Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Ερντογάν γκρέμισε μνημείο στα σύνορα με την Αρμενία.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας προσπαθεί να μειώσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την εντολή που έχει δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την καταστροφή ενός μνημείου που υψώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία σε ένδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. 


Στη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Κυριακή στην ανατολική πόλη Καρς, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το άγαλμα «τερατούργημα» και ζήτησε από το δήμαρχο της περιοχής το γκρέμισμα του.
 

Ο Γκιουνάϊ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν δεν έκανε τη χρήση της λέξης «τερατούργημα» αλλά αντιθέτως « μίλησε για τα αυθαίρετα κτίσματα στην πόλη και είπε στον δήμαρχο να κάνει ότι πρέπει με αυτά» υποστηρίζει. 

Όμως όσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο Καρς άκουσαν τον τούρκο πρωθυπουργό να επικαλείται λόγους αισθητικής τονίζοντας «Ύψωσαν ένα τερατούργημα εδώ, είναι απίστευτο, ανάμεσα σε τέτοια αριστουργήματα της περιοχής, κυρίως ισλαμικής τέχνης μνημεία του 10ου αιώνα».


Το τσιμεντένιο άγαλμα, ύψους 30 μέτρων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Παρουσιάζει δύο μορφές σε ένα σώμα που είναι κομμένο στα δύο. Η παραγγελία έγινε το 2008 για να υπογραμμιστεί η φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. 


Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, δήλωσε ότι αν τελικά το έργο γκρεμιστεί, η τουρκική κυβέρνηση θα επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα.


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκο Κόμμα, υποστηρίζει πως η νοοτροπία του τούρκου πρωθυπουργού είναι η απόδειξη, για το που οδηγείται η Τουρκία, από το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν. 

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: