Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Νταβούτογλου για Ερζερούμ:"Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τις απόψεις του".



«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου (στην συνάντηση των Τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ) αποδεικνύει σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη ολοκλήρωση της 3ης ετησίας συνάντησης στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    

   

«Έτσι θα ξεπεράσουμε ψυχολογικά εμπόδια», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει την θέληση να οδηγήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες στο υψηλότατο επίπεδο. 

    

   

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες στο Ερζερούμ «είναι η γνωστή άποψη της Ελλάδας». «Οι δικές μας απόψεις μας στα θέματα αυτά είναι γνωστές, και ο πρωθυπουργός μας τις έθεσε με σαφήνεια». «Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία θέση στην άλλη πλευρά, και κυρίως στην Τουρκία. Είναι αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

    

  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ωστόσο ότι « τα μηνύματα του κ.Παπανδρέου σε γενικές γραμμές αποτελούσαν μηνύματα φιλίας και συνεργασίας». 

    

   

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε για την ανάγκη μιας «άλλης γλώσσας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    

   

«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής», είπε ο Τούρκος υπουργός . 

    

  

«Θα συμβαδίσουμε ανακαλύπτοντας μαζί αυτή τη νέα πολιτική γλώσσα και θα συμβιώσουμε σε αυτή τη γεωγραφία, θα ακούσουμε ο ένας τις απόψεις του άλλου αλλά και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές μας, με μία κοινή προσπάθεια», κατέληξε ο κ Νταβούτογλου .



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: