Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τάταροι στην Κριμαία: Αξιοποίηση από Δύση & Τουρκία; / Ουκρανία

tataroi-1
Οι Τάταροι κατέκτησαν την Κριμαία στον ύστερο Μεσαίωνα.
Εκεί ιδρύθηκε το διαβόητο χανάτο της Κριμαίας, το οποίο, μέχρι τη διάλυσή του από τους Ρώσους, το 1783, υπήρξε ο καλύτερος και πιστότερος σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε όλους τους Ρωστουρκικούς πολέμους. 


Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολλοί Τάταροι υπηρέτησαν στον Γερμανικό Στρατό και μετά τη νίκη των Σοβιετικών, υπέστησαν μεγάλες διώξεις, χαρακτηριζόμενοι, συλλήβδην, ως προδότες. 


Σήμερα μεγάλος αριθμός Τατάρων ζει στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας – περίπου 300.000 χιλιάδες, επί συνόλου πληθυσμού 2.000.000. Οι Τάταροι, έχουν ανησυχήσει από τις εξελίξεις, ενώ τρέμουν την ιδέα διάσπασης της Ουκρανίας και της δημιουργίας μιας «ανατολικής Ουκρανίας», στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Κριμαία και θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, δορυφόρος της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας και ουσιαστικός κυβερνήτης, Βλαντιμίρ Κωνσταντίνοφ, ο οποίος έχει στενότατες σχέσεις με τη Ρωσία, έχει ήδη δηλώσει, σε ρωσικά ΜΜΕ, ότι η Κριμαία μπορεί να αποσπαστεί από την Ουκρανία, αν η πολιτική κρίση στην Ουκρανία ξεφύγει από τον έλεγχο. Χαρακτήρισε επίσης τη Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της αυτόνομης Κριμαίας.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους Τατάρους, οι οποίοι, φυσικά, διατηρούν στενές σχέσεις με την Τουρκία. Στην Άγκυρα άλλωστε εδρεύει ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων της Κριμαίας» (μας θυμίζει κάτι στη Θράκη;).
Ο εκπρόσωπος του εν λόγω συνδέσμου Τουντσέρ Καλκάι, δήλωσε ότι αν η Κριμαία τεθεί, με τον οποιοδήποτε τρόπο, υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «θα σημάνει το τέλος των Τατάρων»!

«Αν η βία εξαπλωθεί στην Κριμαία, 300.000 Τάταροι θα βρεθούν απέναντι σε περίπου 2 εκατ. Ρώσους, που ζουν εκεί. Το στρατιωτικό προσωπικό του Ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας στη βάση της Σεβαστούπολης, είναι έτοιμο να εισβάλει στην Κριμαία.
Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, κυριαρχείται από Ρώσους και είναι εχθρικά διακείμενο απέναντι στο Εθνικό Συμβούλιο των Τατάρων της Κριμαίας», δήλωσε ο Καλκάι.
Ο επικεφαλής του ταταρικού Εθνικού Συμβουλίου, Ραφάτ Τσουμπάροφ, χαρακτήρισε, άλλωστε, τις δηλώσεις Κωνσταντίνοφ περί απόσπασης της Κριμαίας, ως προδοσία. Και τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνει τον κίνδυνο εθνοτικών συγκρούσεων στην Κριμαία.
Ο δε Καλκάι, μιλώντας, όπως αναφέρθηκε από την Τουρκία, δήλωσε ότι η ταταρική διασπορά θα αντιδράσει έντονα σε κάθε απόπειρα κατά της ζωής ή της περιουσίας των Τατάρων της Κριμαίας – από πού ορμώμενη άραγε; «Μια Κριμαία υπό ρωσικό έλεγχο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τους Τατάρους», κατέληξε ο Καλκάι.
423px-bundesarchiv_bild_146-2008-0337_tartar_in_der_wehrmacht1 fdbgtfhdrtrgh tumblr_my4oy6RfR91r3eyedo1_1280 tumblr_my4oy6RfR91r3eyedo2_1280
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: