Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Κουβέλης: Ενέργεια, κατασκευές και ναυπηγήσεις με Κατάρ, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και Ισραήλ

 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης σε συνέντευξή του προχώρησε σε σημαντικές εξαγγελίες αναφορικά με την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντός της, πρωτοβουλία η οποία εκτιμάται πως σύντομα θα αποδώσει οικονομικούς διπλωματικούς και... στρατηγικούς καρπούς για την χώρα μας.

Τα κύρια ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός εξωτερικών είχαν να κάνουν με τα σχέδια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με το Κατάρ, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ.


Αναφορικά με το Κατάρ, ο Σ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρόσφατο ταξίδι του στο εμιράτο, στο οποίο και τον συνόδευσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στέφθηκε με επιτυχία αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το σχέδιο του Αστακού δεν έχει εγκαταλειφθεί απλά έχει αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθώς και το επενδυτικό σχήμα το οποίο θα το πραγματοποιήσει.

Είναι σαφές πως ο Έλληνας υφυπουργός δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στην δημοσιότητα διότι, η αρχική ευφορία για την συγκεκριμένη επένδυση και η ακολουθούμενη εμπλοκή έφερε μεγάλη απογοήτευση.

Αναφορικά με την συγκεκριμένη περίπτωση ο Σ. Κουβέλης υπογράμμισε πως «Σ
την περίπτωση του Αστακού, αν θέλετε να κάνουμε αυτοκριτική, δύο πράγματα δεν κάναμε καλά. 

Το ένα είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε πολύ πιο στενά και αυστηρά περιθώρια και παρακολούθηση του ιδιωτικού μέρους του έργου, για να ξέρουμε τι γίνεται, πριν φτάσουμε σε μία κατάσταση που κόντεψε να μας εκθέσει με το Κατάρ. 

Και το δεύτερο είναι ότι είχε δοθεί υπερβολικά μεγάλη δημοσιότητα σε ένα ζήτημα το οποίο ήταν έξω από τα χέρια της Κυβέρνησης και όχι αρκετά ώριμο. 

Για το λόγο αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπήρξε η πρόθεση από το Κατάρ και η παρακίνηση θα έλεγα να επανέλθουμε σε ένα τραπέζι συζήτησης και για το συγκεκριμένο project, εγώ θα κρατήσω πάρα-πάρα πολύ χαμηλά τη συζήτηση και δε θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες πριν να έχω στα χέρια μου κάτι πάρα πολύ σαφές.» και συμπλήρωσε πως «αυτό που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι ότι τότε στην περίπτωση του project που είχε σχεδιαστεί η πρόταση έγινε από ένα consortium εταιρειών. 

Αυτή τη φορά δε θα γίνει το ίδιο και τούτο γιατί πρέπει εμείς οι ίδιοι ως Κυβέρνηση να ελέγξουμε πάρα πολύ αυστηρά και τους όρους και τον τρόπο υλοποίησης για να πούμε ότι προχωράμε. 

Άρα μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό σχήμα και μία διαφορετική μορφή αντιμετώπισης που λέει ότι ξεκινάμε από το να σχεδιάσουμε το τι και πως και τότε βλέπουμε ποιοι το κάνουν.

Αν θέλουμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης της χώρας και γι΄ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι ο Αστακός πέρασε μία δύσκολη φάση αλλά δεν θεωρώ ότι χάθηκε και γι΄ αυτό σας λέω ότι χρειάζεται μία πολύ μεγάλη προσοχή, για να δουλέψουμε με επαγγελματίες και σε μία βάση πραγματικής win-win θα έλεγα συνεργασίας με το Κατάρ.»

Επιπροσθέτως έγινε αναφορά και για το σημαντικό know-how της Ελληνικής πλευρές στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων έργων υποδομής για την διενέργεια μεγάλων διοργανώσεων.

Μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια το Κατάρ, επιδιώκει την μέγιστη δυνατή ελληνική συνδρομή για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022.

Περνώντας στο ζήτημα της Λιβύης ο Σ. Κουβέλης ανέφερε την θέληση των Λίβυων να ναυπηγηθούν για λογαριασμό του ναυτικού τους ταχέα σκάφη στα ναυπηγία του Σκαραμαγκά, ενώ μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Τρίπολης η Ελλάδα μέσω της ΕΥΔΑΠ θα παράσχει τεχνογνωσία διαχείρησης υδάτινων πόρων ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει και σύνδεση για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των δύο πλευρών. 

Φυσικά η συνεργασία των δύο χωρών αναμένεται να αναβαθμιστεί στους τομείς του τουρισμού αλλά και στις επικοινωνίες αφού η Τρίπολη φαίνεται να επιδιώκει την ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με την Κρήτη. 

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως ο Σ. Κουβέλης δεν έκανε καμία αναφορά στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Ένα ακόμα σημαντικότατο σημείο της συνέντευξης του Σ. Κουβέλη είναι η αναφορά του για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αφού η Αθήνα επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου από το Μπακού στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ποιο συγκεκριμένα ο Σ. Κουβέλης ανέφερε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί στο Μπακού «Κ
αι εκεί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη στρατηγική συνεργασία.

Θυμίζω ότι υπάρχει το σχέδιο για τον αγωγό ITGI, που είναι η μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία. Προσπαθούμε κι εμείς να διεκδικήσουμε πρώτον ότι ο συγκεκριμένος αγωγός υπερτερεί σε σύγκριση με τον άλλο αγωγό τον Ναμπούκο που θεωρείται από κάποιους και ανταγωνιστικό έργο και δεύτερον να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου. 
Άρα κι εκεί είναι ένα σημαντικό μέτωπο ας πούμε διεκδικήσεων».


Αναφορικά με την συνεργασία με το Ισραήλ ο υφυπουργός Εξωτερικών κινήθηκε ακριβώς πάνω στην γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης η οποία και φαίνεται να εκτιμά πως η πολυεπίπεδη συνεργασία με το Τελ-Αβίβ θα αποφέρει συμαντικά οικονιμικά αλλά και στρατηγικής υφής πλεονεκτήματα όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον Σ. Κουβέλη « η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού προσπαθεί να έχει μία ισορροπημένη, αλλά ενεργή σχέση με την ευρύτερη περιοχή. 

Σας θυμίζω, ότι η Ελλάδα έκανε το κοινό, το συνεργατικό θα έλεγα Υπουργικό Συμβούλιο με την Τουρκία, έκανε το αντίστοιχο με τη Βουλγαρία πέρυσι το Καλοκαίρι και τώρα υπάρχει μία προσέγγιση για να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση και με το Ισραήλ. 

Καταλαβαίνετε ότι σε μία περιοχή όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, που τα πράγματα δεν ήταν ποτέ εύκολα, η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρόλο, γιατί είναι και η μόνη χώρα που παίζει ένα τέτοιο χαρτί όντας και ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να ανοίξουμε και να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την αμυντική διάσταση της συνεργασίας λέγοντας πως «Επιπλέον, υπάρχει η αμυντική βιομηχανία, αλλά και η υψηλή τεχνολογία, που μπορεί να είναι για αμυντικές αλλά και για καθημερινές χρήσεις», ενώ επεσήμανε πως η χώρα μας έχει πολλά να διδαχθεί στο τομέα  της αφαλάτωσης στον οποίο το Ισραήλ πρωτοπορεί, ενώ η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη για την ανάπτυξη του νησιωτικού της συμπλέγματος.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: