Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ποιος δουλεύει ποιον! – Οι υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και το πραγματικό πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν.


Του Σάββα Καλεντερίδη*

Aθόρυβες, αλλά «βαθιές» αναταράξεις προκαλεί στην Τουρκία η αποκάλυψη του WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ολλανδίας, Μπέρναρντ Μποτ, ότι «δεν εί­μαι σε θέση να ελέγξω τις ένοπλες δυνάμεις και δεν μπορώ να σταματήσω τις πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο».

Η δήλωση ομολογία του Ερντογάν έγι­νε στις 19 Νοεμβρίου του 2004, όταν ο Ολ­λανδός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να σταματήσουν οι πτήσεις στο Αιγαίο εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων EE. – Τουρκίας, που αποφασίστηκε στις 3 Δε­κεμβρίου.

Μετά τη συνομιλία του με τον Τούρ­κο πρωθυπουργό και την ομολογία του ότι αδυνατεί να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις, ο Ολλανδός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Χάγη, Κλίφορντ Σόμπελ, και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ, δηλαδή να παρέμβουν στην Τουρ­κία, εννοώντας καταφανώς τους στρατιω­τικούς, για να σταματήσουν οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και να αρθούν οι ενστάσεις της Ελλάδος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Το περι­εχόμενο της συνάντησης αυτής ανέφερε υπό μορφή κρυπτο-σήματος ο Αμερικα­νός πρέσβης στην Ουάσινγκτον, το οποίο δημοσίευσε η διάσημη πλέον ιστοσελίδα WikiLeaks.

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε και κύλησε πολύ νερό στον μύλο των σχέσεων Ερντογάν – Στρατηγών, αλλά και των σχέσεων Ελ­λάδος – Τουρκίας. 

Οσον αφορά τις σχέσεις Ερντογάν – Στρατού, ο Τούρ­κος πρωθυπουργός κατόρθωσε να εξου­δετερώσει σε μεγάλο βαθμό τους παρα­κρατικούς μηχανισμούς του βαθέος κρά­τους, ενώ δεν δίστασε να στείλει στη φυλα­κή ανώτατους αξιωματικούς που έπαιζαν καθοδηγητικό ρόλο σε έκνομες ενέργειες των μηχανισμών αυτών αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν έθεσε υπό μερι­κό έλεγχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ είναι προφανές ότι τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του ιδίου και του κόμμα­τος του. 

Οσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, συνεχίζονται όλα αυτά τα έξι χρόνια οι… αέναοι κύκλοι των διερευνητι­κών επαφών μεταξύ των εμπειρογνωμό­νων των δύο πλευρών, ενώ οι παραβιάσεις από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυ­νάμεων έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά και έχουν επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Τι εννοούμε;

Αντί για «απλές» παραβιάσεις των κα­νόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι, έχουμε πλέον υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών αλλά και διαβήματα-αναχαιτίσεις από τουρκικά ραντάρ σε ελληνικά ελικόπτερα και σε ελικόπτερα της Frontex που πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, με δι­αταγές να εγκαταλείψουν την περιοχή για­τί είναι τουρκική.

Οσον αφορά την επέκταση σε άλλους κλάδους, εννοούμε την εμπλοκή πλέον και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο σχέδιο μεθοδευμένης έμπρακτης αμ­φισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου. 

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία του τουρκικού Π .Ν. κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, στη Μύκονο και τη Ραφήνα, ενώ μυστήριο κα­λύπτει τη φημολογούμενη παρουσία πριν από λίγες ημέρες τουρκικού υποβρυχίου στην Τζια, με προφανή τον κίνδυνο πρό­κλησης κάποιου ατυχήματος ή «ατυχήμα­τος», που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

Ενώ λοιπόν διαπιστώνουμε τον σταδι­ακό έλεγχο του Ερντογάν επί των τουρκι­κών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ),την ίδια πε­ρίοδο παρατηρούμε ότι οι προκλήσεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα σχέδια των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος προχω­ρούν και «βελτιώνονται» μέρα με την ημέ­ρα, φέροντας μάλιστα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ίδιου του Ερντογάν και του υπουργικού του συμβουλίου.

Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύ­ντομα με ντοκουμέντα, που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, και στην Αθήνα και στην Αγκυρα και στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες!

Απλώς, προς το παρόν να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν προτίμησε την εκκωφαντική σιωπή όταν προκλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου, στις 9 Ιανουαρίου, στο Ερζερούμ, μπροστά στο σύνολο των Τούρ­κων πρέσβεων, να δώσει μια εξήγηση για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός βρισκόταν για επίσκεψη στην Τουρκία. Την επόμενη ημέρα, όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα «Ραντικάλ» (26-1-2011), πηγές της τουρκικής κυβέρνησης άφησαν να δι­αρρεύσει στις τουρκικές εφημερίδες ότι οι ΤΕΔ προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες γιατί δεν επιθυμούν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

 

Επίσης, ο Τα­γίπ Ερντογάν, σε μια ομιλία του που έκα­νε τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονες της, εννοώντας προφανώς τις ενέργειες των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος.

Το θέμα είναι ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτσούκ Ουνάλ, που εκφράζει τις θέσεις του προϊσταμένου του κ. Νταβούτογλου, απα­ντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα είπε το, εξής: «Οι πτήσεις στο Αιγαίο έγιναν εν γνώσει του υπουργείου Εξωτερικών».

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, στις αρχές της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας του, προτίμησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας των κακών στρατιωτικών και «κέρδισε» χρόνο απένα­ντι στην Ε.Ε,την Ουάσινγκτον, το NATO και την ίδια την Ελλάδα. Κάποιοι είχαν κα­τάλαβα από τότε το παιχνίδι που παίζεται. 

 

Τώρα, όμως, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκα­θαρίζει και αρχίζουν να το αντιλαμβάνο­νται πολλοί, και, για να χρησιμοποιήσουμε μια αγοραία έκφραση, έχει αρχίσει να κα­ταλαβαίνει ο πολύς κόσμος ποιος δουλεύει ποιον. 

Ελπίζουμε επιτέλους να το αντιλαμβάνονται και οι ιθύνοντες της πλατείας Συ­ντάγματος και του Κολωνακίου!

Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΕΛ.12 (28.01.2011)
*Ο Κος Σάββας Καλεντερίδης έχει το ιστολόγιο: http://www.infognomonpolitics.blogspot.com/

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: