Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ρίσκαρε,κέρδισε,αλλά μόνο στις εντυπώσεις! Στο Αιγαίο όλα παίζονται...



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκε η επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει στο Ερζερούμ, ένα τόπο που έχει συνδεθεί με πολύ άσχημες μνήμες για τον Ελληνισμό,ήταν πολύ μεγάλη. 


Πρώτα απ΄ όλα από εμάς τους δημοσιογράφους οι οποίοι βέβαια αφουγκραζόμασταν τη καχυποψία που κυριαρχούσε σε μεγάλη μερίδα πολιτών αυτής της χώρας.

Τα περί «μειωμένης κυριαρχίας» που ακούστηκαν με αφορμή την οικονομική κρίση, η συνεχώς αυξανόμενη σε ένταση τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο,που συνεχίστηκε και χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, δικαιολογούσαν και δικαιολογούν το φόβο της ελληνικής κοινής γνώμης ότι «κάτι θα χάσουμε στο Αιγαίο». 


Για όλους αυτούς τους λόγους ,το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν τεράστιο. Και τελικά κέρδισε,τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων. Κανείς εκτός από τον ίδιο και τον Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να ξέρει τι ειπώθηκε και ίσως και να συμφωνήθηκε στη τρίωρη τετ- α- τετ συνάντηση που είχαν. 

Με την ομιλία του όμως μπροστά στους Τούρκους πρεσβευτές, είναι βέβαιο, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έφυγε από το Ερζερούμ,πολιτικά κερδισμένος. Το εθνικό κέρδος αυτής της συνάντησης, αν υπάρχει, θα φανεί.

Τι είπε ο πρωθυπουργός που του έδωσε την ευκαιρία να φύγει σχεδόν αλώβητος πολιτικά από το Ερζερούμ; Τα αυτονόητα. Μόνο που η επιλογή του να τα πει ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν και της αφρόκρεμας της τουρκικής διπλωματίας, τους δίνουν άλλη διάσταση.


«Η ειρήνη είναι η επιλογή μας»,είπε ο Γ.Παπανδρέου αλλά πρόσθεσε ότι πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται εμπιστοσύνη. Πως μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη όταν όπως είπε ο ίδιος “την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία. 

   

Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα.

    


Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες, αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα”.
 


Βέβαια την ίδια ώρα που ο Γ.Παπανδρέου έλεγε αυτά τα ορθά κι ωραία στο Ερζερούμ, στο βορειοανατολικό Αιγαίο τουρκικά ελικόπτερα και σκάφη της ακτοφυλακής έψαχναν ένα ψαρά,εντός ελληνικών υδάτων ,υποστηρίζοντας ότι στη περιοχή αυτοί κάνουν κουμάντο!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και είπε ότι “αν δεν το καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, για να κριθεί το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 


Στο μεταξύ, πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, μιας έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων”.

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία,δεν δίστασε να αναφερθεί και στο παρελθόν ,στο βεβαρημένο παρελθόν στο οποίο το Ερζερούμ αποτέλεσε μέρος του. Είπε ο πρωθυπουργός:

“Σήμερα, βρίσκομαι εδώ, στο Ερζερούμ, σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς και ιστορικές αναφορές. Μάλιστα, είναι ένας τόπος οδυνηρών αναμνήσεων και για τον Ελληνισμό της Τουρκίας.

    Στέκομαι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν. 


Έναν ηγέτη, του οποίου αναγνωρίζω και εκτιμώ την επιθυμία να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες στο παρελθόν.

   

Βέβαια, είναι δύσκολο να ξαναγραφεί η ιστορία. Μπορεί όμως, σήμερα, η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας”.

Τα λόγια από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα. Πόσο μάλλον προβλήματα σαν κι αυτά που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ελληνοτουρκικά. 


Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι η Τουρκία και η συμπεριφορά της. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση άμυνας και εκτός από όμορφα λόγια έχει κάνει και πολλές πράξεις στη προσπάθεια να εκτονώνεται κάθε τόσο η ένταση στη περιοχή. 

Δεν ήταν πάντα η σωστή επιλογή,γιατί κάθε φορά που κάναμε πίσω η Τουρκία γινόταν ακόμη πιο απαιτητική.

Στο Αιγαίο, έχουν ήδη αλλάξει πάρα πολλά απ΄ αυτά που ξέραμε. 


Οι Τούρκοι πετάνε όπου θέλουν,δεσμεύουν 365 ημέρες το χρόνο όλο το Αιγαίο για ασκήσεις,φθάνουν όλο και συχνότερα με τα πλοία τους στις ελληνικές ακτές και απέναντι σ΄ όλα αυτά η Ελλάδα αντιδρά με τη λεγόμενη “στρατηγική ψυχραιμία”.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων και ψυχραιμίας.

.Ελπίζουμε ότι ο κ.Παπανδρέου,πίσω από τις κλειστές πόρτες ,όταν βρισκόταν απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν θα του έδωσε να καταλάβει πως είναι η ώρα με έργα κι όχι με λόγια η Άγκυρα να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι όχι να πετάει με τα αεροσκάφη της πάνω από ελληνικά νησιά.



Η τακτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην επόμενη ελληνοτουρκική κρίση,που δεν είναι απίθανο κάποιοι στην Άγκυρα να επιδιώκουν. 
Και δεν εννοούμε μόνο τους στρατιωτικούς...   
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: