Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αποκαλυπτήρια προτομής Χριστόδουλου Τσιγάντε στην 13η ΔΕΕ

AAA_ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ
Σε μια  τελετή πλήρη συμβολισμών, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Αθ. Δαβάκη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου, αποκαλύφθηκε σήμερα στο στρατόπεδο της 13 ΔΕΕ “Ιερός Λόχος” η προτομή του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, διοικητού του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον προηγούμενο διοικητή της 13ης ΔΕΕ ταξίαρχο Κ. Φλώρο με την υποστήριξη του Α/ΓΕΕΘΑ, για την ισχυρή συμβολική της σύνδεση με την ιστορία του Ιερού Λόχου.
 
Η προσπάθεια αυτή άρχισε με την απονομή του κειμηλίου της ιστορικής σημαίας του Ιερού Λόχου Μ. Ανατολής και κορυφώθηκε σήμερα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χριστόδουλου Τσιγάντε, ενώ η τελετή περιλάμβανε και άλλα στοιχεία με ίδιο σκεπτικό, όπως ο παλαιός ύμνος του Ιερού Λόχου Μ. Ανατολής και η στατική έκθεση αποκατεστημένων οχημάτων που χρησιμοποιούσε η μονάδα κατά τον Β΄ ΠΠ.
 
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία βετεράνων Ιερολοχιτών και η ομιλία του αρχαιότερου εξ αυτών, αντιστρατήγου ε.α. Κόρκα Κωνσταντίνου, ο οποίος με ζωντάνια σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Χριστόδουλου Τσιγάντε και διηγήθηκε την ιστορία του Ιερού Λόχου Μ. Ανατολής.

ιs
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
 
Ο Υπτγος Χριστόδουλος Σβορώνος – Τσιγάντες του Γερασίμου (ΑΜ: 9095) γεννήθηκε στα Σβορωνάτα Κεφαλλονιάς το 1897.
 
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1916 και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Το 1917 προήχθη σε υπολοχαγό, το 1919 σε λοχαγό, το 1923 σε ταγματάρχη, το 1934 σε αντισυνταγματάρχη, το 1942 σε συνταγματάρχη, το 1946 σε ταξίαρχο και το 1948 σε υποστράτηγο.
Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Σχολή Πεζικού, στη Σχολή Πολέμου των Παρισίων και στη Σχολή Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στην οποία αργότερα υπήρξε και καθηγητής.
 
Συμμετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τραυματισθείς δύο φορές (στο Μακεδονικό Μέτωπο 1916-1918), στις μάχες Βριχανλή, Ραβινέ, Σρα, Μορίχοβου, Περλεπέ και Σκοπίων.
Συμμετείχε, επίσης, στην Μικρασιατική Εκστρατεία και έλαβε μέρος στις μάχες Περγάμου, Σόμα, Μπαζουκέρ, Κερασούντας, Προύσας, Αϊνεγκάς, Καράκιοϊ, Εσή Σεχήρ και Σαγγαριου.

Έλαβε μέρος και στην Εκστρατεία στην Ουκρανία το 1918. Κατά το Βενιζελικό Κίνημα του 1935 καταδικάσθηκε, καθαιρέθηκε και εξορίστηκε.
Το 1940 τον βρήκε στην Αίγυπτο. Εκεί, κατατάχθηκε ως λοχαγός στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, με την οποία έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Ερυθραίας, της Ανατολικής Αφρικής και στη συνέχεια της Λιβύης.
 
Το 1942 ανέλαβε ως διοικητής τον ανασυγκροτηθέντα Ιερό Λόχο, μονάδα που αποτελείτο από εθελοντές αξιωματικούς, την οποία εκπαίδευσε με την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Sterling για να λάβει μέρος μαζί με τον  L.R.D.G.  στον Πόλεμο των Πειρατών της Ερήμου.
 
Με το Βρετανό αξιωματικό (λοχαγό) λόρδο Jellicoe ως σύνδεσμο, ο Βρετανός Στρατάρχης Montgomery διέθεσε τον Ιερό Λόχο στις διαταγές του Γάλλου Στρατηγού  Leclerc στη φάλαγγα του οποίου αποτέλεσε εμπροσθοφυλακή και έλαβε μέρος στις μάχες  Ksar Rhilan και Ksar Tarsin. Μετά τη μάχη του  Gabes ο Ιερός Λόχος ήταν από τις διαταγές του στρατηγού Φράυμπεργκ της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας.

 
Μετά δε τη μάχη του Quadi Akarit έφθασε με την εμπροσθοφυλακή μέχρι την  Enfidavill.
Τότε ο Τσιγάντες προήχθη επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Τον Νοέμβριο του 1943, αν και ανεκπαίδευτος ως αλεξιπτωτιστής, έπεσε με τους αλεξιπτωτιστές του και κατέλαβε τη Σάμο, από την οποία τελικά αποχώρησε λόγω της αποτυχίας της “Επιχείρησης Διάνοιξης του Αιγαίου”.
Από το Φεβρουάριο του 1944 μέχρι το τέλος του πολέμου (Μάιος 1945), υπό την Βρετανική Ταξιαρχία Καταδρομών, ο Ιερός Λόχος συμμετείχε σε 27 καταδρομικές επιχειρήσεις και 207 καταδρομικές περιπολίες εναντίον των δυνάμεων του Άξονα που είχαν υπό την κατοχή τους τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου.
 
Μετά το τέλος του πολέμου, ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, διετέλεσε ο πρώτος Έλληνας Διοικητής Δωδεκανήσων από το 1945 έως το 1947.
 
Τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας και πολλά άλλα ελληνικά και ξένα παράσημα και μετάλλια.
Προσβληθείς από την επάρατη νόσο, πέθανε στο Λονδίνο στις 12 Δεκεμβρίου 1970.

Τον Σεπτέμβριο του 1977, αποφασίστηκε η μεταφορά της τέφρας του στην Ελλάδα, κατά την οποία του αποδόθηκαν τιμές ήρωα από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Η τέφρα τοποθετήθηκε στη βάση του Μνημείου του Ιερού Λόχου στο Πεδίο του Άρεως.

rounded_corners
 
8CtDy
 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: