Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Νέα δίωξη κατά Α. Κάντα για ξέπλυμα και δωροδοκία για μίζα 250.000 ευρώ

kantas1-L
Στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος ενός γνώριμου πλέον στις δικαστικές και ανακριτικές αρχές προσώπου αλλά και ενός απόστρατου αξιωματικού προχώρησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς κ. Αντώνης Ελευθεριάνος, αξιοποιώντας στοιχεία από την απολογία – ποταμό που είχε δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σήμερα προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό, Αντώνης Κάντας. 
 
Η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός σε βάρος του Α. Κάντα αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία και τα αδικήματα αυτά εκτός από τον προφυλακισμένο πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βαρύνουν και τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρίας EMBRAER Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της πολεμικής αεροπορίας. 
 
Ειδικότερα, το σκέλος εκείνο της μεγάλης δικογραφίας για τα εξοπλιστικά για το οποίο κ. Ελευθεριάνος άσκησε τις νέες διώξεις αφορά στη σύμβαση που είχε υπογράψει το 2001 η Ελλάδα για τη προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) (ραντάρ).
 
Το αντίτιμο της σύμβασης ανέρχονταν στα 400 εκατ. ευρώ και ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρία ERICSSON. Ο εξοπλισμός που προμηθεύονταν η Ελλάδα επρόκειτο να τοποθετεί σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.. 
 
Απολογούμενος στον ανακριτή κ. Μαλλή, ο Αντ. Κάντας είχε αναφέρει πριν από περίπου δυο μήνες πως για την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα δεν θα τον ...ξεχνούσε. 
 
Και πράγματι, ο κατηγορούμενος, πλέον, Χρ. Τούμπας τήρησε το λόγο του, αφού όπως κατέθεσε στην απολογία του ο Α. Κάντας ο ίδιος έλαβε τελικώς 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.
 
Η εμπλοκή της εταιρίας ERICSSON προκάλεσε το ενδιαφέρον των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία.
 
Μάλιστα αναμένεται να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τις αρχές της Σουηδίας.
 
Την ανάκριση ανέλαβε η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία αναμένεται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και των εκπροσώπων της ERICSSON. 
 
Εν τω μεταξύ, ο έτερος «πόλος» στην υπόθεση των εξοπλιστικών ο αντιπρόσωπος της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου, τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες ο Α. Κάντας, είχε κληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων της εισαγγελίας της Βρέμης.
 
Τότε, ωστόσο, δεν είχε δώσει ακόμη την αποκαλυπτική απολογία του στον κ. Μαλλή ο Α. Κάντας. Ίσως για το λόγο αυτό, ο Π. Ευσταθίου, φέρεται να παραπλανά σύμφωνα με δικαστικές πηγές τις αρχές της Γερμανίας, αφού δήλωνε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.
 
Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος που ο Π. Ευσταθίου φέρεται να είχε με Γερμανούς εισαγγελείς: 
 
Ερώτηση: Ποιος συνήψε τις συμφωνίες πρακτόρευσης της Tredeco LTD με την S TN ATLAS Ελεκτρόνικ και την Ραιμένταλ; 
 
Π. Ευσταθίου: Εγώ ως νόμιμος εκπρόσωπος της Tredco LTD
 
Ερώτηση: Οι συμφωνηθείσες προμήθειες από Γερμανούς ήταν ικανοποιητικές;
 
Π. Ευσταθίου: Ήταν ικανοποιητικές.
Ένα μέρος των προμηθειών μου το έπαιρνα στην Ελλάδα και ένα άλλο μέρος των προμηθειών στην Αγγλία και όλες φορολογούνταν.
 
Ερώτηση: Πως γινόταν η απόδοση λογαριασμών;
 
Π. Ευσταθίου: Με τη νόμιμη υποβολή τιμολογίων.
 
Ερώτηση: Για ποιο σκοπό σας έδιναν αυτά τα χρήματα οι Γερμανοί;
 
Π. Ευσταθίου: Για την κάλυψη των εξόδων των δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και για το εύλογο κέρδος μου.
 
Ερώτηση: Σε ποιους φορείς αποφάσεων καταβλήθηκαν τα χρήματα;
 
Π. Ευσταθίου: Σε κανέναν.
 
Ερώτηση: Σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών τις πληρωμές που εσείς κάνατε;
 
Π. Ευσταθίου: Κανείς δεν γνώριζε.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγους μήνες μετά τη συγκεκριμένη κατάθεση, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Π. Ευσταθίου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Κατά την απολογία του στον κ. Μαλλή, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005...

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: