Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται στην ανταπόκριση, το Bloomberg επεδίωκε να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο έγγραφα που είχαν ετοιμαστεί για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Το πρώτο έγγραφο έχει ως τίτλο «Ο αντίκτυπος στο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος από off-markets παράγωγα:
Η ελληνική περίπτωση», ενώ το δεύτερο έγγραφο εξετάζει το Titlos Plc, ένα δομημένο προϊόν που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να δανειστεί από την ΕΚΤ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που φέρουν το βάρος του δανείου -ύψους €240 δις- προς την Ελλάδα, δεν θα μάθουν ποτέ εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν τις ατασθαλίες στα δημόσια λογιστικά στοιχεία της Ελλάδας πριν αυτά δημοσιοποιηθούν το 2009.
Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρώτη νομική υπόθεση που αφορούσε άρνηση της ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
«Ο στόχος μας αφορούσε ανέκαθεν το δικαίωμα του κοινού να ενημερωθεί εάν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκρύψει το έλλειμμά της, γεγονός που πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε σχετικά ο αρχισυντάκτης του Bloomberg News, Matthew Winkler, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
http://www.bloomberg.com/news/print/2014-02-20/ecb-wins-eu-court-ruling-to-keep-greek-swap-information-secret.html
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου