Εντείνεται το μυστήριο για το άγνωστο υποβρύχιο το οποίο εντοπίστηκε 5 μίλια βόρεια της Κέας το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου από ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk.
Τώρα, πηγές των Επιτελείων που την Παρασκευή το βράδυ διέψευδαν ότι υπήρξε τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή, ομολογούν ότι «Υπήρξε ανθυποβρυχιακή άσκηση «Γοργόνα» και για το λόγο αυτό σηκώθηκαν τα ελικόπτερα από το Κοτρώνι»!
Τι έχει συμβεί λοιπόν; Το βέβαιο πλέον είναι ότι υπήρξε άγνωστο υποβρύχιο ίχνος. Κατ’ερχήν εντοπίστηκε λόγω περισκοπίου και εν συνεχεία «λοκαρίστηκε» από τα S-70.
Tα τελευταία μετά τον εξοπλισμό τους με Ενεργό Σόναρ Μακράς Εμβέλειας Ελικοπτέρου (HΕLRΑS) της L-3 Communicatiοns Ocean Systems (πρώην Βendix) που λειτουργεί σε κεντρική συχνότητα μόλις 1,38kHz (συνολικό βάρος 320kg κατά προσέγγιση, το σύστημα χρησιμοποιεί ποντιζόμενα τμήμα προηγμένης τεχνολογίας) μπορεί να «λοκάρε» υποβρύχια ίχνη σε μέγιστο βάθος 500 μέτρων επιτυγχάνοντας μακρά εμβέλεια εντοπισμού σε θάλασσες μεγάλου και περιορισμένου βάθους.
Σε εκτεταμένες δοκιμές στις θάλασσες του Τιμόρ, της Τασμανίας, του Ιονίου και της Λιγουρίας, το HΕLRΑS επέδειξε εμβέλεια μεταξύ 30 και 70 χιλιομέτρων και εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία, ακόμη και σε βάθη μόλις 50 μέτρων.
Αλλά και πάλι δεν χρειαζόταν τόσο hi-tech εξοπλισμός για την συγκεκριμένη περίπτωση: Το υποβρύχιο, μόλις εντοπίστηκε καταδύθηκε, αλλά έμεινε σε μέσο-μικρό βάθος, εντελώς ακίνητο! Και όλα αυτά σε μία περιοχή που είναι οριοθετημένη περιοχή ασκήσεων του Π.Ν.!
Το γεγονός ότι τώρα ομολογείται από τα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ ότι είχαν άσκηση «Γοργόνα», ενώ την Παρασκευή δεν ανέφεραν καθόλου αυτό το ενδεχόμενο αφ’ότου όμως ενημερώθηκαν για την ύπαρξη πειστηρίων που αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη ανθυποβρυχιακή επιχείρηση στην περιοχή, σίγουρα κάτι λέει. Διότι και «Γοργόνα" να είχαν, που σημαίνει ότι μπορεί να υπήρχε ελληνικό υποβρύχιο στην περιοχή, το κέντρο επιχειρήσεων και τα πληρώματα των ελληνικών ελικοπτέρων δεν κινήθηκαν βάσει σεναρίου άσκησης ούτε γνώριζαν την ύπαρξη ελληνικού υποβρυχίου, ούτε εν συνεχεία τους ενημέρωσαν για κάτι τέτοιο.
Πάντως το όλο σκηνικό συμπίπτει με την έξοδο για πρώτη φορά από τον ναύσταθμο του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ!
Ο οποίος όμως την προηγούμενη ημέρα ήταν στη νότια Πελοπόννησο!
Τα ενδεχόμενα είνα τρία:
Ή το υποβρύχιο ήταν τουρκικό, από τα δύο που ασκούντο επί τριήμερο σε περιοχή βόρεια της Άνδρου και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά χωρίς να γίνει αντιληπτό ή ήταν ελληνικό και θέλησαν να δοκιμάσουν την ετοιμότητα πληρωμάτων και κέντρου επιχειρήσεων ή ρωσικό, αν και κάτι τέτοιο μάλλον πρέπει να αποκλειστεί λόγω ίχνους, όγκου που «έδινε» το σόναρ κλπ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου