Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Βάσος Λυσσαρίδης: «Βρισκόμαστε σε ώρα μηδέν για τις εξελίξεις στη Κύπρο»


«Βρισκόμαστε σε ώρα μηδέν για την Κύπρο», δήλωσε ο ιστορι­κός πολιτικός ηγέτης της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του «Πολιτικού Ομίλου για τη Δημο­κρατία και την Πατρίδα» στη Θεσ­σαλονίκη, ενώ χαρακτή­ρισε ως «καταλυτική» την συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στην οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ. 

«Πι­στεύω -είπε- ότι ενώ πρό­κειται περί παγίδας μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε θε­τική, αν συμπεριφερθούμε σωστά.

Δηλαδή, αν πάμε στη Γενεύη και δεν επιτρέψουμε στον γενικό γραμματέα να νομιμοποιήσει τα μέχρι τούδε λεχθέντα, εφόσον λέ­με ότι τίποτε δεν ισχύει αν δεν υπάρξει τελική κατάληξη. 

 

Εάν καταθέσει η δική μας πλευρά, ως πλαίσιο λύσης, το ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009 που μιλάει για ενότητα χώρου, κράτους, θεσμών, οικονομίας, απαλλαγή από εποίκους, εγγυητές και ξένα στρα­τεύματα, η τουρκική πλευρά θα κα­ταθέσει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό.

Εφόσον θα υπάρξει αδιέξοδο, τουλάχιστον το αδιέξο­δο να υπάρξει επί της ουσίας. 

 

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια ανα­προσαρμογή του Κυπρια­κού, να τεθεί και πάλι στη σωστή αντικατοχική βάση, να καταγγείλουμε την Τουρκία στα διεθνή, περι­φερειακά και εθνικά βήμα­τα, για την κατοχή και τον εποικισμό και να προσπα­θήσουμε να δημιουργήσουμε ενδοευρωπαϊκές αλλά και άλλες συμμαχίες αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική συμμαχία της Κύ­πρου με τη Μέση Ανατολή και της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια και δήλωσε: 

«Με φοβίζει ότι δεν έγινε διάγνωση των τουρκικών προθέσεων και υπήρξε η αφελής προσδοκία ότι με παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκυπρίους θα αλ­λάζαμε τους τουρκικούς σχεδια­σμούς, όταν ο Νταβούτογλου με ωμότητα λέει ότι κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας τουρκοκύπριος, εμείς θα έπρεπε να ελέγχουμε την Κύπρο, γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο στην πορεία μας για περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέ­λεια. Δεν είμαι ικανοποιημένος».

Τάνια Μυλωνά – Εφημερίδα: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ – ΣΕΛ.15

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: