Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Έμφαση στην συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας στην αμυντική βιομηχανία

4fad153102546aea7cd15e6ef0d82ffe_XL
Θέματα που αφορούν την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Νεμπόισα Ρόντιτς (Nebojsa Rodic). 
 

Οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όσο για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. 

Όσον δε αφορά το Κόσσοβο, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό και θετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα από σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, ώστε η περιοχή να εξελιχθεί σε μία όαση ασφάλειας για όλους τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το επόμενο δίμηνο και αντίστοιχα ο κ. Ρόντιτς προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί τη Σερβία.

Εξάλλου, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και δήλωσε ότι μετά τις σερβικές εκλογές, τον Μάρτιο, θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή σερβικής ομάδας στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.


Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή, ως παρατηρητή, Σέρβου αξιωματικού στο στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα.

13710343
Επιπλέον ο κ. Ρόντιτς χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του τη συνεργασία μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.

 Εστίασε δε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας στη συμμετοχή της Σερβίας στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) για τη μεταφορά με ελληνικά πλοία σερβικών δυνάμεων, στη συμμετοχή Σέρβων αξιωματικών στα ελληνικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλίας - Αταλάντα, στην εκπαίδευση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση Σέρβων αξιωματικών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας. 

Τόνισε ότι στη σερβική αντιπροσωπεία που ήλθε στην Ελλάδα, τρεις ανώτατοι αξιωματικοί μιλούν ελληνικά, ο δε νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς μιλά σερβικά.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα για τους πεσόντες Σέρβους στρατιώτες και παράλληλα δήλωσε ότι οι Σέρβοι με χριστιανική πίστη τιμούν τους 358 Έλληνες στρατιώτες, που έχουν ταφεί στην πόλη Πϊλοτ. 

Το πρωί, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, και ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς.

Το μεσημέρι ο κ. Ρόντιτς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συνοδευόμενος από τον κ. Δαβάκη.


Ο κ. Ρόντιτς θα επισκεφθεί επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης και αύριο θα μεταβεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: