Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Avigdor Lieberman, προσκάλεσε τον ομόλογό του Ahmet Davutoglu, για “ειλικρινή διάλογο”.


Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Avigdor Lieberman, μέσω του άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, στο οποίο αναφέρονται εκτενώς και τα τουρκικά ΜΜΕ, προσκάλεσε τον ομόλογό του, τούρκο Ahmet Davutoglu για ένα “ειλικρινή διάλογο”. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι σχετικό όσον αφορά την αναμενόμενη απάντηση της τουρκικής πλευράς. 

Τα βασικότερα σημεία που επικαλείται στο άρθρο είναι τα ακόλουθα:

“Καλώ τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Ιερουσαλήμ, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ώστε να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο εθνότητες στην ευρύτερη περιοχή”.

“Εάν η τουρκική κυβέρνηση είναι πραγματικά ειλικρινής και επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ, πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για δικαιολογίες. 

Το Ισραήλ δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των επικείμενων εθνικών εκλογών που θα γίνουν τον Ιουνίο στη Τουρκία”.

“Ο τούρκος ΥΠΕΞ Ahmet Davutoglu, δήλωσε πως η Τουρκία ανταποκρίθηκε άμεσα και έστειλε ειδική αποστολή ώστε να βοηθήσει στη πυρόσβεση των δασικών πυρκαγιών στις 25 Δεκεμβρίου 2010. 

Παράλληλα τόνισε πως στην αντίθετη περίπτωση το Ισραήλ δεν θα έπρατε το ίδιο. 

Ο Ahmet Davutoglu, δεν θα πρέπει να ξεχνά την άμεση αντίδραση του Ισραήλ στους σεισμούς του 1999, καθώς και ολόκληρη την ανθρωπιστική εκστρατεία που στήθηκε για το σκοπό αυτό”.

Στη συνέχεια ο Avigdor Lieberman αναφέρθηκε ξανά στην Ισραηλινή επιχείρηση στο στολίσκο για τη Γάζα και υπενθύμισε τη τουρκική προπαγάνδα πριν και μετά την επιχείρηση. 

Επιπροσθέτως υπενθύμισε τη πολυπληθή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στη Τουρκία σχετικά με το θέμα αυτό. Παράλληλα καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ιράν και ουσιαστικά τόνισε πως η Τουρκία είναι αυτή που άλλαξε ρότα όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική και όχι το Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να προβληματίσει, προσωπικά πιστεύω, τους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, και αυτό γιατί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν είναι …υπέρμαχος όσον αφορά τη ισραηλινοτουρκική επαναπροσσέγγιση.

Ο αμερικανικός παράγοντας, που επιθυμεί διακαώς μια ισραηλινοτουρκική επαναπροσσέγγιση, λογικά πιέζει, ίσως και αφόρητα τις δύο χώρες, με συνέπεια να βλέπουμε μια διαλλακτικότητα, μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη.

Αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο εγγύς μέλλον που μας αφορούν άμεσα. 

Και αυτό γιατί η χώρα μας καθώς και η Κύπρος, όπως δείχνουν τα πράγματα έχουν σχεδιάσει την εξωτερική τους πολιτική, σε ένα βαθμό, και στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: