Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία!

Γράφει ο
Ιωάννης Παρίσης


Το 43% περίπου των Τούρκων θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την μεγαλύτερη απειλή κατά της χώρας τους, ενώ ακολουθεί το Ισραήλ. 

Πρόκειται για αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κέντρο Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών MetroPOLL που εδρεύει στην Άγκυρα και συνδέεται με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σχετική δημοσίευση έγινε στην εφημερίδα Χουριέτ και την αγγλόφωνη έκδοσή της Daily News and Economic Review στις 5/1/11.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου Καθηγητή Özer Sencar, οι ενέργειες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εισβολή στο Ιράκ και μετέπειτα, η δημιουργία επεισοδίων (σύλληψη και κράτηση Τούρκων στρατιωτών στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ), ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι επανειλημμένες ψηφοφορίες για την Αρμενία στο Κογκρέσο και οι αρνητικές δηλώσεις που κάνουν Τούρκοι ηγέτες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν κύριο ρόλο στην άποψη των Τούρκων πολιτών.

Στην έρευνα, κατά την οποία ερωτήθηκαν 1.504 άτομα σε 31 επαρχίες, τέθηκε το ερώτημα: «Από ποια χώρα προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή;». 


Το 43% απάντησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενο από το 24% που θεωρεί το Ισραήλ ως κύρια απειλή, ενώ μόλις το 3% θεωρεί το Ιράν, 2,3% την Ελλάδα, 2,1% το Ιράκ, 1,7% τη Ρωσία και 1% την Αρμενία. Το 18,9% δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη.

Σύμφωνα με σχόλιο Αμερικανού πολίτη στην ίδια εφημερίδα, «ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ κύρια απειλή κατά της χώρας τους είναι ότι υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, και διότι μια υποανάπτυκτη και διαιρεμένη Τουρκία εξυπηρετεί τους σκοπούς των ΗΠΑ».

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στις εκλογές του Ιουνίου 2011 το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει με ποσοστό 45,3% ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (CHP) θα πάρει 30,7% των ψήφων. 


Το 17% εμφανίζεται ως αναποφάσιστο ή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Το κουρδικό κόμμα BDP πιστεύεται ότι θα λάβει 6,5% των ψήφων που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή, αφού στην Τουρκία το ελάχιστο όριο είναι το 10%.

  --Ο κ. Ιωάννης Παρίσης  είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης - Διεθνών Σχέσεων, αναλυτής θεμάτων αμυντικής πολιτικής & στρατηγικής

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: