Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η δραματική κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και η Ελλάδα που στέλνει λάθος μήνυμα

tourkiki_lira-630x419
Η Τουρκία φόβητρο , που θα “κατάπινε” όλους τους γείτονές της όχι στρατιωτικά πια αλλά με την οικονομία της φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια.

Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης που προκαλούσαν δέος και την έκαναν “παράδειγμα προς μίμηση” αρχίζουν και πέφουν και δείκτες της οικονομίας της δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκτός από την κοινωνική απόρριψη που βιώνει εδώ και μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος σύντομα και με αδιέξοδα που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.


Ο Β. Καραγιάννης οικονομολόγος, πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό έγραψε στην Καθημερινή:

“Παρακολουθώντας συστηματικά τις σημαντικές οικονομικές μεταβολές στη γείτονα χώρα, εάν με ρωτούσαν ποιο επίθετο θα ταίριαζε για τον χαρακτηρισμό τους, με σχετική ευκολία θα επέλεγα τον όρο «δραματικές”.

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό ο κ.Καραγιάννης αναφέρθηκε στην μαζική φυγή επενδυτικών κεφαλαίων από την οικονομία της Τουρκίας ,στη διαχείριση των παρεμβάσεων που υφίστανται οι ανεξάρτητοι θεσμοί από την κυβέρνηση και την εμπέδωση διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και στην αστάθεια που προκαλείται από τη «βαριά» πολιτική και πολιτισμική ατζέντα αντιπαράθεσης των τουρκικών κομμάτων.

Η Τουρκία επί Ερντογάν ακολούθησε το μοντέλο…Σημίτη ! 
Αυτό της ανάπτυξης που όταν έρχεται η ώρα να κάνεις ταμείο διαπιστώνεις ότι ήταν περισσότερο εικονική παρά πραγματική.
Όπως και στην Ελλάδα του Σημίτη, έτσι και στην Τουρκία του Ερντογάν σπαταλήθηκαν τεράστια κεφάλαια στους εξοπλισμούς. 
Θαυμάζουμε όλοι μας και πρώτα εμείς οι δημοσιογράφοι την επιμονή Ερντογάν στον σχεδιασμό και στην παραγωγή εθνικών όπλων ,χωρίς να δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο πόσο κοστίζει αυτή η εμμονή στη Τουρκία. 
Γιατί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν αρκέστηκαν στην προσπάθεια παραγωγής ενός ή δύο “εθνικών” οπλικών συστημάτων αλλά προχώρησαν πολύ παραπέρα και εξακολουθουν να πιστεύουν ότι θα φθάσουν μέχρι τη παραγωγή “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους”.
Μεγαλοϊδεατισμοί που οδηγούν σε αδιέξοδα και σε πάρα πολλά έξοδα.

Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι πως μπορεί να αντιδράσει μια καταρρέουσα οικονομικά Τουρκία αν οι προβλέψεις των οικονομολόγων επιβεβαιωθούν. 
Η νευρικότητα της Άγκυρας πάντα τροφοδοτούσε την “τουρκοφοβία” μας . 
Θα επαναλάβουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε σοβαροί, ενωμένοι και διορατικοί απέναντι στον υπαρκτό πάντα τουρκικό κίνδυνο.
Η Άγκυρα μπορεί να θέλει να “εξάγει κρίσεις”, το κάνει όμως μόνο να είναι σίγουρη ότι στην “από δω πλευρά” δεν υπάρχουν αντιστάσεις.

Η σοβαρότητα που πρέπει να επιδείξουμε δεν έχει να κάνει με το “φαίνεσθε” που επιχειρούμε με ερασιτεχνικό τρόπο να προβάλλουμε με συνεχείς ασκήσεις επιπέδου…διμοιρίας. 
Θα αναφερθούμε διεξοδικά σ΄ αυτό το ζήτημα στο μέλλον αν χρειαστεί, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή έχει αρχίσει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην χώρα.Στέλνει το λάθος μήνυμα.

Η σοβαρότητα έχει να κάνει με την αποδοχή της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι ΕΔ, την λεπτομερή ενημέρωση όλων των θεσμών που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πιθανών απειλών από την Τουρκία.

Αυτά αποτελούν ευθύνη της στρατιωτικής ηγεσίας όποια κι αν είναι αυτή μετά από τις επερχόμενες κρίσεις.
Είτε αλλάξουν ,είτε μείνουν οι ίδιοι Αρχηγοί ,όποιοι θα έχουν την ευθύνη των ΕΔ θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα “παράσημα” ,τις αλλαγές διακριτικών στις στολές και τις ασκήσεις “ένα ελικόπτερο μια διμοιρία” που ανακοινωνονται περίπου …ως Παρμενίωνες και να ταρακουνήσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για τα επείγοντα και τα αναγκαία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: