Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αμυντική συνεργασία με φόντο εξοπλισμούς

Αρωμα εξοπλισμών συνοδεύει τη στρατιωτική διπλωματία Ελλάδας και Ισραήλ. 
 
Η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εξωστρεφή ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.
 

Το κατευθυνόμενο αεροπορικό όπλο SPICE για την προσβολή στόχων εδάφους και τα πυρομαχικά των αρμάτων είναι τα προγράμματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εξοπλισμών που προωθεί στη χώρα μας η SIBAT, η υπηρεσία αμυντικής βιομηχανίας του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. 
 
Η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου στις επαφές που είχε με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, αλλά και το περασμένο καλοκαίρι, επικαλέστηκε τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο δεσμεύσεις για αμυντικές προμήθειες εξοπλισμών.

  Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Αμυνας, η ελληνική πλευρά προτίθεται να προχωρήσει σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία.
 
Υπό αυτό το πλαίσιο διερευνάται το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΕΑΒ με την ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία για την ανάπτυξη κοινού προγράμματος κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) με δυνατότητα να επιχειρούν σε ύψος άνω των 35.000 ποδών διαθέτοντας μεγάλη αυτονομία καυσίμων. 
 
Επιπλέον, η ανάπτυξη προγράμματος συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, οι εξειδικευμένες θωρακίσεις και ο εκσυγχρονισμός τεθωρακισμένων θεωρούνται πιθανοί τομείς συνεργασίας με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 
Το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στην αεροδιαστημική.


Εικόνες από δορυφόρους

  Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δορυφόρους τηλεπισκόπησης και η Ελλάδα διερευνά το ενδεχόμενο λήψης εικόνων από τους ισραηλινούς δορυφόρους οι οποίες θα συμπληρώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνει η χώρα από το πολυεθνικό σύστημα παρακολούθησης HELIOS 2. 
 
Οι εξοπλισμοί και οι ενδεχόμενες αμυντικές συνεργασίες αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη άνοιξη.
 

Πέρα από τον τομέα των εξοπλισμών, Ισραήλ και Ελλάδα συνεχίζουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με κοινές ασκήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Στις 8-9 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Αθήνα επιτελείς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι θα προετοιμάσουν με τους Ελληνες ομολόγους τους το σενάριο και τις λεπτομέρειες για την κοινή άσκηση το ερχόμενο καλοκαίρι. 
 
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ χρονολογείται από το 1994, αναβαθμίστηκε όμως από το 2008 και μετά με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: