Κάθε ευρώ που ξόδεψαν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών, όλα τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, με επιταγές, σε μετρητά, με τραπεζικά εμβάσματα ή ακόμη και με βαλίτσες στη διάρκεια του 2013 θα ξέρει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί φέτος να σφίξει κατά πολύ τον κλοιό των διασταυρώσεων γύρω από τους φοροφυγάδες και ζητά από τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ακτινογραφία κάθε συναλλαγής με τους πελάτες τους.
Τα στοιχεία που ζητείται να αποσταλούν ηλεκτρονικά το επόμενο δίμηνο στη ΓΓΔΕ ξεκινούν από τις κλασικές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, τόκους καταθέσεων και αναλήψεις μέσω ΑΤΜ και φθάνουν έως το ΑΦΜ των γιατρών που έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις για να διαπιστωθεί στη συνέχεια, για παράδειγμα, αν κάποιοι έβαλαν φέσι στα ασφαλιστικά ταμεία ή αντίστροφα κάποιοι άλλοι εισέπραξαν χρήματα κρυφά από την Εφορία.
Με βάση την εγκύκλιο που εστάλη από τον ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα ξέρει πόσα χρήματα πέρασαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε φορολογουμένου, πού χρησιμοποιούνται οι πιστωτικές κάρτες και πόσα ξόδεψε κάθε φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα, ακόμη και πόσες αναλήψεις έγιναν από τα ΑΤΜ, με τι συχνότητα και τι ποσό.
Για ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν λογαριασμούς στους οποίους πιστώθηκαν πέρυσι ποσά άνω των 200.000 ευρώ και επιχειρήσεις με λογαριασμούς άνω των 300.000 ευρώ, τα στοιχεία που θα στέλνουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών συνιστούν πραγματική ακτινογραφία κάθε τους τραπεζικής κίνησης, καθώς θεωρείται ότι κινούνται στη ζώνη υψηλού φορολογικού κινδύνου.
Για τους παραπάνω φορολογουμένους οι τράπεζες θα στέλνουν στο υπουργείο εκτός από τα αυτονόητα (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό δελτίου ταυτότητας), διεύθυνση και τηλέφωνα του πελάτη, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, συνδικαιούχους και γενικά κάθε στοιχείο για κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οταν, στο τέλος Απριλίου, όλα τα παραπάνω στοιχεία αρχίζουν να επεξεργάζονται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το ποιο απλό θα είναι να βρεθούν εκείνοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δαπάνησαν περισσότερα από όσα εισέπραξαν.
Το ηλεκτρονικό καμπανάκι θα σημάνει στοχευμένο έλεγχο αλλά με δεδομένες τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού, μένει να φανεί η τελική αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου