Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Γερμανίας στην περιοχή και η Κύπρος

 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΥΤΕ ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δεν είπε όσα η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε χθες για το Κυπριακό. 

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο Χριστόφια, κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου, η Άγκελα Μέρκελ είπε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς επίλυση του προβλήματός σας». 

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως. 

Τα δικά σας βήματα δείχνουν ότι εσείς είσαστε έτοιμος να κάνετε ένα συμβιβασμό.

Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και πως η λύση πρέπει να επέλθει από το λαό της Κύπρου». 

Παράλληλα, όμως, η Μέρκελ υπέδειξε ότι «θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Γιατί η Μέρκελ πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο; Οι λόγοι είναι πολλοί και συνοψίζονται, εκτιμούμε, στον αναβαθμισμένο ρόλο, που η Γερμανία επιθυμεί να διαδραματίσει πιο ενεργά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Η Γερμανία είναι μέλος στην ομάδα των Ρ5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία συν η Γερμανία), που διαπραγματεύονται για τα πυρηνικά του Ιράν. Αυτός ο ρόλος εκκινεί επίσης από το γεγονός ότι η Γερμανία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ. 

Η Κύπρος παρέχει ναυτικές και άλλες διευκολύνσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό αναγνωρίζεται πολλαπλώς. 

Κοντά σε αυτά, όμως, είναι τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, εξαιτίας της Τουρκίας και, φυσικά, η πεισματική άρνηση του Προέδρου να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. 

Η Γερμανία θεωρεί ότι οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ θα βελτιωθούν όταν επιλυθεί το Κυπριακό.
Η Γερμανία ενοχλήθηκε όταν η Τουρκία, αγνοώντας εκκλήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, συνέπραξε με τη Βραζιλία για να αμβλύνει κυρώσεις κατά του Ιράν. 

Η Γερμανία είναι μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και εξ αυτού επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της διεθνώς, όχι μόνο ως οικονομική, αλλά και ως πολιτική δύναμη. Η στενή συνεργασία της με τη Γαλλία και η λειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα επιχειρεί να αναδιατάξει το σκηνικό στην ΕΕ. 

Συνεπώς, για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η Κύπρος πρέπει να ενδιαφέρεται να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της σε όλους τους τομείς με μια χώρα-ηγέτιδα στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

Η συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, με το περιώνυμο Ινστιτούτο Max Plank, είναι ύψιστης σημασίας. Η καγκελάριος Μέρκελ κατανοεί καλύτερα από άλλους την κατοχή και διαίρεση της Κύπρου: Έζησε υπό κομμουνιστικό καθεστώς, με παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της. 

Γι’ αυτό, είπε, κατανοεί τη θέση μας, επειδή και η Γερμανία υπήρξε μια διαμελισμένη χώρα.
Με την ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, Ισραήλ και Κύπρος καθίστανται σύντομα ενεργειακές χώρες. 

Είναι αυτονόητο ότι και η Γερμανία, εξαρτώμενη εν πολλοίς από το ρωσικό αέριο, ενδιαφέρεται για τις νέες ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, επειδή ακριβώς Κύπρος και Ισραήλ μπορεί να αξιοποιηθούν ως ενεργειακή δίοδος προς την ΕΕ, μέσω της Ελλάδας.

Η επίσκεψη Μέρκελ μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και να μη μείνει στις εντυπώσεις.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: