Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν είναι... σοβαρό θέμα


 Αυτό απάντησε υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση του ΛΑΟΣ

Τελικά υπάρχει ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα! 
Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα, στην Ελληνική Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ, την οποία μέχρι και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν... παραγωγική.

Η συζήτηση δεν παρέμεινε μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά περιεπλάκη και συμπεριέλαβε πάρα πολλά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τα νομοθετικά πλαίσια για τα λατομεία, την πυρηνική ενέργεια, την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ αλλά και την επερχόμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα στην Ίμβρο και φυσικά την υπογραφή του μνημονίου, τον Γρίβα Διγενή και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. 

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα που μας έρχεται, οπότε και θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα. 

Και μόνο αυτή η προσέγγιση του ζητήματος, είναι αρκετή για να καταλάβουμε το μέγεθος του ορυκτού πλούτου της χώρας, καθώς ανήχθη από όλους τους ομιλητές σε... εθνικό ζήτημα. 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ανέφεραν και κατέθεσαν αποδεικτικά στοιχεία για το πλήθος των μεγάλων ποσοτήτων ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος, ενώ έγινε και η πρώτη αναφορά στην ανάγκη χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. 

Όλοι οι ομιλούντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης οριοθέτησης της ΑΟΖ από τη χώρα μας και την αρχή διαβουλεύσεων με Κύπρο και Αίγυπτο για τον καθορισμό της.

Και ενώ ο υφυπουργός κ. Μανιάτης συμφώνησε με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα, ήλθε η σειρά του κ. Πρωτόπαππα να μιλήσει. 

Ο τελευταίος, κυριολεκτικά δυναμίτισε τη συζήτηση θέτοντας ζητήματα "σοβαρότητας" και κατηγορώντας για ελλιπή στοιχεία, επί της ουσίας, τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, ενώ καταφέρθηκε μειωτικά κατά εφημερίδων και περιοδικών, τα οποία χρησιμοποίησαν για να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, οι επερωτώντες, κατά την πάγια τακτική ενός μεγάλου κομματιού του πολιτικού κατεστημένου, που προσπαθεί να περιθωριοποιήσει ως... μη σοβαρό ο,τιδήποτε αντιβαίνει στα σχέδια του διεθνούς κεφαλαίου για μια "κρυφή" μεταβίβαση των αποθεμάτων πλούτου της χώρας μας. 

Αυτό προκάλεσε την οργή των βουλευτών του ΛΑΟΣ και είναι χαρακτηριστικό της έντασης των αντιδράσεων, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκείνη τη στιγμή απείλησε μέχρι και με πειθαρχικά μέτρα τον βουλευτή της Λάρισας κ. Ροντούλη, μετά μάλιστα από σχετική προτροπή του κ. Πρωτόπαππα.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα μίλησε αποκλειστικά για ζητήματα ενέργειας και συγκεκριμένα τα συνέδεσε με την πραγματοποιηθείσα επίσκεψη του υπουργού του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν στην Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: ποιός σας μιλάει για ανάγκη συνεργασίας με το Ισραήλ; 
Ο Καρατζαφέρης! Αλλά πρώτα από όλα υπάρχει η ανάγκη του εθνικού συμφέροντος. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για μια προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να "πατήσει σε δύο βάρκες" και είπε ότι όποιος το κάνει αυτό βρίσκεται στο βυθό, καθώς μίλησε για το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε. 

Μοναδική εξαίρεση ήταν η αναφορά που έκανε στις φήμες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να στοχεύει την θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς έρχεται πάλι η σειρά της Ευρώπης να πάρει την προεδρία. Και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Παπανδρέου εργάζεται έχοντας στο μυαλό του τα εθνικά συμφέροντα ή εάν θέλει να "φτιάξει προφίλ". 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν αναφορές σε κοιτάσματα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το ουράνιο και τον χρυσό στην Μακεδονία, μέχρι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο αλλά και νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. 

Ο λόγος για χρήματα που θα μπορούσαν να μηδενίσουν το εξωτερικό χρέος της χώρας μας. 

Και τα οποία όμως, παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Αυτό δεν το εξήγησε ο υφυπουργός κ. Μανιάτης, ο οποίος επίσης δεν δεσμεύτηκε στην κατοχύρωση ΑΟΖ εκ μέρους της χώρας μας αλλά ανέφερε ότι αυτή διατηρεί το δικαίωμα να το κάνει. 

Ενδιαφέρον ήταν το ότι στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 200 περίπου γεωτρήσεις για πετρέλαιο, ενώ στη γειτονική Αλβανία 2.500. 


Τουλάχιστον, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υφυπουργός, είναι η πρώτη φορά που στο ελληνικό κοινοβούλιο έγινε μια τόσο εκτεταμένη συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτή θα συνεχιστεί. 

Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που καταγγέλλουν ότι η πορεία της χώρας μας προς την χρεοκοπία επιβάλλεται από συγκεκριμένους κύκλους, που θέλουν να εξασφαλίσουν με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους τη χρήση αυτού του ορυκτού πλούτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: