Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ο “Νέος Πατριωτισμός” του Γιώργου Παπανδρέου

papandreou_montaz

Διάβασα ολόκληρη την συζήτηση που έγινε στην Βουλή για τα εθνικά θέματα. Και ενώ πράγματι οι τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου της ΝΔ όσο και του Προέδρου του ΛΑΟΣ χρήζουν ανάλυσης, θεωρώ ότι η πιο εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου.

Πριν περάσουμε όμως σε αυτή θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, επί της ουσίας το απόγευμα της Δευτέρας, ενσωμάτωσε το μεγαλύτερο μέρος, εάν όχι ολόκληρη την ατζέντα του ΛΑΟΣ και έως ενός βαθμού του πατριωτικού χώρου, στα εθνικά θέματα. 

Κάτι που σημείωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης: 

“Ομολογώ ότι σήμερα ήταν μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη όταν άκουσα την εμπεριστατωμένη ομιλία του Αρχηγού της Ελληνικής Αντιπολιτεύσεως πάνω σε έναν άξονα που εδώ και τρία χρόνια χαράσσει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από το Κοινοβούλιο.”

Πέρα από κάθε κομματική προτίμηση, αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι θετική.
Όπως όμως είπαμε και πριν, η ουσία της συγκεκριμένης ομιλίας, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε τις απόψεις του, περί ενός νέου πατριωτισμού.

Ενός νέου πατριωτισμού, που πολύ λίγα έχει να κάνει με την έννοια της πατρίδας, καθώς επί της ουσίας την αποσυνδέει από την κοινωνική ζωή του ατόμου και την συνδέει κυρίως με οικονομικούς παράγοντες: 

“Η Ελλάδα των αξιών, των πρωτοβουλιών, της συνέπειας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Αυτές είναι αξίες που μας εκπροσωπούν, που δίνουν ισχυρή και θετική ταυτότητα στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δίνοντας αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό και που η τήρησή τους διεθνώς μας προστατεύει.”

Καμία αναφορά στην ίδια την έννοια της πατρίδας. 
Καμία αναφορά σε αξίες όπως η θυσία, όπως η κοινή προσπάθεια, το κοινό μέλλον. Καμία αναφορά στα συστατικά του έθνους, το ομόγλωσσο, το ομότροπο και το ομόθρησκο.

Βλέπετε αυτά τα πράγματα κάνουν τζίζ... στους κύκλους της παγκόσμιας διακυβέρνησης, την οποία οραματίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

Και συνεχίζει ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πιο κάτω: “ένα νέο γνήσιο πατριωτισμό να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της πρωτοβουλίας, της καινοτομίας, της διαφάνειας, της ισχύος του δικαίου παντού.”, ενώ συμπληρώνει επίσης: 

“Ο νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας πρωτοπόρα στην Ευρώπη.

Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να γίνουν ικανές να επιβιώσουν στους άγριους ανέμους της παγκοσμιοποίησης. 

Να συμβάλουμε όλοι μαζί στην εξάλειψη της φτώχειας. 
Να καταφέρουμε όλοι μαζί να απαλλάξουμε την Αθήνα από το να θεωρείται πρώτη πρωτεύουσα των σκουπιδιών. 

Να καταφέρουμε να χτυπήσουμε όλοι μαζί τη διαφθορά και τις πελατειακές αντιλήψεις. 

Να παλέψουμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, μια γειτονιά ακόμη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Νέος πατριωτισμός σημαίνει να κάνουμε την Ελλάδα δύναμη ποιότητας, δύναμη αξίας, δύναμη ηθικής σε μια παγκόσμια κοινωνία. Μια ταυτότητα νέα, που μας ταιριάζει ιστορικά και μας εγγυάται διαχρονικά μια δίκαιη κοινωνία.
Μια κοινωνία ανάπτυξης και δημοκρατίας.”
Είναι προφανές ότι ο πατριωτισμός του κ. Παπανδρέου εξαντλείται σε μια ιδεολογική ανάλυση του “προοδευτισμού”, ο οποίος όμως είναι αυτός ο οποίος απέτυχε στο να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω. 

Είναι ο “προοδευτισμός” που έθρεψε την διαφθορά και την αδιαφάνεια, είναι ο “προοδευτισμός” του ΠΑΣΟΚ που με βάση το άσυλο κατέστρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι ο “προοδευτισμός” του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου που κλείνει σήμερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για χάρη του “ανταγωνισμού” όπου επιβιώνουν μόνο οι πολυεθνικές. Είναι ο προοδευτισμός που γέμισε την Αθήνα σκουπίδια και λαθρομετανάστες, καθιστώντας την πόλη – γκέτο.
Σίγουρα δεν είναι ο πατριωτισμός που τα έκανε όλα αυτά. 

Ο πατριωτισμός έχει να κάνει με πατρίδες. Έχει να κάνει με έθνη κράτη και όχι “παγκόσμιες διακυβερνήσεις” που προωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Πατριώτης δεν σημαίνει “καλός πολίτης”, “υπάκουος υπήκοος”. 
Πατριώτης είναι αυτός που θυσιάζει το προσωπικό του καλό για το γενικό. 

Ο δικός μου πατριωτισμός δεν έχει τίποτε να κάνει με τον νέο πατριωτισμό του κ. Παπανδρέου. 
Ο οποίος μου θυμίζει το newspeak του Όργουελ. 

Γιατί μόνο με βάση αυτή την λογική συνδυάζεται η κατάργηση των κρατών και της ιστορίας τους με την έννοια του πατριωτισμού, παλιού ή νέου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: