Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΕΞ: Ομιχλώδες τοπίο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και το μέλλον των ενεργειακών συνεργασιών


Ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με σειρά σοβαρών θεμάτων όπως ο καθορισμός των ΑΟΖ, τα μελλοντικά και τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου ο εκπρόσωπος τύπου δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών και ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων κατά τις επαφές μας τόσο με την ισραηλινή όσο και με την κυπριακή πλευρά.

Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ η γεωγραφική θέση της Ελλάδας έχει στρατηγική σημασία για τη μεταφορά προς την Ευρώπη των ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Επεσήμανε όμως ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι πρόωρη αυτήν την περίοδο καθότι αναμένονται προφανώς νεώτερες πληροφορίες για αυτά.
Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο Γ. Δελαβέκουρας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης θα επισκεφτεί το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της χώρας καθότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αποφασίσει τη δημιουργία ενός Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα δώσει θεσμικό πλαίσιο στην συνεργασία των δύο χωρών.

Για τον παραπάνω λόγο συμπλήρωσε ο Γ. Δελαβέκουρας θα γίνουν επαφές από πολλούς Υπουργούς, προκειμένου ακριβώς να δώσουμε περιεχόμενο σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας εκπρόσωπος τύπου ανέφερε ότι και η Κύπρος προχωρά στη συνεργασία της με το Ισραήλ ταυτόχρονα με την ελληονοισραηλινή προσέγγιση. 

Κατά τον Γ. Δελαβέκουρα η εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ σε συνδυασμό με τις σταθερές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σαφώς βελτιωμένο πλαίσιο για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στις γενικότερες προσπάθειες που υλοποιούνται για τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ερωτώμενος αν ετέθη θέμα αναγνώρισης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας από τον Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ο Γ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας, αλλά ούτε και της οριοθέτησης της, καθότι οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν επικαλύπτονται.

Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει διαβούλευση με την Κύπρο για το θέμα αυτό και ότι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους...
 
Η Ελλάδα κατά τον εκπρόσωπο τύπου επιθυμεί να οριοθετήσει όλες τις θαλάσσιες ζώνες με όλους τους γείτονές της και για το λόγιο αυτό η χώρας μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και μερικά χρόνια. 

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα προχώρησε σε μία σημαντική συμφωνία με την Αλβανία για αυτό το ζήτημα, η οποία όμως δεν έχει κυρωθεί ακόμα από το αλβανικό κοινοβούλιο, λόγω της γνωστής εμπλοκής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας.

Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση της Ελλάδας και για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και πιο συγκεκριμένα με την Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου οι συζητήσεις προχωράνε. 

Όσον αφορά στην Τουρκία ο Γ. Δελαβέκουρας επεσήμανε χωρίς να δώσει περεταίρω λεπτομέρειες ότι υπάρχουν διερευνητικές επαφές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: