού κράτους δεν ήταν αίτημα του 19ου αιώνα, αλλά αίτημα της Αναγέννησης από τον 15ον αιώνα και πιο έντονα από τον 16ον αιώνα. 

Ούτε φυσικά περνούσε από το μυαλό μας ότι μετά την κατάρρευση των θεωριών του Φαλμεράιερ, από ξένους ιστορικούς κυρίως, αυτές θα ξαναζωντάνευαν στον τόπο μας. Λησμονούν τα σουλτανικά φιρμάνια που απαγόρευαν τους μικτούς γάμους χριστιανών και μουσουλμάνων. 

Λησμονούν ότι οι Έλληνες με τους προεστούς και την εκκλησία, διατήρησαν μια αυτονομία και καθαρότητα. 

Λησμονούν ότι ο Όθων ονομάστηκε βασιλεύς της Ελλάδος και όχι των Ελλήνων, όπως θα ήταν το σωστό, μετά από απαίτηση των Οθωμανών, γιατί οι πλειοψηφία των Ελλήνων ζούσαν σκλαβωμένοι στην επικυριαρχία τους. 

Αυτή η όσμωση προετοίμασε την Επανάσταση και όχι οι κοινωνικές αλλαγές, που ούτε κι αυτές υπήρξαν, των Οθωμανών επικυριάρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: