Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

«Θεμελιώδους σημασίας η επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο»

Στιγμιότυπο από συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες
Θεμελιώδους σημασίας χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας την επικείμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Στιγμιότυπο από συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες 
Η επίσκεψη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Καγκελάριος της Γερμανίας στην Κύπρο σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κ. Μέρκελ και τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση αρχών που τηρούν στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι φυσιολογικά η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, δεδομένου ότι και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της δικής της επανένωσης.


Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και  να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της.


Χαρακτήρισε, τέλος, “ρηξικέλευθο” και “προκλητικό” τον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι αυτές “όζουν αλαζονείας” και ότι “αν κάθε μέρα η κυβέρνηση σχολιάζει δηλώσεις του, τότε δεν θα κάνει άλλη δουλειά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: