Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΗΕ: Η Ευρώπη της Γερμανίας και των φτωχών

 



Ένα οικονομικό μόρφωμα που πόρρω απέχει από την πραγματική έννοια της οικονομικής ένωσης είναι, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση του Ο.Η.Ε., με τίτλο «Κατάσταση και Προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2011», παρουσιάζει μια Ευρώπη «παραμορφωμένη», οικονομικά «ανισσόροπη», πολιτικά με εθνικές και κοινωνικές «ανισομέρειες» που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες πίεσης στους λαούς της.
Συνάμα, η αδυναμία της να στηρίξει το οικονομικό μόρφωμα, που η ίδια (Ευρώπη) δημιούργησε μέσω των διαδοχικών συνθηκών (Μάαστριχτ – Λισαβόνα) προκαλεί συνθήκες αναστάτωσης στο σύνολο της διεθνούς οικονομίας.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι η σοβούσα οικονομική ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τρέχον έτος του 2011, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση που εμφανίζουν οι δύο άλλες μεγάλες οικονομικές αυτοκρατορίες των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αναστατώσει εν πολλοίς την παγκόσμια ανάκαμψη και να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης.
Τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία θα δημιουργήσουν πιθανότατα συνθήκες καταιγίδες στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας εξ αιτίας της διπολικής κατάστασης που υπάρχει στην ευρωζώνη και τις σοβαρές όσο και μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της.
Η έκθεση σημειώνει μια σειρά από αριθμούς που επιβεβαιώνουν τη διεθνή ανησυχία.
Παρότι η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε ελαφρά ανάκαμψη της τάξης του 1,7% κατά το 2010 οι προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.
Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά πως η Ε.Ε. θα καταγράψει επιβράδυνση του Α.Ε.Π. της στο 1,5% εντός του 2011, προτού σημειωθεί άνοδος στο 1,9% το 2012 αλλά και πάλι η ανάκαμψη δεν θα επιμεριστεί ισομερώς εμφανίζοντας νέα προβλήματα.

Κατά τον Ο.Η.Ε. αιτία της «αναστάτωσης» είναι ο διπολικός τρόπος που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ζώνη του ευρώ.
Από τη  μια πλευρά είναι ο οικονομικός γίγαντας της Γερμανίας η οποία εμφανίζει μία ανάπτυξη 3,4% της οικονομίας της. Στο άλλο άκρο είναι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, (δηλαδή η φτωχή περιφέρεια) οι οποίες ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα δεν είναι πιθανή η έξοδος από την οικονομική δυσπραγία.
Αυτό το σκηνικό της ανισότητας προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.
Ένα από αυτά είναι -στην Ευρώπη των 27- είναι και η «αναδυόμενη» ανεργία η οποία όμως όπως και η ανάπτυξη θα εξαπλωθεί διαφορετικά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητας των κρατών μελών.
Ταυτόχρονα η νομισματική αστάθεια και η σαφής έλλειψη πολιτικού συντονισμού από μια κεντρική πολιτική διαχείριση θα προκαλέσει νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η «λάθος πολιτική» των μέτρων αυστηρής λιτότητας  η οποία θα αναδείξει νέους κινδύνους οδηγώντας την περιφέρεια σε παρατεταμένη ύφεση καθώς τα νοικοκυριά θα αδυνατούν να ξοδέψουν και οι μικρές οικονομίες θα υποφέρουν.

Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. η προβληματική κατάσταση στην Ευρώπη των 27 πιθανώς να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη δυνατή εξέλιξη δηλαδή σε μεγάλη ύφεση που θα ισοδυναμεί με καταστροφή.
Στον αντίποδα οι αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνουν οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε αυτές θα είναι στο 3,5% για το 2012. Παρόλα αυτά όσο και αν «προσπαθούν» χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία λόγω των συνθηκών που υπάρχουν σε αυτές τις χώρες ( πολυπληθείς και δημοκρατικά ανενεργές)  δεν είναι ικανές να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης και της πιθανής ολικής οικονομικής καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: