Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Η Αίγυπτος στις φλόγες". Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει από την Αλεξάνδρεια.







Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*


"Kefaya". Η κραυγή σκίζει τον ουρανό της Αλεξάνδρειας. "Φτάνει".

Αυτό σημαίνει στα ελληνικά. "Φτάνει Μουμπάρακ, εσύ κατέστρεψες τη χώρα". 

Νέοι κυρίως άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες ,πλημμύρισαν τη παραλία των 20 χλμ. της Αλεξάνδρειας ,βγαίνοντας από στενά στη κεντρική Λεωφόρο τη Κορνίς. 

Βγήκαν αμέσως μετά τη προσευχή της Παρασκευής, ημέρα αργίας εδώ στην Αίγυπτο.

Αστυνομικοί και στρατός ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης. Αλλού υπήρξε ένταση κι αλλού στρατιώτες και αστυνομικοί κοιτούσαν αρχικά αμήχανα το οργισμένο πλήθος και μετά άρχισαν να μιλάνε μαζί του. Το στοίχημα της κυβέρνησης Μουμπάρακ είναι ακριβώς αυτό. 


Θα κατορθώσει να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας. Εδώ στην Αλεξάνδρεια αυτό το ερώτημα παραμένει ανοιχτό.

Κλεισμένοι στα σπίτια μας οι Έλληνες ,αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες από το προξενείο μας,σε αντίθεση με άλλους πολίτες ξένων χωρών ,όπως οι ιταλοί,που ήδη έχουν κάποιες οδηγίες από τους διπλωμάτες τους.


Αποκλεισμένοι από τον κόσμο,χωρίς κινητά τηλέφωνα,χωρίς ίντερνετ, η μόνη πληροφόρηση ,είναι οι καπνοί από τις φωτιές που βλέπουμε από τα παράθυρά μας, να ανεβαίνουν προς τον ουρανό και να κρύβουν τη  Μεσόγειο.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι το δημαρχείο της Αλεξάνδρειας,παραδόθηκε στις φλόγες. Διαδηλωτές επιχείρησαν να κάψουν αστυνομικά τμήματα. 


Η ένταση που υπάρχει έχει δημιουργήσει μία τρομερή φημολογία ότι κάτι πολύ σοβαρό θα συμβεί στην Αλεξάνδρεια. 

Κανείς δεν μπορεί να πει τι, αλλά αυτή η αίσθηση,αυτός ο φόβος κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στη πόλη.Ο στρατιωτικός νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ απαγορεύει την συγκέντρωση άνω των πέντε ατόμων,τις πορείες και τις διαδηλώσεις από τις έξι το απόγευμα έως τις 7 το πρωί.Ποιος θα τον υπακούσει;

Όλοι οι Έλληνες είμαστε καλά. Προσπαθούμε να είμαστε με κάποιο τρόπο σε επικοινωνία. 


Είναι στιγμές δραματικές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσουν. Όλοι εύχονται η ένταση να εκτονωθεί. Αλλά αυτή τη στιγμή, δυστυχώς λίγοι το πιστεύουν.

*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

πηγη : OnAlert 

Δεν υπάρχουν σχόλια: