Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΓΝΗΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ;


Έμπειροι και προσεκτικοί αναλυτές εξέφραζαν έκπληξη από τις δηλώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Liberman.

Πράγματι, ενώ ο κ. Βενιζέλος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τις σχέσεις Ελλάδος - Ισραήλ, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: 
«Είχαμε μια μακρά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για τις διμερείς μας σχέσεις», «επιβεβαιώσαμε τη διάθεση των δύο χωρών, των δύο κυβερνήσεων, να προωθήσουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις», «έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή», «η Ελλάδα έχει μια γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ», κ.λπ., ο κ. Liberman ήταν μάλλον αδιάφορος, 

Έτσι λοιπόν, αφού μας ευχαρίστησε για τη συνδρομή μας στις πρόσφατες πυρκαγιές της χώρας του, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε πολλές κοινές προκλήσεις σε τομείς όπως «το περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση και η ενέργεια», αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσει για «στρατηγική σχέση Ελλάδος - Ισραήλ», αλλά έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική συνεργασία». 
Τυχαίο;

Δεν νομίζω… Πάντως ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμη μία ευκαιρία για να αλλάξει άποψη στον κ. Liberman, αφού αποδέχτηκε πρόσκληση και θα επισκεφτεί το Ισραήλ σε ενάμισι μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: