Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 Πρωταθλητής στις ενοικιάσεις και «μέ γας χορηγός» των ιδιοκτητών
Από τη μια χαρίζει ακίνητα και από την άλλη πληρώνει 2.500.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ
 Ποιος θα το πίστευε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι «άστεγες»; Πως σημαντικές υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι στο νοίκι και θα μπορούσαν, έστω κάτω από ακραίες συνθήκες, να βρεθούν στο δρόμο;

Και όμως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν τον στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών και σε οικονομικό επίπεδο δεν διασώζουν από την πτώχευση μόνο τα κατά τόπους σουβλατζίδικα αλλά αποτελούν και έναν πρώτης τάξεως αιμοδότη στην οικονομία του real esta­te καθώς δεν υπάρχει σημείο της επικράτειας που να μην νοικιάζεται κάποιο κτίριο για να καλυφθούν ανάγκες, λιγότερο η περισσότερο σοβαρές. 

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί τόσα χρόνια κανείς δεν σκέφτηκε να προχωρήσει μέσω ανταλλαγών ή αγορών στην απόκτηση ιδιόκτητων κτιρίων που μακροπρόθεσμα θα προσέφεραν πολλαπλά οφέλη στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την οικονομία της χώρας συνολικά; Ίσως γιατί μέχρι τώρα κάποιοι πίστευαν πως λεφτά υπήρχαν…

Μεγάλα ποσά για το Πολεμικό Ναυτικό
Την ώρα που η χώρα προσπαθεί, στις επίσημες εξαγγελίες έστω, να περισώσει και το τελευταίο ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται στον καλύτερο ενοικιαστή του Αιγαίου καθώς συνάπτει πολυετή συμβόλαια για τη μίσθωση ακινήτων προκειμένου να στεγάσει τα πληρώματα των πλοίων διασποράς αλλά και υπηρεσίες του.

Τα ενοίκια σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν αθροιζόμενα να υπερκαλύψουν το κόστος αγοράς ή ακόμα και ανέγερσης ιδιόκτητων εγκαταστάσεων ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει μακρόχρονη παρουσία στην περιοχή και αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται στα γαλανά νερά του Αιγαίου με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα καθώς και η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται.

Τα «rooms to let» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Αιγαίο. Ενδεικτικά σημειώνουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει στη Μυτιλήνη 1953 ευρώ το μήνα για την ενοικίαση οικήματος 400 τ.μ. έχοντας μάλιστα συνάψει δωδεκαετές συμβόλαιο! 

Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας λέει πως το 2011 οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καταβάλουν για ένα μόνο οίκημα του Πολεμικού Ναυτικού το ποσό των 23.436 Ευρώ!

Στη Μυτιλήνη το Πολεμικό Ναυτικό νοικιάζει και άλλα οικήματα για τη στέγαση των πληρωμάτων των πλοίων μονίμου διασποράς Αρχηγείου Στόλου με μηνιαίο μίσθωμα άλλα 5.074,85 ευρώ, ενώ ακόμα 2.154,30 ευρώ το μήνα καταβάλλονται για την ενοικίαση έτερου οικήματος και πάλι στη Μυτιλήνη.

Στη Σάμο το Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται πιθανότατα «χρυσός ενοικιαστής» και αυτό γιατί και εκεί πληρώνει 3.285,55 ευρώ το μήνα για τη μίσθωση οικήματος που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του πληρώματος των πλοίων μονίμου διασποράς του Αρχηγείου Στόλου.

Κανείς βέβαια δεν λέει πως θα έπρεπε να μένουν έγκλειστοι οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού στα πλοία τους, όμως αν υπάρχουν τόσο αυξημένες ανάγκες, τότε το ποσό των 39.426,60 ανά έτος που καταβάλλεται για τη μίσθωση του χώρου, και μάλιστα με τη σύναψη δωδεκαετούς συμβολαίου, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση ιδιόκτητων χώρων για να διαμένει το προσωπικό;

Μάλιστα στη Σάμο νοικιάζεται και έτερο οίκημα για τη στέγαση του Ναυτικού Σταθμού Σάμου! Τα μηνιαία μισθώματα που καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι των 1.482,04 για κάθε ιδιοκτήτη που κατέχει το 25%. Συνολικά δηλαδή 5.928,16 το μήνα ή 71.137,92 κατ’ έτος!

Τα «θαλασσοδαρμένα» ενοίκια όμως δεν σταματούν εδώ. Στη μαγευτική Κω το Πολεμικό Ναυτικό δίνει 1.567,72 ευρώ για την ενοικίαση 7 επιπλωμένων διαμερισμάτων για τη στέγαση του πληρώματος των πλοίων μονίμου διασποράς, ενώ στη Χίο δίδονται επίσης 527,45 ευρώ το μήνα για δύο διαμερίσματα και άλλα 703,46 για έτερο οίκημα. Οι «φτηνές» τιμές όμως δεν ισχύουν για ακόμα ένα οίκημα που νοικιάζει το Πολεμικό Ναυτικό και κοστίζει 1.423,26 ευρώ το μήνα αλλά και για μία αποθήκη για την οποία καταβάλλονται άλλα 353,54 ευρώ κάθε μήνα.

Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να έχει καταβάλει και 4.009,47 ευρώ στην ΕΡΤ για ενοικίαση χώρων!

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός πως σε απάντηση του υπουργείου στη Βουλή υποστηρίχτηκε πως «όλα τα κτίρια που στεγάζεται το Π.Ν. είναι δημόσια, εκτός από αριθμό κτιρίων Ναυτικών Παρατηρητηρίων ακριτικών νήσων για τα οποία έχει πραγματοποιηθεί μίσθωση μέσω των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών».

Επαναδιαπραγμάτευση
Τα ενοίκια πάντως σε πολλές περιπτώσεις έχουν μπει σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής για συγκράτηση των δαπανών, ενώ σημαντικό είναι να συνυπολογίσει κανείς πως το Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας της πολιτικής των μακροχρόνων ενοικιάσεων έχει στην ουσία καταστεί όμηρος των ιδιοκτητών ακινήτων όχι μόνο γιατί κανείς δεν μερίμνησε να δημιουργηθούν κατάλληλες ιδιόκτητες ή έστω δημόσιες υποδομές με χρήση και για το Π.Ν., αλλά γιατί πλέον η «στεγαστική πολιτική» είναι αναγκασμένη να συμβαδίσει και με τις αγωνίες των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων. 

Και αυτό γιατί τα πληρώματα θέλουν να υπάρχει χώρος για να κοιμούνται εκτός πλοίου στην «διασπορά» όχι για «τουρισμό» αλλά για να προστατεύσουν την υγεία τους καθώς έχουν ακουστεί πολλά για τις συνθήκες υγιεινής στα πλοία και μάλιστα το ΤΕΙ Κρήτης πριν από λίγους μήνες μόλις έκανε λόγο για υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων από 4,5 έως 23,5 φορές υψηλότερες του εξωτερικού περιβάλλοντος σε πλοίο του Π.Ν., ενώ στην έρευνα τονιζόταν ότι μερικά βακτήρια ενδέχεται να είναι και παθογόνα και γινόταν σύσταση για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. 

Κάτι που καθιστά εύλογες τις αγωνίες των στελεχών όσο και αν το υπουργείο επεχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως « η ύπαρξη των εν λόγω εκτός ορίων μετρήσεων στο χώρο εκτέλεσης επισκευών εκτάσεως είναι δικαιολογημένη, καθόσον οι μετρήσεις επιβαρύνονται από τη σύγχρονη εκτέλεση των λοιπών εργασιών της ακινησίας ενός Πολεμικού Πλοίου. 

Από τα τηρούμενα αρχεία δεν υφίστανται καταγεγραμμένα κρούσματα συγκεντρώσεων επιβλαβών παραγόντων σε δείγματα αέρα διαμερισμάτων Πολεμικών Πλοίων σε ενέργεια, που να εκφεύγουν από τις αναμενόμενες μετρήσεις».

Και οι φόβοι, άρα και η συνεπακόλουθη απαίτηση για την ύπαρξη ενός υγιεινού χώρου για ύπνο γίνεται φανερή από το γεγονός ότι στην ίδια απάντηση που το υπουργείο καθησύχαζε παραδεχόταν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει την παραμικρή εικόνα για την πραγματική κατάσταση στα πλοία του Π.Ν., αφού σε σχετική απάντηση προς τον Ι. Κοραντή στη Βουλή ειπώθηκε: 

«Οι εν λόγω μετρήσεις εκτελούνται περιοδικά στο πλαίσιο εργασιών μακράς επισκευής κατά τις ακινησίες Πολεμικών Πλοίων στους Ναυστάθμους από εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς -όπως στην προκειμένη περίπτωση από το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ- λόγω έλλειψης υποδομής και τεχνογνωσίας των Ναυστάθμων και με σκοπό τη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού».


Πάντως, εικάζεται πως οι εξωφρενικές αυτές δαπάνες χωρίς κανένα μακροχρόνιο σχεδιασμό θεωρητικά θα εκλείψουν με την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη εδώ και πολύ καιρό έχουν ακουστεί σκέψεις ακόμα και για τη σύσταση «μεικτών» κέντρων εκπαιδεύσεως μέχρι να καταργηθεί η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και μεικτών στρατοπέδων όπου θα μπορούσε να βρεθεί χώρος για να στεγαστούν με μηδενική δαπάνη τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας επιπλέον το πλεονέκτημα της ασφαλούς παραμονής και του άμεσου εντοπισμού τους σε περίπτωση που κάποιο έκτακτο συμβάν απαιτήσει τον απόπλου των πλοίων τους. Αυτά βεβαίως στη θεωρία γιατί η πράξη άλλα δείχνει.

ΓΕΣ: ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 50
Στη… μάχη των ενοικιαστών ηρωικό «παρών» δίνει και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Και αυτό γιατί πέρα από τα 1.287 ακίνητα που χρησιμοποιεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού και των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς ποικίλει (κυριότητας ΤΕΘΑ, ελληνικού Δημοσίου, ιδιωτών, Δημοτικές εκτάσεις κ.ά.) και που χαρακτηρίζονται ως Στρατόπεδα, Φυλάκια, ΣΟΑ, Λέσχες, ΚΑΑΥ, Στρατιωτικά Πρατήρια, Αποθήκες, Στρατιωτικά Μουσεία και λοιπές Υπηρεσίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού νοικιάζει και άλλα πενήντα (50) ακίνητα. Το ΓΕΣ νοικιάζει τα Στρατολογικά Γραφεία σε Τρίπολη, Πάτρα, Πύργο, Κόρινθο, Σπάρτη, Καλαμάτα, Άγιο Νικόλαο, Χαλκίδα, Ερμούπολη, Μυτιλήνη, Λευκάδα, Σάμο, Λειβαδιά, Καρπενήσι, Άμφισσα, Έδεσα, Πολύγυρο, Γρεβενά και Βόλο! 

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για 9 μήνες στην Πάτρα πληρώθηκαν 16.455 ευρώ και στη Σπάρτη 5.544. Το ΓΕΣ όμως πληρώνει και αλλού ενοίκια. 

Νοικιάζει ακόμα και τις Λέσχες Αξιωματικών Φρουράς σε Πάτρα (21.942 ευρώ για 9 μήνες) στην Κάλυμνο, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο Μούδρο Λήμνου, στην Νέα Κούταλη Λήμνου, στην Καλλονή Λέσβου (6.525 ευρώ για 9 μήνες) στο Μανταμάδο Λέσβου (5.652 ευρώ για το ίδιο διάστημα) στο Καρλόβασι Σάμου, στη Χίο μαζί με τα Στρατιωτικά Οικήματα από τον ΕΟΤ με κόστος 149.571 ευρώ! Στις Φέρρες, στη Σαμοθράκη και στις Σάππες Κομοτηνής.
Δεν σταματάμε όμως εδώ. 

Καθώς το ΓΕΣ νοικιάζει και άλλα πολλά. Όπως χώρο 23 τετραγωνικών μέτρων για το Σύλλογο Υπαλλήλων ΓΕΣ στην Κοζάνη από το Σωκράτειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα αλλά και χώρο στην Αθήνα για την Ένωση Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ έκτασης 60 τετραγωνικών με κόστος 6615 για 9 μήνες, αλλά και γραφείο για υπηρεσία παρέδρου ελεγκτικού συνεδρίου με 16.227 ευρώ για το αντίστοιχο εννιάμηνο και χώρο από τον ΟΛΠ για τη Στρ. Διοίκηση Λιμ. Πειραιώς και (όσο και αν ακούγεται απίθανο) την αποθήκη φαρμάκων του 96 ΤΥΕΓ στο Πυργί Χίου από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την αποθήκη του 285 ΤΕ στη Λήμνο από ιδιώτη.

Στο νοίκι στεγάζονται και οι 4 λόχοι ΤΕ (σε Μήλο, Θήρα, Νάξο, Άνδρο), και ο 5ος ΛΕΘ Σκύρου, τα ΓΥΕΝ Μεσσηνίας, ΓΥΕ-ΣΕΑΝ Ηρακλείου, ΛΑΦ-ΤΕ Καλύμνου… Συνολικό κόστος; 462.026 ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες του 2010!
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: