Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στενότερη γίνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Συναντηση Βενιζελου - Λιμπερμαν



Για μια ώρα τα έλεγαν ο Βενιζέλος με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιντγκορ Λίμπερμαν.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και το Ισραήλ, και εξέτασαν από κοινού την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 

Το βασικό όμως είναι πως αυτή την περίοδο, Ελλάδα και Ισραήλ εντατικοποιούν τη συνεργασία τους σε στρατιωτικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Έλληνα υπουργού: 

“Υπάρχουν ανταλλαγές συναντήσεων και επισκέψεων μεταξύ των Αρχηγών των Επιτελείων των δύο χωρών, έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.”
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο: “Για μας, γνωρίζετε, ότι προτεραιότητα είναι η αποφυγή των εντάσεων και η ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Το Ισραήλ επίσης έχει πολύ σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως. 

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έχει μια γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και είναι πάντα έτοιμη να παίξει έναν θετικό εποικοδομητικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα που όλοι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Από την πλευρά του ο κ Λίμπερμαν ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους Έλληνες πιλότους και γενικά την αποστολή που συμμετείχε στη κατάσβεση των πυρκαγιών στο ισραήλ και τόνισε: 

“Θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμη φορά την εκτίμησή μας για τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Χάιφα, στο Ισραήλ, τον περασμένο μήνα και φυσικά για την υπεύθυνη προσέγγισή σας σε ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό του στολίσκου. Νομίζω ότι αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας και στην κατανόηση μεταξύ όλων των χωρών της Μεσογείου.
Αντιμετωπίζουμε πολλές κοινές προκλήσεις σε τομείς όπως το περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια.¨”
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: