Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διεθνές Επιτροπή ανοίγει λογαριασμούς όσων βούλιαξαν την χώρα στο χρέος

corruption

Χάρτα υπογραφών για τον σχηματισμό Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με αποστολή τον εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο του διεθνούς και εγχώριου χρέους της χώρας, αναμένεται να δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα.

Η Επιτροπή θα αναδείξει επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες γιγαντώθηκαν οι απαιτήσεις των πιστωτών της Ελλάδος, από την μεταπολίτευση και έπειτα, και θα ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων εμπλέκονται, με επικεφαλής τον ιστορικό, πολιτικό επιστήμονα και ιδρυτή της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου Ερίκ Τουσέν

 Την Επιτροπή μπορούν να συνδράμουν τα όργανα του κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, νομικοί, ορκωτοί λογιστές, συνταγματολόγοι.


Την πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών διεθνών προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, αλλά και εγχώριων, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, εκπροσώπους εργαζομένων, ανεξάρτητων φορέων, κ.α. με στόχο να ανοίξουν οι φάκελοι με τα χρέη και τα δάνεια της χώρας, «τρέχουν» ήδη εδώ και μερικές ημέρες στην Ελλάδα η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα και ο καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσας

«Εμπρός να δούμε, πώς δόθηκαν τα δάνεια, πού πήγαν τα λεφτά, πώς έγιναν συμβάσεις, και να φανεί ποια είναι η διαφθορά για την οποία μιλούν συνέχεια. Φτάνει πια το «τα φάγαμε μαζί», λέει χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.  

Η πρόσφατα διαγραμμένη από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητη βουλευτής, ασχολείται πλέον συστηματικά για την δίκαιη ρύθμιση του χρέους της χώρας και τη διαγραφή μέρους αυτού. 

«Να πληρώσουμε αυτό που χρωστάμε και όχι αυτό που θέλουν να χρωστάμε» τονίζει.

[Το «απεχθές χρέος» στο Εκουαδόρ βρέθηκε ότι αποτελούσε το 70 % του χρέους υπό τη μορφή ομολόγων. Ενώ οι εκβιασμοί των Αγορών δεν πέρασαν ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Αργεντινή]

Θα γίνει… Κίνημα
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ακόμα μια που σημειώθηκε πολύ πρόσφατα, την οποία σημαντική μερίδα της πολιτικής τάξης της χώρας ηθελημένα αγνοεί και μάλιστα επιδεικτικά. 

Προ εικοσαημέρου περίπου, με άρθρο τους FINANCIAL TIMES ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, ζήτησαν την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Ελλάδας. 

Χαρακτηρίζοντας όχι μόνο οδυνηρές αλλά και πρωτοφανείς στην σύγχρονη οικονομική ιστορία τις περικοπές και τις οικονομικές θυσίες στις οποίες έχει αναγκάσει η κυβέρνηση τους Έλληνες. Αν δεν διαγραφεί μέρος του χρέους της Ελλάδος, τονίζουν οι Γερμανοί, η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει ποτέ από την παγίδα του χρέους… 

Ταυτόχρονα, «ο τρόπος αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους της χώρας από την
κυβέρνηση έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική κοινωνία» δηλώνει και η κ. Σακοράφα. Θέση την οποία επικροτούν αρκετοί συνάδελφοι της βουλευτές, χωρίς όμως να το δείχνουν φανερά…

Πως λειτουργεί η Επιτροπή
Η Επιτροπή είναι διεθνής και αποτελείται από ειδικούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, από νομικούς, οικονομολόγους, αντιπρόσωπους των εργατικών οργανώσεων και άλλων φορέων. Έτσι διασφαλίζεται ότι η εκτίμηση της Επιτροπής είναι επιστημονική. Στις εργασίες της μπορεί να συνδράμει και το Ελληνικό Κράτος. 

Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου είναι μια συνταγή που έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες και μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα, χωρίς όμως να αποκλείεται η συμμετοχή πολιτικών. 

Για να επιτύχει το στόχο της εκτός ότι θα πρέπει η αποστολή της να προστατευθεί από την ίδια την κοινωνία, στο τεχνικό της μέρος κυρίως θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.  

Θα εξετάσει δηλαδή όλες τις μεγάλες συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου [πχ. εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες, κατασκευές, επενδυτικά] όλα τα διμερή ή πολυμερή δάνεια ή και άλλης μορφής, τις εκδόσεις ομολόγων, κ.α.]. 

Ενώ θα ανοίξει και τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων. Όλα αυτά για να βρεθεί ποιό μέρος τους χρέους της χώρας είναι προϊόν διαφθοράς ώστε να ζητηθεί η διαγραφή του. 

Τα οφέλη
Το κυριότερο όφελος που θα προκύψει αμέσως για την χώρα θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές της των όρων με τους οποίους δανείζεται σήμερα, ενδεχομένως και η επανεξέταση όρων του Μνημονίου. 

Αφού θα βγει στο φως το «απεχθές» χρέος ως προϊόν πολιτικής διαφθοράς. Και η Ελλάδα θα μπορεί να αρνηθεί μέρος του χρέους της που οφείλεται σε παραλείψεις, διαχειριστικές ευθύνες, κακοδιαχείριση ή πρόθεση… Άλλωστε η άρνηση «απεχθούς χρέους» είναι μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες. 

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό όφελος θα είναι και η πάταξη της ατιμωρησίας, αφού από τον έλεγχο του δημοσίου χρέους της χρέους της χώρας θα αναδειχθούν επιτέλους και οι ευθύνες σε όσους δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. 

Σενάριο που ίσως βρίσκει σύμφωνο και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν να απευθύνεται αγανακτισμένος προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ατιμωρησία επίορκων πολιτικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: